Etsi tältä sivustolta

Espoolainen Antoni Dagaa aloittaa FC Hongan tyttöjen talenttivalmentajana

Julkaistu
Kauden alussa FC Hongassa talenttivalmentajana aloittava Antoni ”Toni” Dagaa piipahti toimistollamme ja pääsimme häntä jututtamaan. Toni tulee tyttöpuolen talenttivalmentajaksi ja siirtyy Honkaan FC Espoon yhteisöstä.

Olen syntynyt ulkomailla ja asunut 16 vuotta Tansaniassa ja käynyt siellä kansainvälistä koulua. Äiti halusi muuttaa takaisin Suomeen ja mm. lukio tuli ajankohtaiseksi. Siinä vaiheessa jalkapallo hetkeksi jäi ja keskityin enemmän kouluun. Pikkuhiljaa tuli taas tunne, että halusin takaisin kentille ja menin pelaamaan Allianssiin fudista ja olin siellä pari vuotta. Kentällä olo on vähän niin kuin terapiaa: kentällä pääsee unohtamaan ulkomaailman ja pelaaminen on ollut mulle tärkeää aina, kertoo Toni, joka on aloittanut jalkapallon pelaamisen alun perin Tansaniassa.

Valmennuskokemusta on kertynyt jo noin 12 vuoden ajalta HJK:sta, PPJ:stä ja FC Espoosta, jossa Toni toimii tällä hetkellä P2009 ja P2007 joukkueiden päävalmentajana, on mukana aamuvalmennuksessa sekä toimii FC Espoon kasvattajaseura LePan talenttivalmentajana. 

On hienoa saada Toni mukaan FC Honkaan! Toni tuo seuraan hyvää kokemusta ja näkemystä. Tonin palkkaus on hyvä osoitus siitä, että pelaajien lisäksi myös valmentajilla on mahdollisuus liikkua yhteistyöseurojen välillä. Valmentajapolku luo espoolaisille valmentajille mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä, toteaa toiminnanjohtaja Petri Harainen.

Miksi FC Honkaan?

Toni kuvailee FC Honkaa Espoon lippulaivaksi, joka tietyllä tavalla edustaa espoolaista jalkapalloa. Tonin päällimmäisenä tavoitteena Hongassa on auttaa pelaajia eteenpäin ja menestymään.

Haluan olla mukana Hongassa. Organisaatio on iso ja tulen FC Honkaan myös oppimaan. Olen 12 vuotta toiminut vastuuvalmentajana ja tämä on hyvä paikka lähteä tekemään jotain uutta. Minulla on paljon annettavaa. Talenttivalmentajana pääsen auttamaan yksilöitä ja viemään heitä eteenpäin, kun aiemmin olen keskittynyt koko joukkueen valmentamiseen. Itsellenikin tämä on hyvä paikka kehittyä. Pääsen näkemään peliä vähän eri tavalla tässä roolissa. Koen, että nyt on oikea hetki siirtyä eteenpäin, kuvailee Toni syitä, miksi hän haluaa tulla Honkaan.

Valmentaminen on ikuinen oppimisen tie. Odotan, että pääsen Hongassa keskustelemaan ja sparraamaan muiden kanssa ja näkemään, mitä muut ovat tehneet.

Mahdollisuus kehittää tyttöjen ja naisten jalkapalloa

Toni ei ole aiemmin toiminut tyttöjen joukkueiden valmentajana, mutta hän näkee tämänhetkisen kehityksen tyttöjen ja naisten jalkapallossa positiivisena ja haluaa olla mukana viemässä prosessia eteenpäin.

Haluan tulla tähän rooliin ja näen, että tyttöjen ja naisten jalkapallossa on positiivinen momentum meneillään. Meillä on mahdollisuus viedä tyttöpuolta vielä paljon pidemmälle kuin mitä se on ollut. Haluan antaa tälle kehitykselle oman panokseni. Tyttöjen ja naisten jalkapallo ei ole saanut aiemmin riittävästi huomiota, mutta nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan. Kaikki mahdollisuudet ovat auki, kertoo Toni.

Olin katsomassa TBSM-ottelua FC Honka – EPS ja oli hienoa nähdä, että ottelussa oli paljon katsojia ja erityisesti nuoria tyttöjä. Nuorilla pelaajilla pitää olla unelmia ja on tärkeää, että mahdollisuus päästä pitkälle voidaan nähdä. On hyvä ymmärtää, miksi tiettyjä asioita tehdään ja mitä futis voi olla parhaimmillaan.

Espoolla tärkeä merkitys

Voisin sanoa, että Espoo on kotikenttäni! Kun muutimme Suomeen, niin asuimme aluksi Leppävaarassa. Kävin myös Matinkylässä koulua aikoinani. Kavereitani pelasi FC Hongassa, avaa Toni espoolaista taustaansa.

FC Espoossa ja LePassa Toni on työskennellyt neljän vuoden ajan, ja työkokemus on valmistanut hänet hyvin valmentajana toimimiseen.

FC Espoossa tuki valmentajille ja hyvin toimivat prosessit antoivat mahdollisuuden toimia mukana huippupelaajien kehityksessä. Valmentajia on pyritty aina auttamaan ja sitä kautta myös pelaajia. Hyviä muistoja on paljon! Voitimme ennen koronaa esimerkiksi Hesa Cupin 07-joukkueen kanssa päästämättä yhtään maalia. Se oli ikimuistoinen hetki! Ammattimaisen toiminnan lisäksi olen FC Espoossa kokenut tärkeäksi sen, että olen päässyt kohtaamaan ihmisiä ja tullut kohdatuksi.


Lämpimästi tervetuloa FC Honkaan Toni!

Back to top