Etsi tältä sivustolta

Miika Salmi aloittaa FC Hongan maalivahtivalmentajana vuoden alussa – FC Interiin siirtyvä Ville Vastamäki jättää hyvillä mielin paikkansa kovan luokan ammattilaiselle!

Julkaistu

 

Maalivahtivalmentaja Miika Salmi on viimeisen kahdeksan vuoden aikana muuttanut jalkapallon perässä eri puolille Suomea. Tällä hetkellä Rovaniemen Palloseurassa maalivahtivalmentajana toimiva Miika on alun perin kotoisin Porista, missä myös jalkapalloharrastus on alkanut Toejoen Veikkojen riveissä ja jatkunut melko nuoresta alkaen FC Jazzissa. Oikeastaan FC Honkaan siirtyvä Miika on Espoon osaltakin paluumuuttaja, sillä ennen Rovaniemelle siirtymistä Miika valmensi useamman vuoden FC Espoossa ja LePa:ssa.

FC Hongan maalivahtivalmentaja Ville Vastamäki siirtyi FC Interin edustusjoukkueen valmennustiimiin ja sen myötä aukesi valmentajan paikka FC Hongassa. Olemme iloisia, että Miika saapuu Tapiolaan jatkamaan Villen tekemää hyvää työtä! Miika aloittaa Hongassa vuoden 2022 alussa.

FC Hongassa työskentelyn lisäksi Miika tulee toimimaan tulevalla kaudella TU16 maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

 

Pelaajasta valmentajaksi

Miika kävi nuorena pelaajaurallaan FC Jazzissa läpi kaikki vaiheet aina edustusjoukkueeseen asti. Miika edusti maalivahtina myös poikamaajoukkueissa. Loukkaantumisen myötä pelaaminen vähitellen jäi.

Miika on suorittanut Vierumäellä valmennuspuolen AMK:n. Valmistuttuaan Miika valmensi jonkin aikaa Lahdessa ennen kuin siirtyi Espooseen noin neljäksi vuodeksi. RoPS:iin Miikan houkutteli spesifi työnkuva sekä mahdollisuus työskennellä ammattilaisorganisaatiossa.

”Käytännössä on aina ollut selvää, että tulen tekemään urheilun parissa töitä ja sen takia lähdin Vierumäelle opiskelemaan. En ajatellut silloin, että minusta tulisi valmentaja. En kokenut itseäni millään tavalla valmentajaksi, vaikka olinkin jo Porissa vähän valmentanut. Mutta sitten, kun koulutuksen kautta pääsin vähän syvemmin mukaan ja ymmärsin, mitä valmentaminen oikeastaan on, niin valmentajan ammatin arvokin nousi omissa silmissäni. Ymmärsin, miten vaikeaa, haastavaa ja hienoa se on! Tällä hetkellä koen olevani ehdottomasti täysin valmentaja eikä minulla ole mitään varasuunnitelmaa tai muita ajatuksia sen lisäksi”, kertoo Miika.  

Miika kokee, että kaikista arvokkain asia, mikä maalivahtiurasta on seurannut, on nimenomaan valmentaminen, jossa pääsee tiettyjen yksilöiden kanssa todella syvällekin.

Vaikka maalivahtivalmennuksessa valmennetaan osittain yksilöitä, on maalivahti kuitenkin tiiviis osa joukkuetta ja kaikki asiat ovat linkittyneet yhteen. Pelaajat toimivat aina joukkueena tiettyjen lainalaisuuksien ja logiikoiden mukaan.

”Maalivahtipelaaminen on ehdottomasti isossa kuvassa joukkueurheilua, mutta siinä on pieni vivahde yksilöurheilun maailmasta lähinnä spesifien maalivahtiharjoitteiden osalta. Koen myös maalivahtivalmentajana, että valmennan joukkuetta”, Miika kuvailee.

”Koen voimakkaasti olevani valmentajana nimenomaa ihmisten valmentaja. Vahvuuteni on kyky toimia eri ihmisten kanssa. Pelillisellä puolella minulla on vahva näkemys siitä, mitkä osaamisvaatimukset maalivahdeilla tällä hetkellä on ja miten niitä haluan opettaa. Koen, että näkemykseni on samankaltainen kuin Hongassa ylipäätään.”

 

Nykymaalivahdin rooli ja vaatimukset

 ”Oma ajatteluni maalivahtina pelaamisesta ja modernista jalkapallosta on vuosien varrella, erityisesti Espoon vuosien aikana, muuttunut. Isossa kuvassa on selkeää, että nykymaalivahdin tulee olla parempi hyökkäyssuuntaan mitä on aikaisemmin ollut vaatimuksena ja hyökkäyspelin osalta onkin varmasti tullut isoin harppaus eteenpäin. Toki myös maalivahdin puolustuspelin vaatimukset kasvavat koko ajan ja edellyttävät nykyään koko joukkueen organisoitua toimintaa. Kauas on tultu siitä, että yritetään vain ehtiä laukausten eteen. Mitä korkeammalle tasolle mennään, korostuu myös maalivahtien toiminnassa kyky toteuttaa joukkueen yhteisiä suunnitelmia. Nykyään maalivahti on tärkeä osa joukkueen yksittäisen ottelun suunnitelmaa ja tapaa pelata”, kuvailee Miika nykymaalivahdin roolia ja vaatimuksia.

”Jalkapallo on jatkuvasti kehittyvä laji. Tuntuu, että uutta tulee koko ajan lisää. Valmentajana koitan pysyä aallon harjalla, jotta tiedän, missä mennään ja osaan poimia oikeat ja oleelliset asiat käytäntöön.”

Huipulle pääseminen ei oikeastaan Miikan mukaan vaadi maalivahdilta mitään erityistä muuta kuin mitä muiltakaan jalkapallon tai muunkaan lajin urheilijoilta. Urheilijaksi kasvaminen vaatii motivaatiota ja kykyä harjoitella paljon ja halua tehdä omaa juttuaan. Huipulle tähtäävällä urheilijalla tulee olla kyky oppia asioita ja kehittyä. Jalkapallossa on toki tiettyjä fyysisiä vaatimuksia, jotka korostuvat nykyään enemmän ja jotka tulee huomioida. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vaikka vähän lyhyempikin maalivahti voisi luoda hyvää uraa. Tietyistä fyysisistä ominaisuuksista on kuitenkin merkittävää etua jalkapallossa niin kuin muissakin lajeissa.

 

Takaisin Espooseen

FC Honka organisaationa on Miikalle tuttu Espoossa vietettyjen vuosien myötä. ”Tiedän hyvin, missä Hongassa tällä hetkellä mennään, keitä valmentajia ja pelaajia siellä on ja mitä käytäntöjä Hongassa on. Koen, että tiedän hyvin, mihin olen tulossa.”

”Isossa kuvassa Honka vetää puoleensa ihmisten takia. Seurassa on paljon hyviä pelaajia ja hyviä valmentajia ja siksi Honka näyttäytyy todella motivoivana ympäristönä. On hienoa tulla ympäristöön, jossa maalivahtipuolella on jo tehty erinomaista työtä. Hongalla on maalivahtivalmennuksen osalta hyviä rakenteita, on tehty hyvää työtä ja on ollut hyviä maalivahtivalmentajia. Siihen kelkkaan hyppääminen ja toiminnan kehittäminen tuntuu mielekkäältä.”

Miika toteaa, että tavoitteet ovat korkealla. Hongassa tehty hyvä ja organisoitu työ asettaa vaatimuksen myös hyvistä tuloksista. ”Jalkapallo on tulosurheilua. Jos meillä on resurssit kunnossa ja mahdollisuus tehdä niin silloin myös tulosten pitää näkyä. Tietenkin pitää miettiä, että mitä voimme maalivahtivalmennuksessa tehdä vielä paremmin ja mitä voimme kehittää. Samaan aikaan meidän pitää pystyä tuottamaan tuloksia ja menestystä ja mennä eteenpäin.”

 

Mitä hyvää mukaan RoPS:sta?

”Rovaniemeltä otan ehdottomasti mukaan kokemuksen toimia tiiviisti ammattilaisjoukkueen arjessa. Iso osa työnkuvastani viime kaudella oli toimia edustusjoukkueen valmennustiimissä. Koen, että se on ollut erittäin arvokasta itselleni ja kehittymiselleni valmentajana. Tästä on myös kiittäminen RoPS:n valmennustiimiä, jossa oli erinomaisia valmentajia ja opin jokaiselta jotain. Sen lisäksi, että tästä on itselleni ollut hyötyä, niin varmasti pystyn tuomaan hyödyn myös valmennustiimille Hongassa ja sitä kautta tietenkin pelaajille”, avaa Miika. 

 

Ville Vastamäen terveiset

”Jalkapallossa asiat tapahtuvat hyvin nopeasti ja niin nytkin. Missään tapauksessa tarkoituksenani ei ollut viettää seurassa vain yhtä kautta. Eteeni tuli vain urani kannalta niin mielenkiintoinen tarjous, että ei oikeastaan ollut mahdollisuutta kieltäytyä. Iso kiitos Hongalle mahdollisuudesta tarttua tähän uuteen haasteeseen.

Hongassa viettämäni kausi oli opettavainen ja työntäyteinen. Pääsin työskentelemään useiden huippuvalmentajien ja loistavien maalivahtien kanssa, mutta ennen kaikkea hienojen ihmisten kanssa, jotka eivät varmasti unohdu koskaan. Seura on erittäin ammattimainen ja tulevaisuus niin maalivahtien kuin seurankin osalta näyttää valoisalta. Paikkani voin jättää hyvillä mielin sillä tilalleni tulee kovan luokan ammattilainen Miika Salmi. Loistavan ammattitaidon lisäksi Miika on myös hieno ihminen. Maalivahtivalmennuksen taso tulee pysymään erinomaisella tasolla ja kolmannen maalivahtivalmentajan rekrytoiminen auttaa myös seuran maalivahtipuolta vieläkin paremmalle tasolle.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia seuran toiminnassa mukana olevia henkilöitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa onnea ja menestystä tulevaisuuteen. Nähdään kentillä!” 


Iso kiitos Ville Vastamäki tekemästäsi työstä FC Hongan ja pelaajien eteen. Oli mukavaa työskennellä kanssasi ja varmasti tapaamme kentillä!

Lämpimästi tervetuloa keltamustien joukkueeseen, Miika Salmi!

Back to top