Etsi tältä sivustolta

FC Hongan ikäluokkavastaavana aloittava Oskari Tielinen arvostaa hyvää yhteishenkeä ja yritteliäisyyttä 

Julkaistu

Gnistanin kasvatti ja Gnistanissa tällä hetkellä valmentava Oskari Tielinen aloittaa FC Hongan ikäluokkavastaavana marraskuun alussa. Oskari saa vastuulleen Hongan 2013 syntyneiden poikien ikäluokan.

Oskari on aloittanut Gnistanissa pelaamisen jo pienenä ja vetänyt koko junioriputken läpi aina miesten edustusjoukkueeseen asti. Pelaajaura päättyi loukkaantumisten takia vuonna 2015 ja siinä vaiheessa Oskari siirtyi Gnistanissa valmennuspuolelle. 

”Seitsemän vuotta olen nyt valmentanut Gnistanissa, joista kuusi vuotta päätoimisesti. Viime vuoden olen toiminut oto-valmentajana. Viimeiset neljä vuotta olen ollut 2009-ikäluokan kilpajoukkueiden vastuuvalmentaja. Muitakin ikäluokkia olen valmentanut, mutta 2009-ikäluokasta olen ollut vastuussa viime vuodet”, kertoo Oskari. 

Menestystä on tullut Gnistanin 2009 syntyneiden kanssa: Joukkue on mm. voittanut Liigan sekä Helsinki Cupin ja useita turnauksia. Lisäksi Oskari on palkittu Palloliiton Vuoden lasten valmentajana vuonna 2021!

”On totta kai haikea luopua hyvästä ryhmästä ja olen ollut etuoikeutettu, kun olen saanut toimia noin hyvien pelaajien kanssa näin kauan. Joukkueessa on paljon pelaajia, jotka ovat olleet siinä alusta asti ja sitten myös pelaajia, jotka ovat tulleet mukaan matkan varrella. Seurakin on tullut tärkeäksi ja Gnistanissa minulla on paljon tosi hyviä kavereita. Mutta toisaalta on kiva nyt saada jotain uutta, kun olen ollut kauan samassa seurassa”, Oskari jatkaa. 

Valmentaja innostaa, kasvattaa ja opettaa 

Oskari on kouluttautunut Pajulahdessa liikuntaneuvojaksi valmentamisen ohella. Valmentamisen lisäksi Oskarilla on opettajakokemusta, sillä hän on toiminut pari viime vuotta alakoulun erityisopettajana Vantaalla. 

”Opettajakokemuksen kautta minulla on hyvät pedagogiset taidot ja osaan käsitellä lapsia hyvin. Olen valmentajana innostava ja samalla vaativa ja tarkka siitä mitä tehdään. Joukkueella on tarkat rajat ja säännöt, joiden mukaan toimitaan sekä tietyt rutiinit tapahtumissa. Käytän paljon aikaa suunnitteluun, mietin tarkasti, miten tapahtumista saadaan mahdollisimman tehokkaita ja myös yksilökeskeisyys on minulle tärkeää, jotta jokaisesta pelaajasta saa mahdollisimman paljon irti. Näytän tunteet pelaajille ja haluan toimia pelaajille esimerkkinä mm. sen kautta, että liikun itse todella paljon. Yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri joukkueessa ovat minulle tosi tärkeitä ja se, että porukka on tiivis.”

Oskarin mielestä on tärkeää kommunikoida hyvin pelaajien kanssa niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Jalkapallotoiminnan lisäksi on hyvä järjestää myös muita joukkueen yhteisiä tapahtumia. Ryhmäytyminen on tärkeää ja sellaisen ilmapiirin luominen, että pelaajat uskaltavat myös epäonnistua. Sitä kautta pelaajat oppivat ja uskaltavat tehdä erilaisia asioita. 

”Juttelen paljon pelaajien kanssa ennen treenejä ja treenien jälkeen siitä, miten heillä menee. Pelaajat tuntevat minut todella hyvin. Valmentajan on tosi tärkeää ymmärtää, miten kenellekin pelaajalle voi puhua. Lapset pitää kohdata yksilöinä. Toinen voi olla tosi herkkä ja toiselle taas voi antaa suorempaa palautetta. ” 

Oskari kuvailee valmentamiaan pelaajia yritteliäiksi, juoksuvoimaisiksi ja liikunnallisiksi:

” Valmentamani joukkueen peli on perustunut paljon siihen, että ollaan tosi aktiivisia, liikutaan paljon, pallon kanssa ja ilman. Halutaan olla tosi aktiivisia peleissä ja treeneissä. Pitää muistaa, että pelaajat ovat lapsia vielä. Taktisia asioita käydään myös läpi ja ne ovat tärkeitä mutta pelaajien aktiivisuus, yrittelijäisyys, nöyryys, taito pallon kanssa, työmoraali, itseluottamus sekä urheilullisuus ovat tämän ikäisten osalta tärkeimpiä asioita. Yritän tuoda lapsille paljon futiskulttuuria, jotta he innostuisivat lajista paljon ja futis tarttuisi heihin syvästi ja he tekisivät myös omalla ajalla paljon hommia futiksen eteen, vaikka totta kai elämässä on muutakin.”

Uutta kohti

Oskari tulee Hongassa valmentamaan hiukan nuorempia pelaajia kuin Gnistanissa tällä hetkellä.

”Tykkään valmentaa lapsia. Tunnen, että olen parhaimmillani alakouluikäisten kanssa. He ovat vielä lapsia ja heillä on paljon unelmia. Minulla ei ole mikään kiire päästä valmentamaan isompia. Nautin siitä, kun saan olla lasten kanssa. Iso vahvuuteni on innostaminen. Nuorempia on helpompi innostaa!”, pohtii Oskari tulevaa ikäluokkavastaavan työtä Hongassa. 

Oskari kertoo, että Hongassa on hänelle tuttuja ihmisiä ja valmentajia, joista hän tykkää. Se vaikutti osaltaan siihen, että Oskari halusi hakea Honkaan töihin. ”Ulkopuoliselle näyttää, että Hongan toiminta on muita arvostavaa ja tulee sellainen olo, että valmentajat välittävät pelaajistaan. Hongan valmentajien kanssa on hyvä jutella ja uskon, että Hongassa on paljon saman henkisiä tyyppejä.”

Oskari lähettää vielä Gnistaniin terveisiä ja toivoo, että seura jatkaa positiivista kehittymistä: ”Toivon heille kaikkea hyvää ja varsinkin omalle joukkueelleni menestystä jatkossakin. Olen saanut Gnistanissa paljon onnistumisen tunteita, mutta samalla myös pettymyksen tunteita ja totta kai paljon hyvää kokemusta on kertynyt. Erityisterveiset lähtevät Rikulle ja Shirolle, jotka ovat Gnistanissa valmentaneet kaikki 7 vuotta mun kanssa!”


Lämpimästi tervetuloa Hongan tiimiin, Oskari!

Back to top