Etsi tältä sivustolta

MADCUP 2023, T11 Akatemian valmennustiimin raportti

Julkaistu

FC Honka T11 Akatemia osallistui kesäkuussa 2023 MadCup-turnaukseen Espanjassa. Turnausreissu oli onnistunut ja opettavainen ja joukkue pääsi mittaamaan omaa tasoaan espanjalaisia joukkueita vastaan. Ottelut osoittivat pelaajien osaamista sekä myös selkeitä kehityskohteita. Alla on joukkueen valmennustiimin raportti turnauksesta.

Vastustajat

Atletico Madrid, CE Sabadell, CD Getafe, Futfem Talents Academy, Madrid CFF, Mislata CF, Seleccion Madrid Panthers sekä TPE Academy (Katalonian alueelta kerätty joukkue, jossa FC Barcelonan ja RCD Espanyolin pelaajia).

Pre-Match: Tiivistelmä turnauksesta

Honka T2011 Akatemia osallistui Madridissa paikalliseen MadCupiin vuoden 2023 kesäkuussa ja kohtasimme siellä useita espanjalaisia seuroja – isoista akatemioista paikallisseuroihin. Joukkueellamme oli kaksi peliryhmää mukana, Honka A sekä Honka B. Raportti on tehty jälkikäteen peleissä nähdyn sekä kirjoitettujen muistiinpanojen perusteella turnauksen kulusta. Raportin tavoitteena on viestiä, miltä espanjalainen peli ja yksilöt sen sisällä näyttivät, ja sitä kautta tuoda ajatuksia kaikille jalkapallotoimijoille omiin pelaajakehitysprosesseihin.

Kick-Off: Mitkä olivat meidän vahvuutemme?

A) Boksipuolustus

Pystyimme blokkaamaan potentiaalisia laukauksia boksin edustalta ja olimme merkanneet hyvin suoravastustajia keskitystilanteissa. Useimmiten olimme ensimmäisinä palloissa, mikäli keskityksiä tuli. Tilannevalmius oli myös loistavalla tasolla ja näin ollen vastustajan oli hyvin vaikeaa päästä boksiimme.

B) 1v1-puolustaminen

Paikalliset joukkueet pyrkivät luomaan kuljettamalla 1v1-tilanteita, joten pääsimme myös puolustamaan niitä paljon. Pääsääntöisesti 1v1-tilanteiden puolustaminen oli loistavalla tasolla. Ilman tätä osa-alueen hallintaa, pelit olisivat olleet todella vaikeita meille.

C) Suorituskyvyn parantaminen pelin aikana = adaptoidu pelin vaatimuksiin

Joissain peleissä saattoi tulla yllätyksiä. Vastustajan pelitapa tai muodostelma tuotti haasteita. Myös tietyt yksilöt vastustajilla asettivat haasteita pelin tempolle. Pystyimme kuitenkin sopeutumaan pelin aikana ja näin ollen pääsimme takaisinpelin rytmiin mukaan.

First Half: Isoimmat havainnot espanjalaisten yksilöiden taito-osaamisesta

Vastustaja oli selkeästi edellä seuraavissa taidoissa: ilmasta tulevien pallojen kontrollointi, huijaamistaidot pallon kanssa, potkutekniikka, räjähtävyys fyysisenä ominaisuutena sekä peliin eläytyminen.

A) Haltuunottotekniikat maasta ja ilmasta

Ensimmäisen pallokosketukset haltuunotoissa olivat tarkoituksenmukaisia ja silkkisen pehmeitä, koska haltuunotot olivat täsmällisesti ajoitettuja sekä niissä oli tarvittava kovuus. Havainnointi oli niin hyvällä tasolla, että parhaimmat yksilöt antoivat ennen haltuunottoja väärää informaatiota kehonkielellään, jonka seurauksena prässäävä pelaaja oli saatu epätasapainoon ja sitä kautta etua luotiin omaan etenemiseen. Ajoitus ilmassa tuleviin palloihin oli käsittämättömän hyvä, oli se haltuunotto omaan tilaan tai pelin jatkaminen toiselle pelaajalle suoralla osumalla. Turnauksessa ei juuri nähty “missattuja osumia” espanjalaisten pelaajien toimesta, vaan haastavampiinkin palloihin haettiin kontakti jopa upean akrobaattisilla suorituksilla. Myös laukausten eteen mentiin tehokkaasti ja pelaajat pyrkivät ottamaan korkeisiinkin palloihin kontaktin ennen pomppua.

B) Pallon kanssa liikkuminen

Vastustajan pelaajilla oli kuljetuksissa loistava rytmi ja tämän ansiosta he pystyivät tuottamaan oikein ajoitettuja suunnan- ja rytminmuutoksia prässäävään pelaajaan nähden. Kuljettaminen oli parhaiden yksilöiden yleisin tapa edetä pallon kanssa ja usein kuljetukseen yhdistettiin myös seinäsyötöt takaisin itselle tai suoraan kolmannelle pelaajalle. Jos yksilö oli puolestaan negatiivisessa peliasennossa, hän pyrki karistelemaan lähimmän vastustajan ovelilla vartaloharhautuksillaan. Pelaajat ottivat myös paljon taklauksia vastaan ja pystyivät joko säilyttämään tasapainonsa tai hankkimaan vapaapotkun. Pallo pysyi kuitenkin loistavasti hallussa myös kaksintaistelutilanteissa.

C) Potkutekniikat

Kun syöttöjä käytettiin, niissä korostui selkeästi hyvä syötönpaino sekä sisäkierteen tuottaminen. Etenkin hyökkäyskolmanneksella oli nähtävissä monipuolisia syöttötekniikoita, kuten chippi/vippi, ulkosyrjä sekä nilkkasyöttö. Laukomisessa paikalliset pelaajat vakuuttivat, jokainen oli hyvä potkaisemaan palloa. He pystyivät laittamaan kahdella kosketuksella tai suoraan omasta kuljetuksesta pääsääntöisesti erittäin painavia ja tarkkoja laukauksia. Hyvänä esimerkkinä oli erään pienemmän paikallisseuran peliä edeltävät lämmittelyt. Klassinen vetomylly ennen pelin alkua, jossa näimme 20–40 laukausta. Kaikki oli selkeitä maalintekoyrityksiä eli kovia laukauksia, joissa maalivahtia haastettiin. Myös pienempikokoisilla pelaajilla laukaus oli painava.

D) Riistotekniikat

Isoin huomio oli paikallisten pelaajien pyrkimys puolustaa eteenpäin. Jos pelaaja ohitettiin, taktisia rikkeitäkin näki (jos potentiaalisesti vaarallinen hyökkäys oli alkamassa). Nähtävissä oli myös yritteliäisyyttä ja jopa pienempien paikallisseurojen yksilöt olivat todella sinnikkäitä boksipuolustuksessa omalla yrittämisen tasollaan.

E) Fyysiset ominaisuudet

Juoksunopeus oli todella korkeaa erityisesti lyhyillä matkoilla ja täyden jarrutuksen saavuttaminen korkeista nopeuksista oli todella hyvällä tasolla. Pelaajat usein ehtivät 50–50-palloihin ja saivat vielä vartalon pallon ja vastustajan väliin, jotta 2 pallonhallinta säilyi omalla joukkueella. Eli täydestä vauhdista jarruttaminen jasuunnanmuutokset olivat selkeästi erottuvia ominaisuuksia.

F) Peliin eläytyminen

Voimakkaat tunteet olivat luonnollinen osa peliä, niin hyvässä kuin pahassa. Dramaattiset kaatumiset ja vapareiden kalastelu kuului peliin. Aina mentiin pallon eteen, jottei nopeaa vapaapotkua anneta. Tai palloa potkittiin kauemmas, jos tasainen peli oli yhden maalin johtoasemassa. Pelin jälkeen oli kuitenkin aina kättelyt respect-tyyliin niin toimihenkilöiltä kuin pelaajilta toisille.

Second Half: Isoimmat havainnot espanjalaisjoukkueiden joukkuetaktiikoista

Taktisia hienouksia ei loppujen lopuksi ollut, vaan pelin keskeiset tapahtumat pyörivät 1v1-tilanteissa sekä aggressiivisessa etenemisessä. Puolustaessa joukkueet käyttivät pääosin pelaajavartiointia, jossa annettiin voimakasta painetta palloa kohti. Hyökätessä paikallisjoukkueet täyttivät tehokkaasti jokaista kaistaa, jolloin pallollisella oli hyvää tilaa edetä itsenäisesti tai tarvittaessa tehdä kombinaatioita hyvin sijoittuneiden kanssapelaajien avulla. Seinäsyöttöjä näkyi paljon. Pelaamisessa ei näkynyt rauhallista pelaamista linja kerrallaan, vaan eteneminen oli voimakasta.

Maalipotkut annettiin hyvin usein pitkinä, mutta kontrolloidusti. Avoimissa pelitilanteissa ei juurikaan näkynyt maalivahdin kautta kierrättämistä. Myös vapaapotkuissa ja sivurajaheitoissa oli aistittavissa voimakasta etenemistä. Vaikkei joukkue voittanut ensimmäistä pomppua, he taistelivat kakkospallosta tehokkaasti ja jatkoivat etenemistään. Valmentajat ohjasivat peliä ja antoivat ohjeita jatkuvasti sekä intensiivisesti. Monesti ohjeidenanto oli reilusti kentän puolella tapahtuvaa, muttei häirinnyt peliä millään tavalla. Kova vaatimustaso oli kaikilla joukkueilla aistittavissa ja heidän eläytymisensä peliin oli vähintään yhtä voimakasta kuin heidän pelaajillaan.

Post-Match: Mitä tuomme arkeen?

A) Vaatimustason nosto kaikessa tekemisessä. Suorituksia tulee saada puhtaammiksi, nopeammiksi ja tehokkaammiksi. Meidän tulee korostaapäätöksentekokyvyn merkitystä.

B) Taidon merkitys ja harjoittelu tulee nousemaan entistä enemmän joka osa-alueella.

C) Pelille heittäytyminen ja eläytyminen. 100%:n läsnäolo pelitilanteissa pitäisi ymmärtää.

Tiivistelmä

Espanjalainen jalkapallo eroaa monissa kohdissa meidän joukkueemme pelaamiseen. Se on nopeampaa, taitavampaa ja sinnikkäämpää. Taktisesti se ei ollut edellä, vaan päinvastoin. Meidän joukkueemme pärjäsi hyvin taktiikoilla. Mutta jos haluamme parantaa joukkueemme toimintaa, meidän pitää nostaa vaatimustasoa jokaisella osa-alueella, olla teknisesti paljon parempia, lisätä suorituskyvyn ja keskittymisen pitkäkestoisuutta sekä olla molemmissa bokseissa tehokkaampia, ovelampia sekä sinnikkäämpiä, koska sieltä pelit ratkaistaan. Hölläämisen sijasta meidän on vain painettava enemmän kaasua. Se on ainut tapa, miten voimme nyt kehittää parempia pelaajia.

“Et ikinä saavuta ykköstä, jos et tee jotain enemmän ja paremmin.” – Jean Mushimiyimana, vastuuvalmentaja.

Back to top