Etsi tältä sivustolta

Ikäluokkavastaavana aloittava Anna Salmi on omalla paikallaan pienten tyttöjen valmentajana

Julkaistu

Pitkään Leppävaaran Pallossa valmentanut Anna Salmi siirtyy FC Honkaan tulevan kauden alussa. Anna aloittaa nuorimpien tyttöjoukkueiden ikäluokkavastaavana. On hienoa saada Anna mukaan vahvistamaan keltamustien tiimiä ja kehittämään toimintaa!

FC 89:n ja LePan kautta Honkaan

Anna on kolmekymppinen, kaksikielinen espoolainen. Ruotsin kieli tulee vahvana lapsuudenperheestä ja koulutkin on Anna käynyt ruotsiksi ylioppilaaksi asti. Anna on opiskellut farmasiaa ja ravitsemustiedettä, mutta ne eivät aivan tuntuneet omilta, joten Anna päätti siirtyä Vierumäelle opiskelemaan lasten ja nuorten valmennusta sekä liikuntaneuvojan opintoja. 

”Aloitin futiksen pelaamisen 10-vuotiaana FC 89:ssä. Sitä ennen ja sen jälkeenkin olen harrastanut myös kaikkea muuta liikuntaa. Tällä hetkellä harrastan nyrkkeilyä. Olen aina ollut super liikunnallinen! Koko ajan pitää olla menossa ja tekemässä!”, kuvailee Anna. 

”Pelasin futista 15-vuotiaaksi asti FC 89:ssä ja siirryin sieltä LePaan. Kilpapolku ei silloin tuntunut omalta jutulta. Monet joukkuekaverit menivät FC Espooseen ja itse siirryin B-tyttöihin LePaan ja hyvin pian aloitin pelaamaan naisten joukkueessa. Olin vuoden verran ollut LePassa pelaajana, kun alettiin kysellä jalkapallokouluun ohjaajaksi. Lähdimme sitten kaverini kanssa ohjaajiksi ja sillä tiellä olen edelleen!”

Anna oli parina kesänä jalkapallokoulun ohjaajana, kunnes siirtyi 2001 syntyneiden, silloin 8-vuotiaiden tyttöjen valmentajaksi ja pysyi joukkueen matkassa aina B-juniori-ikäisiksi asti! Ohessa on tullut valmennettua muitakin ikäluokkia. Anna on pidempään ollut myös 2009 syntyneiden tyttöjen valmentajana ja aloitti heidän kanssaan, kun tytöt olivat juuri koulun aloittavia. Useammallekin ikäluokalle on Anna vetänyt starttivuoden. Tällä hetkellä Anna valmentaa LePan 2015 syntyneitä tyttöjä sekä 2012-13 syntyneiden tyttöjoukkuetta.

Anna on työskennellyt Leppävaaran Pallossa noin neljä vuotta päätoimisena ja pääsääntöisesti hän on valmentanut nuorimpia tyttöjä. Juuri oikeanlaista kokemusta on siis kertynyt tulevaa ikäluokkavastaavan tehtävää varten!

Elämäntaitoja ja jalkapallotaitoja lapsille

Anna kuvailee itseään heittäytyväksi ja lasten kanssa hyvin toimeen tulevaksi valmentajaksi, joka ymmärtää hyvin pienten tyttöjen maailmaa.

”Valmentamani alle kouluikäiset tytöt tulevat usein treenin alussa halaamaan. Koen, että olen tosi helposti lähestyttävä valmentaja lapsille. Uskon, että lapset näkevät minut hauskana ja innostavana valmentajana. Positiivista palautetta olen saanut myös vanhemmilta, jotka ovat kuvanneet, että se tapa, jolla olen lasten kanssa, on tosi ihana ja osaan ottaa lapset hyvin huomioon. Samaa olen kuullut näiltä 2015 syntyneiltä, joita olen nyt kaksi vuotta valmentanut.”

Anna kertoo, että hän osaa olla myös vaativa valmentaja ikätasoon sopivalla tavalla ja hän ymmärtää, mihin tietyn ikäisen lapsen pitäisi pystyä. 

”Ensimmäinen asia, mitä harjoittelemme, on keskittyminen. Olen sen verran paljon ollut pienten kanssa, että osaan arvioida, mitä minkäkin ikäiseltä lapselta voi vaatia. Lasten välillä on toki myös paljon eroja, mikä myös vaatii valmentajalta ymmärrystä. Aika pitkälti tuon ikäisten valmentaminen onkin kasvatustyötä. Emme voi opettaa jalkapallotaitoja, jos emme ensin opeta vähän elämäntaitoja”, pohtii Anna.

”Itselleni on vuosien aikana aika hyvin selkeytynyt se, että omat vahvuuteni ovat juuri pienten lasten valmentamisessa. Viihdyn pienten kanssa!”

Futis on tyttöjen juttu!

”Manguin lapsena aika pitkään, ennen kuin sain aloittaa futiksen. Kun vihdoin sain aloittaa pelaamisen niin siitä tuli iso ja tärkeä juttu mm. teinivuosina. Kaveriporukka on muodostunut futiksen puolelta. Muut lähtivät teini-iässä hengailemaan kauppakeskuksiin, mutta itse lähdin treeneihin. Futikseen olen kasvanut ja siitä on tullut ykkösjuttu.”

Anna kertoo, että hänellä itsellään oli naisvalmentajia, kun hän aloitti pelaamisen. ”Olen kokenut sen tärkeäksi, että on ollut valmentajissa naispuolisia esikuvia. Koen tärkeäksi osoittaa sen, että jalkapallo ei ole poikien maailma. Itselleni on ollut itsestään selvää, että voin ryhtyä valmentajaksi, kun on ollut näitä esikuvia. Ja ehdottomasti haluan valmentaa juuri tyttöjä ja tuntuu, että minun on juuri hyvä olla tässä roolissa.”

”Haluan työskennellä nimenomaan sellaisessa ympäristössä, jossa pääsen vaikuttamaan siihen, että tyttöjen on helpompi aloittaa jalkapalloharrastus. Haluan löytää tähän keinoja. Nythän buumi on menossa ylöspäin ja sen eteen tehdään töitä, että tytöt ja naiset saavat aiempaa enemmän näkyvyyttä”, Anna jatkaa. 

Mitä hyvää otat mukaasi LePasta?

Anna on ollut pitkään mukana Leppävaaran Pallon toiminnassa ja on oppinut niinä vuosina paljon. 

”Isoin asia, mitä LePa-vuodet ovat antaneet on se, että olen saanut futiksesta ammatin. Olen kasvanut valmentajana ja tosi paljon myös ihmisenä. Olen saanut tietyt rutiinit ja työskentelytavat sekä tietyn määrätietoisuuden, että mihin tyttöjen jalkapallossa voidaan mennä. Koen, että minulla on ollut hirveän hyvä olla LePassa ja tyttöjen puolella on ollut selkeä polku. Olen saanut mukaani paljon hyvää ja tästä on hyvä lähteä uusiin haasteisiin ja eteenpäin.”

”Eniten olen nyt innoissani siitä, että pääsen tuomaan niitä hyviä kokemuksia ja prosesseja, mitä olen jo oppinut ja sitten pääsen myös testailemaan, että mikä kaikki voisi toimia ja luomaan uutta. Tosi innoissani otan tämän vähän isomman paketin nyt vastaan”, tiivistää Anna vielä ajatuksiaan Honkaan tulosta. 


Lämpimästi tervetuloa honkayhteisöön, Anna!

Back to top