Etsi tältä sivustolta

P09 Akatemia lohkokakkosena ylempään yläloppusarjaan kovatasoisessa turnauksessa Italiassa – Vastuuvalmentaja Henri Kaasalaisen ajatuksia turnauksesta 

Julkaistu

P09 Akatemia osallistui Italiassa Tornei Internazionali Cairo -turnaukseen 22.-25.4.2023. Turnaus pelattiin Italian Cairo Montenotton pienessä kaupungissa, lähellä Genovaa. Järjestävänä seurana toimi A.S.D Cairese. 

Turnaukseen osallistui yhteensä 32 joukkuetta, joista 18 edusti ammattilaisseuraa, millaiseksi FC Honka myös turnauksessa luokiteltiin. Italian huippujoukkueiden ja heidän yhteistyöseurojen lisäksi turnaukseen osallistui joukkueita Sveitsistä, Saksasta, Tanskasta ja Georgiasta.  Senegalista kutsuttu joukkue joutui viime hetkillä jättämään turnauksen väliin.  

P09 Akatemian tavoitteena oli päästä alkulohkossa kahden parhaan joukkoon. Alkulohkojen jälkeen turnaus oikeastaan muuttuikin “kahdeksi erilliseksi turnaukseksi”. Jokaisessa lohkossa oli kaksi tai kolme ammattilaisseuraa, sekä paikallisia joukkueita lähialueilta. Turnausformaatti oli merkitsevä tekijä myös turnausta valittaessa. Takuuvarmat seitsemän kansainvälistä ottelua ja tieto, että jos 16 joukkoon selviytyy, niin ollaan lähtökohtaisesti hiukan itseämme paremmassa seurassa ja luvassa on neljä erittäin kovaa ottelua.   

Lohkon kakkospaikalta jatkoon

Joukkueen vastuuvalmentaja Henri Kaasalaisen mukaan nurmi oli aika vaikea alusta Hongan pelaajille, jotka ovat tottuneet pelaamaan tekonurmella. ”Meillä oli kuusi nurmipeliä ja yksi tekonurmipeli ja täytyy kyllä sanoa, että se yksi tekonurmipeli oli ehdottomasti meidän paras peli.” 

Ensimmäinen ottelu pelattiin Leginoa vastaan.  

”Ottelun alussa oli pelaajilla kova jännitys ja olimme aika nopeasti häviöllä 1–0, mutta tasoituksen jälkeen pelaaminen selkeästi rentoutui ja onnituttiin kääntämään peli 4–1 voitoksi. Illalla käytiin vielä katsomassa lohkon toiset joukkueet ja kun Napoli nousi lopussa 2–1 voittoon Astia vastaan, tiedettiin, että aamupeli tulee olemaan ratkaiseva jatkopaikan suhteen.” 

”Astia vastaan pelattu peli oli tärkeä ja täytyy sanoa, että meillä kävi siinä myös vähän tuuria. Oli todella tuulinen päivä ja saimme ekalle puoliajalle aika vahvan kentänsuuntaisen myötätuulen.  Lisäksi ottelu pelattiin tekonurmella. Pelasimme skidissä hurmoksessa ja puoliajalla ottelu oli meille jo 3–0, sekä vastustajasta aika lailla ilmat pihalla. Loppunumerot 4–0 ja siinä vaiheessa lohkon kakkospaikka oli varma. Meiltä kokonaisuutena turnauksen paras peli.” 

Joukkueella oli samana iltana vielä Stadion-ottelu Napolia vastaan. Stadionilla pelatut ottelut olivat Hongan pelaajille vaikeita. Otteluissa soitettiin kansallislaulut ja stadionpelit olivat muutenkin aikamoisia tapahtumia. “Jotenkin tuntuu, että ei missään vaiheessa oikein pystytty hanskaamaan vähän meille epätyypillisiä ottelun alkuseremonioita. Sellaisen positiivisen fiiliksen sijaan tuntui tilanne aiheuttavan enemmänkin normaalia isompaa puristamista.” 

”Meille olisi riittänyt tasuri lohkovoittoon selkeästi Napolia paremman maalieron turvin, mikä olisi tarkoittanut ehkä vähän kevyempää ensimmäistä yläloppusarjan ottelua. Hirveä odotus ja hirveä lataus, kunnes kymmenen minuutin kohdalla saimme suoran punaisen. Olimme vajaalla melkein koko pelin ja rehellisyyden nimissä ottelu oli taputeltu ennen kuin se ehti oikein alkaakaan. Se jäi tästä turnauksesta tosi paljon harmittamaan. Uskon, että olisimme pystyneet haastamaan Napolin ja aloitimmekin pelin ihan hyvin”, summaa Kaasalainen.  

Lohko oli erittäin tasainen kaikkien muiden, paitsi Hongan otteluiden päättyessä maalin erolla. FC Honka sijoittui lohkon kakkoseksi ja pääsi upeasti ylempään yläloppusarjaan.  

Yläloppusarjassa vastassa AC Milan, Torino, Atalanta ja FC Nordsjealland

Ylemmässä loppusarjassa vastaan asettui AC Milan, joka saavutti loppujen lopuksi turnauksessa finaalipaikan. ”Roikuimme ihan hyvin pelissä mukana. Ei kuitenkaan ollut epäselvää, että kumpi oli parempi joukkue. Olimme 1–0 häviöllä ihan loppuminuuteille asti. Otimme tietysti lopussa riskiä ja Milan teki vielä kaksi maalia yliajalla.” 

”Tiesimme, että kaikki ylemmän loppusarjan 16 jengiä olivat ihan top joukkueita. Seuraavaksi tuli vastaan Torino. Ottelu oli kyllä jätkiltä loistava taisteluvoitto! Torinokin on iso seura. Joukkueen kannattajat tulivat paikalle jo tuntia ennen ottelua ja virittelivät hirveän läjän Torinon banderolleja. Oli rumpuja ja savut ja muuta. Pelasimme meidän 1–0 johtoon asti todella hyvin. Ajauduimme siinä sen jälkeen vähän puolustamaan johtoasemaa. Hirveällä taistelulla sätkimme 1–0 johdossa ja teimme vielä toisen maalin siinä aika lopussa, hieno 2–0 voitto!” kertaa Kaasalainen ottelun käänteitä.  

Seuraavassa ottelussa tuli vastaan Atalanta. ”Atalanta on oikeastaan kaikkien paikallisten mielestä Italian paras akatemia, ikäluokasta riippumatta erinomaisia pelaajia ja joukkueita. Atalantassa tehdään todella hyvää pelaajakasvatusduunia. Seura on profiloitunut siihen ja edustuskin on nyt pärjännyt aika kivasti. Pelaaminen poikkesi muista Italian seuroista, aika eleetöntä ja tyylikästä futista. Ihan hyvin me pelasimme ajoittain varsinkin pallon kanssa. Tasoero oli kuitenkin aika selkeä varsinkin hyökkäyskolmanneksella, Atalantalle ansaittu voitto 3–0.” 

Turnauksen viimeisessä ottelussa FC Honka pelasi Nordsjaellandia vastaan. ”Joukkueen koutsit olivat mulle tuttuja seuravierailulta ja he asuivat meidän kanssamme samassa majoituksessa ja kuljimme samalla bussillakin. Ottelussa oli sellaista ekstra panosta. Pelissä oli tiukka vääntö loppuun asti tilanteessa 0–0. Lopulta voitimme rankkareilla. Nordsjaelland pelasi ihan eri futista, kuin italialaisjoukkueet. Ei niin fyysinen joukkue, mutta erittäin taitavia pelaajia pienissä tiloissa. Heidän pelitapansa oli meille vähän tutumpaa ja sopi meille paremmin. Tosi saman tyyppinen joukkue kuin me. Hyvä matsi ja hyvä päätös turnaukselle!” Kaasalainen kertoo.  

Italialaisen ja suomalaisen jalkapallon erityispiirteitä

Henri Kaasalainen kuvailee, millä tavalla italialaisten joukkueiden pelityyli erosi totutusta kotimaisesta: ”Missä meidän piti olla hyviä ja missä kehityimme, oli boxin puolustaminen, keskitysten puolustaminen ja laukausten blokkaaminen. Selkeä, tyypillinen juttu oli se, että italialaiset joukkueet ampuivat tosi paljon, he keskittivät tosi paljon ja palloja tuli rangaistusalueelle huomattavasti useammin kuin meidän peleissämme parhaitakin suomalaisia joukkueita vastaan. Suomessa keskitetään ja ammutaan huomattavasti vähemmän.” 

”Otteluissa pallonhallintajaksot olivat lyhyempiä, niin meillä kuin vastustajilla. Suomessa parhaat joukkueet pyrkivät pitämään enemmän palloa, kun Italiassa taas näkyi paljon suoraa etenemistä ja aina kohti maalia. Yksi huomio oli se, että etenemistä tapahtui paljon enemmän kuljettamalla syöttämisen sijaan. Ensimmäiset kosketukset poikkeuksetta liikkeeseen ja eteenpäin, pallon kanssa ei juuri koskaan oltu paikallaan.”   

Kaasalaisen mukaan Hongan joukkueen vahvuus näkyi hyvänä joukkuepelaamisena. Erityisesti lämmitti se, että mitään kompromisseja ei tarvinnut tehdä ja otteluihin lähdettiin ihan oma pelaaminen edellä samoilla periaatteilla kuin kotimaassakin. Hongan pelaajat erottuivat positiivisesti myös taidollaan. ”Osa vastustajista oli selkeästi meitä fyysisempiä, niin siitä huolimatta honkalaisilla oli kyky suojella itse ja yhdessä palloa. Kyllä tuollainen turnaus vaatii aina sen, että pelaajat pystyvät kauden parhaaseen suoritukseen ja yleensä se niin meneekin. Kyllä pelaajat turnauksessa aika lailla omilla rajoillaan menivät.”  

Hyvissä käsissä

Turnauksen järjestelyt vakuuttivat. “Ihan sama mihin päin kaupunkia meni, niin näki, että turnaus oli tosi iso juttu koko kaupungille. Kaikille joukkueille oli nimetty kaksi henkilöä, jotka liikkuivat joukkueiden mukana joka paikassa, kuten kopissa palavereiden aikana tai syömässä. Kun heräsimme, he olivat odottamassa ja mukana siihen asti, kunnes menimme nukkumaan. Meidän joukkueemme mukana ollut vanhempi herrasmies ja kokenut juniorivalmentaja Francesco Ligi palkittiin turnauksen parhaana joukkueen tukihenkilönä. Huikea persoona, joka kyllä piti fiilistä hyvin yllä”, kuvailee Kaasalainen.  

Turnauksessa hommia pyörittivät lukuisat vapaaehtoiset: lapset, nuoret ja ikäihmiset! Otteluita pelattiin useammalla kentällä ja kaikilla stadioneilla oli lipunmyynti. Vapaaehtoiset tekivät ruokaa, pyörittivät kioskia ja hoitivat monenlaisia asioita ja heitä todella oli paljon.  

”Minuun teki turnauksessa erityisen vaikutuksen kulttuuri ja arvostus valmentajuutta kohtaan. Selkeä trendi oli, että seuroissa kokemusta arvostetaan ja valmentajista välittyi mieletön ylpeys omaa työtään kohtaan, sekä vahva keskinäinen kunnioitus. Olen pitänyt itseäni jo suhteellisen kokeneena valmentajana, mutta tuli kyllä olo, että tässä ollaan ihan poikasia vielä ja hyvä niin”, Kaasalainen jatkaa.  

Honkalainen turnauksen tähdistöjoukkueeseen!

Turnauksen yhteydessä järjestettiin kaksi tuntia kestäneet alku- ja loppuseremoniat.  

”Alkuseremoniassa kaikki joukkueet kävelivät stadionille. A.S.D Caiseren junnuja oli varmaan sata pienten lippujen kanssa muodostaen kunniakujan. Järjestäjät olivat kaivaneet jokaisesta seurasta jonkun biisin, ja meillekin soi vanha Hongassa on voimaa –kappale, mitä kyllä huudatettiin kopissa koko lopputurnauksen ajan. Aloituspotkun suoritti Cairo Montenottessa kasvanut ja nykyisin Juventusta edustava nuori mies, josta oltiin selkeästi erittäin ylpeitä”, vastuuvalmentaja kuvailee.  

Loppuseremonia järjestettiin finaalin jälkeen. Finaalissa oli paikalla tuhansia katsojia, kun Genoa voitti AC Milanin dramaattisten vaiheiden jälkeen, noustuaan lopussa 3–1 tappioasemasta rinnalle ja lopulta pilkuilla voittoon.  

Loppuseremonian aikana palkittiin myös turnauksen parhaita pelaajia. Veikko Karppinen valittiin turnauksen 11 parhaan pelaajan tähdistöjoukkueeseen. Pelaajalta todella hieno saavutus huomioiden turnauksen joukkueiden ja pelaajien tason sekä sen, miltä pelipaikalta valinta tehtiin. ”Veikko oli varmasti yksi turnauksen parhaita ja näkyvimpiä pelaajia”, vahvistaa Kaasalainen. 

Kaasalaisen mukaan joukkueessa oli jo valmiiksi aika hyvä meininki, mutta reissusta saatiin varmasti vielä paljon lisää virtaa ja päättäväisyyttä arkeen ja harjoitteluun! 

Back to top