Etsi tältä sivustolta

Historia

FC Honka

FC Honka pelaa kotiottelunsa Espoon Tapiolassa, joka on 1950- ja 1960-luvuilla alkunsa saanut Otto-Iivari Meurmanin kaavoittama puutarhakaupunginosa Espoossa, reilun 10 kilometrin päässä Helsingin keskustasta. FC Hongan kotistadion löytyy Tapiolan urheilupuistosta, johon on syksystä 2017 alkaen päässyt myös Länsimetrolla. Urheilupuistosta löytyy nykyisin mm. 1970-luvulla avattu jalkapallonurmi, mailapeleihin tarkoitettu, vuonna 1981 avattu Esport Center, sekä talvi- ja oheisharjoitteluun sopiva Esport Arena.

Alkuvaiheet

Tapiolan ensimmäinen urheiluseura, Tapiolan Otso, perustettiin vuonna 1954. Pian sen jälkeen, eli 14.7.1957 syntyi Tapion Honka ry., joka aluksi toimi usean lajin seurana, mutta josta irtaantui vuosien mittaan useita eri lajien erikoisseuroja, mm. Espoon Tapiot ja Tapiolan Uimarit. Tapion Hongassa jatkui pitkään kolmen pallopelin eli jalkapallon, koripallon ja jääkiekon lajijaostot. Näistä on sittemmin muodostunut kolme tunnettua seuraa, eli Koripallohonka, Jäähonka sekä FC Honka. FC Hongan virallinen perustamispäivä on 17.11.1975, ja seuran ensimmäiset toimihenkilöt olivat puheenjohtaja Jaakko Kuittinen, varapuheenjohtaja Jaakko Hannuksela, sihteeri Raimo Helander sekä johtokunnan jäsenet Raimo Konkola, Markku Laine, Esko Helminen ja Mikko Väyrynen.

Kotikentät ja edustusjoukkueet

FC Hongan kotikenttä löytyy tänä päivänä Tapiolasta, mutta vuosien varrella kotiotteluita on pelattu useilla eri kentillä Espoossa: Tapiolan “Saharassa” (hiekkakenttä Tapiolan keskustassa), Otaniemen “savinurmella” (nykyisin erityisesti yleisurheilukäytössä), Kauniaisissa, Leppävaaran “Muoniossa”, sekä tietysti eri kentillä Tapiolan urheilupuistossa.

Honka on ensimmäinen jalkapallon pääsarjatasolla pelannut espoolainen jalkapalloseura. Honka nousi miesten pääsarjan karsintaan ensimmäisen kerran vuonna 1981 valmentajanaan Jyrki Heliskoski. Kauden 2005 päätteeksi edustusjoukkue nousi liigaan ensimmäistä kertaa, valmentajana Mika Lehkosuo.

Miesten edustusjoukkueen parhaimpiin saavutuksiin kuuluvat mm. Veikkausliigan hopeat vuosilta 2008, 2009 ja 2013, Suomen Cupin voitto vuodelta 2012 sekö Liigacupin voitto vuodelta 2011. FC Hongan naisten edustusjoukkue on naisten liigan mestari vuosilta 2006, 2007, 2008 ja 2017, ja sillä löytyy myös useita Suomen Cupin ja Liigacupin mestaruuksia.

FC Honka on pelannut historiallisesti keltaisissa, mustissa tai keltamustaraidallisissa pelipaidoissa. Kaudelle 2017-18 seura palaa uuden varustesopimuksen myötä keltamustaraidallisiin pelipaitoihin.

Vahvaa nuorisotyötä

Sekä Tapion Honka että FC Honka ovat olleet aina tunnettuja vahvasta nuorisotyöstä. Honka oli 1970-luvulla mukana perustamassa Suomen Nappulaliigaliittoa, ja myös Tapiolassa toimi nappulajalkapalloa pyörittänyt Tapiolan Nappulaliiga, jossa parhaimmillaan pelasi jopa n. 800 nuorta jalkapalloilijaa.

FC Honka ja seuran Grand Old Man Raimo Konkola olivat mukana perustamassa Helsinki Cup -nuorisoturnausta vuonna 1976. Turnaus pelataan nykyisin pääasiassa Helsingissä, mutta Honka on yhä yksi turnausta pyörittävän osakeyhtiön omistajista.

Honka on myös ensimmäisiä suomalaisia naisjalkapalloseuroja, sillä jo vuonna 1971 Gunnel Palermaa kokosi ensimmäinen Hongan naisjalkapallojoukkueen. FC Hongassa naisten jalkapallojoukkue on toiminut vuodesta 1976 alkaen ja vuodesta 1978 nappulaliigatoiminnan kautta myös jalkapalloileville tytöille on löytynyt seurasta toimintaa.

Lisätietoja

Back to top