Etsi tältä sivustolta

Henri Kaasalainen erikoistumisvaiheen valmennuspäällikön tehtävään – Uusi strategia määrittää tavoitteet tuleville vuosille 

Julkaistu

Henri Kaasalainen on valittu FC Hongan erikoistumisvaiheen valmennuspäälliköksi. Kaasalainen aloittaa tehtävässä kauden 2024–2025 alusta. Erikoistumisvaiheen valmennuspäällikkö johtaa seuran huippu-urheilua. Uusi valmennuspäällikkö tulee vahvistamaan urheilutoimen johtoryhmää, johon kuuluvat myös lapsi- ja nuorisourheiluvaiheen valmennuspäälliköt.  

Erikoistumisvaiheen valmennuspäällikön pesti on seurassa uusi. Työpaikka oli avoimessa haussa ja siitä oli tiukka kilpailu. Hakemuksia tuli runsaasti. Kymmenisen hakijaa oli kokemuksensa ja osaamisensa puolesta mahdollisia kandidaatteja tehtävään. Kolme erinomaista ehdokasta oli mukana loppusuoralla ja lopulta Kaasalainen selviytyi voittajana maaliin. 

Vastuualueenaan Kaasalaisella on seitsemän joukkuetta: Kaksi edustusjoukkuetta, jotka pelaavat Kansallista Liigaa ja Miesten Kakkosta, sekä PU20 Akatemia, PU17 Akatemia, PU16 Akatemia, TU18 Akatemia ja TU18 Akatemia Youth. 


Kokenut honkalainen tuntee ympäristön – Vahva pohja lähteä kehittämään seuraa

Pitkän linjan honkalainen Henri ”Henu” Kaasalainen on ehtinyt toimia valmentajana monessa ikäluokassa. Sitä kautta seura on tullut monesta näkökulmasta tutuksi ja Kaasalaisella on vahva pohja lähteä kehittämään keltamustaa tarinaa erikoistumisvaiheen valmennuspäällikkönä. Kokemusta ja näkemystä löytyy! 

Kaasalainen aloitti työskentelyn FC Hongassa jo syksyllä 2007, silloin osa-aikaisena valmentajana.  

”Muistan elävästi ensimmäisen työhaastattelun Hongassa. Se pidettiin tuossa kioskin terassilla. Raimo Konkola ja Boris Wistuba pitivät sen. Oli siinä mielessä erikoinen tilanne, että siinä oli myös toinen hakija samaan aikaan, selkeästi kokeneempi ja varmasti parempi valmentaja siinä kohtaa. Oli mulle todella iso asia tulla valituksi silloin”, Kaasalainen kertaa alkuvaiheita Hongassa. 

Pitkän Honka-uran aikana Kaasalainen on valmentanut jokaista ikävaihetta 12-vuotiaista pojista Miesten Kakkoseen.  

Vuodesta 2017 Kaasalainen on toiminut päätoimisena valmentajana Hongassa. Hän toimii tällä hetkellä FC Hongassa vastuuvalmentajana poikien U15 Akatemiassa sekä valmentajana poikien U14 Akatemiassa. 


Hongassa annetaan iso arvo valmentajuudelle

Honka ry on kehittynyt organisaationa valtavasti vuosien varrella. Hyvin johdettu seura luo vahvan perustan urheilutoiminnalle.  

Kaasalaisen mukaan Hongassa on aina ollut tietynlainen kulttuuri ja arvostus valmentajuutta kohtaan.  

“Seurassa on aina ollut iso määrä alojensa parhaita osaajia, joista jokainen on tuonut oman panoksensa ja jättänyt ison jäljen. Uskallan sanoa, että Honka on tässä suhteessa jopa spesiaali paikka ja monelle toimijalle varmasti tavallaan henkinen koti, vaikka ei täällä enää vaikuttaisikaan. Pitkät perinteet taitavasta jalkapallosta, sekä vahva pelillinen identiteetti ovat asioita mihin on ollut helppo kiinnittyä, oli sitten kannattaja, pelaaja tai valmentaja. Se on mun mielestä meidän ehdoton vahvuus. Seurakulttuuri on jalkapallokulttuuria parhaimmillaan. Meillä on hieno yhteisö kaikkinensa ja se näyttää vahvistuvan entisestään.” 


Uusi strategia määrittää tavoitteet tuleville vuosille

Seuran strategia vuosille 2025–2028 on viimeistelyä vaille valmis. Tulevassa strategiassa on visioksi kirjattu, että Honka on vuonna 2035 suomalaisen huippujalkapallon ja jalkapallokulttuurin johtava seura.  

”Seuran strategia määrittää aika pitkälle oman työni tavoitteet ja niihin on sidottu konkreettiset mittarit. Meillä on olemassa kaikki edellytykset olla Suomen paras ja kansainvälisestikin tunnettu pelaajakehitysympäristö.  Kilpailukykyiset ja omavaraiset edustusjoukkueet ovat tietysti yksi iso mittari”, pohtii Kaasalainen.  

”Olen erittäin tyytyväinen oman työnkuvan selkeyteen. Lähellä kenttää, vaikka hieman kauempana rajoista, kuitenkin vahvasti siellä toiminnan ytimessä.”  


Valmennuspäällikkö esihenkilönä – Oikeat kysymykset ohjaavat keskustelua

Kaasalainen kokee, että seurassa on töissä intohimoisia ammattilaisia. Tärkein asia tulevan valmennuspäällikön mielestä uudessa roolissa on se, että osaa esittää valmentajille jatkuvasti oikeita kysymyksiä. 

”Se, että pystyy esittämään oikeita kysymyksiä vaatii tietysti sen, että täytyy olla todella vahvasti kiinni käytännön arjessa, pelaamisessa, toimintakulttuurissa, harjoittelussa ja sen sisällöissä. Sitä kautta uskon, että ympäristö on sellainen missä rohkeasti haastetaan ja kehitetään olemassa olevia toimintamalleja, sekä löydetään uusia kilpailuetuja.” 

Pitkä valmentajatausta auttaa Kaasalaista ymmärtämään, että mitkä asiat ovat resurssiasioita ja mitkä eivät. ”Otetaan esimerkiksi vaikka meidän miesten edustusjoukkue, joka lähti kauteen vähintään haastavista lähtökohdista. Se miten joukkue pelaa ja miten pelaajat ovat kehittyneet on erinomainen osoitus, että korkeat standardit ja vaatimustaso ovat asioita, jotka eivät vaadi rahaa. Lisäksi naisten edustusjoukkueesta on tällä kaudella useampi pelaaja siirtynyt ulkomaille, ja poikien U17 Akatemia on pelannut erittäin nuorella joukkueella SM-karsintoja ja varsinaista sarjaa.” 


Pelaajakehitys – Käytännön kenttätoiminta ratkaisee

Hongassa on johdonmukaisesti tehty työtä, jotta voidaan ottaa seuraava iso askel huippupelaajakehityksessä.  

”Tässä ei todellakaan tarvitse lähteä keksimään pyörää uudestaan. Petri Vuorisen ja Jussi Vasaran johdolla on urheilupuolelle luotu vahvat pohjat erikoistumisvaiheen toimintaan. Carlos Fradão ”head of performance” on saamassa valmiiksi valtavan, koko seuran läpileikkaavan uudistustyönsä liittyen fyysisiin valmiuksiin ja niiden kehittämiseen jalkapallokontekstissa. Kimmo Erosen johdolla päivitetään seuran valmennuslinjaa, minkä vaikutukset tulee varmasti näkymään tulevaisuudessa.  Näin mielestäni hyvä seura toimii, olemassa olevan päälle rakennetaan ja asiat täytyy vaan saada tehokkaasti jalkautettua.” 

“Ei ole tekosyitä. Tavoitteet ja mittarit ovat selkeitä. Käytännön kenttätoiminta ratkaisee pelaajakehityksessä, siinä on meille hieno haaste. Olen todella ylpeä, että saan tehdä töitä juuri tässä seurassa. Nyt nautitaan vielä muutama kuukausi loistavien joukkueiden kanssa kenttäarjesta ”, summaa Kaasalainen. 


Toiminnanjohtaja tyytyväinen valintaan

“Oli todella ilo huomata, että FC Hongan erikoistumisvaiheen valmennuspäällikköhaku herätti isoa kiinnostusta ja saimme hyvän määrän laadukkaita hakijoita. Olen todella tyytyväinen lopulliseen valintaan. Henu tuo urheilun johtamiseen valtavan määrän kenttätason kokemusta, vahvan näkemyksen uuden strategian toteutumisen kannalta olennaisista asioista sekä vaativan, mutta ihmisläheisen persoonan”, toteaa toiminnanjohtaja Petri Harainen. 

Back to top