Etsi tältä sivustolta

Oulusta Espooseen – Pasi Hilli aloitti FC Hongan maalivahtivalmentajana vuoden alussa

Julkaistu

Pasi Hilli saapui Oulusta Etelä-Suomeen ja aloitti vuoden 2023 alusta FC Hongan maalivahtivalmentajana ja Miika Salmen työparina. Kolmeakymmentä lähestyvä Pasi on itse pelannut maalivahtina ja valmennusura on alkanut jo nuorena.

”Aloitin pelaamisen Tervarit Junioreissa, josta A-junnuikäisenä siirryin Oulun Luistinseuran alle. AC Oulun treeniringissä olin mukana 2011–2014, ja sinä aikana pelejä tuli OLS:n A-junioreissa sekä OLS:n miehissä. Miesten kakkosessa olen korkeimmillaan pelannut. Pääsin sitten opiskelemaan Rovaniemelle Liikuntaneuvojan perustutkintoa, ja pelaaminen jäi siinä vaiheessa vähän sivuun. Pääsin Oulun Luistinseuraan työharjoittelun kautta töihin ja aloitin 2017 siellä seuratyöntekijänä ja siinä ohessa vähän valmensin”, Pasi kertoo.

”Vuonna 2019 elämäntilanne vei Jyväskylään. Pari vuotta kului JJK Junioreiden maalivahtivalmentajana ja toimenkuvaan kuului myös harrastejoukkueiden vetämistä. Siinä ohessa kävin Palloliiton maalivahtikoulutuksia ja olen osallistunut Helmariturnauksiin, joihin on haettu erillisenä hakuna maalivahtivalmentajia koulutettaviksi. Vuoden 2021 marraskuussa siirryin takaisin Ouluun ja Oulun Nice Socceriin, missä toimin naisten edustusjoukkueen sekä B- ja C-junioreiden maalivahtivalmentajana ja yleisesti maalivahtivalmennusvastaavana. Viime kaudella olin myös 2007 syntyneiden tyttöjen maajoukkueen mukana Virossa Development-turnauksessa ja lokakuun tuplamaaotteluissa Eerikkilässä Ruotsia vastaan. Salmen Miikaa kävin tuuraamassa 2008 syntyneiden tyttöjen maajoukkueen matkassa Portugalissa marras-joulukuun vaihteessa.”

Rooli FC Hongassa

Pasi vastaa FC Hongan nuorisourheiluvaiheen akatemiajoukkueiden maalivahtivalmennuksesta. Ikäluokat U15 – U13 ovat Pasin vastuulla ja lisäksi hommia tulee olemaan U12 ikäluokan kanssa. Esport Hongan puolella Pasi on erityisesti miesten Akatemiajoukkueen mukana ja miesten edustusjoukkueessa hän on Miika Salmen kaverina tarpeen tullen mukana.

”Olen Miika Salmen kaverina miesten edustusjoukkueen treeneissä. Yhdessä vedämme maalivahtitreenejä seuran maalivahdeille. Jos toinen meistä on maajoukkueiden mukana, niin tuurailemme toistemme tontteja siinä”, Pasi avaa työnjakoa.

Kakkosta pelaavan Miesten Akatemian osalta Pasi on tiiviisti mukana palavereissa ja treenien suunnittelussa. Matkan varrella varmasti rooli ja vastuut vielä tarkentuvat.

Maalivahdin polku

Maalivahtiharjoitteluun ja -pelaamiseen totuttautuminen on Pasin mukaan hyvä aloittaa jo melko nuorena, mutta on tärkeää aluksi pelata myös kenttäpelaajana peleissä eikä lukita ketään maalivahdiksi liian aikaisin. Nykypäivänä maalivahti tarvitsee samoja toimintamalleja kuin kenttäpelaajatkin ja monipuoleisella harjoittelulla syntyy kokonaisvaltaisia maalivahteja.

”Jos haluamme huippumaalivahteja niin viimeistään 8v8 -vaiheen loppupuolella on hyvä alkaa miettimään, että kenestä voisi tulla hyvä maalivahti ja heitä aletaan viemään eteenpäin. Maalivahdit ovat maalivahteja, mutta voivat välillä pelata myös kenttäpelaajan roolissa. Sitten, kun tullaan 11v11 -maailmaan niin maalivahdit ovat selkeästi vain maalivahteja.”

Maalivahtien osalta oma motivaatio maalivahtina pelaamiseen on oleellista varsinkin nuorena, mutta myös jatkuva halu kehittyä ja oppia uutta on iso tekijä, kun puhutaan huippumaalivahdiksi haluavista.

Valmentaja pelaajan tukena

Valmentaja on parhaimmillaan pelaajan tuki kaikissa asioissa, ei pelkästään maalivahtitaitojen opettajana. ”Minun kanssani pystyy keskustelemaan kaikesta. Sen ei tarvitse välttämättä liittyä jalkapalloon. En ole pelkästään lajivalmentaja. Omassa nuoruudessani tilanne oli vähän eri ja laji on myös kehittynyt. Harjoituksissa on nykyään erilaiset painopisteet ja tietynlaiset asiat, joita opetetaan verrattuna siihen, kun itse harjoittelin ja mitä minun kanssani on käyty läpi nuorempana. Suljetuista harjoitteista siirrytään koko ajan enemmän ja enemmän avonaisempiin harjoituksiin, missä maalivahdin päätöksentekoon ja toimintoihin vaikuttaa moni asia.
Koen, että valmentaja on erityisesti nuorten kanssa turvallinen tuki, johon voi nojata.”

Suomessa on tiivis maalivahtiyhteisö

”Tykkään toimia maalivahtivalmentajana, koska olen itse pelannut maalivahtina. Koen, että olemme Suomessa saaneet maalivahtivalmentajien yhteistyön kukoistamaan. On ollut siistiä, kun on eri tapahtumissa päässyt keskustelemaan eri maalivahtivalmentajien kanssa. Se on mahtava yhteisö, jossa kaikki haluavat auttaa toisiaan. Ympäristö on tiivis. Maalivahtivalmentajia ei ole niin paljon kuin kenttävalmentajia. Tapahtumissa on hyvä verkostoitua ja voi jutella asioista spesifisti”, Pasi kuvailee maalivahtiyhteisön antamaa tukea.

Ajatuksia FC Hongasta ja terveiset edellisiin seuroihin

”Olin jo aiemmin kuullut, että Hongassa tehdään asioita laadukkaasti ja tämä on sellainen ympäristö, jossa pääsee kehittymään kokonaisvaltaisesti jalkapallon parissa. Toimistolla pääsen juttelemaan eri asioista, pääsen katsomaan treenejä jne. niin siinä koko ajan oppii lisää jalkapallosta. Tavoitteenani on täyttää odotukset ja jopa ylittää ne ja tietenkin auttaa tiimiä ja erityisesti maalivahteja. Haluan tuoda jotain ehkä vähän erilaista maalivahdeille”, avaa Pasi ajatuksiaan Hongasta.

”Aiemmasta työpaikasta otan mukaani työn tekemisen kulttuurin. Olen tottunut siihen, että hommia paiskitaan. Kovalla työllä täällä pärjää ja työtä pitää tehdä. Aiemmissa seuroissa, erityisesti Jyväskylästä lähtien olen oppinut paljon lajista, ja lajiymmärrystä pääsen Hongassa jalostamaan lisää. Innolla olen Honkaan tullut ja odotusarvot ovat kovat”, summaa Pasi.


Lämpimästi tervetuloa keltamustien tiimiin, Pasi!

Back to top