Hyvää vapaaehtoisten päivää!
Tänään 4.12.2020 vietetään vapaaehtoisten päivää. Tänään, niin kuin kauden kaikkina muinakin päivinä, on hyvä hetki kiittää kaikkia seurassamme vapaaehtoisrooleissa toimivia henkilöitä. Ilman vapaaehtoisia toimijoita ei seuran pyörittäminen olisi mahdollista!
FC Honka ry:ssä toimii erilaisissa vapaaehtoisrooleissa huikea määrä ihmisiä, mm.
- 8 hallituksen jäsentä
- 102 joukkueenjohtajaa
- 61 rahastonhoitajaa
- 172 vapaaehtoista valmentajaa
- 57 huoltajaa
- 33 varustevastaavaa
Tänään esittelemme yhden vapaaehtoisemme, Jussi Tapolan, joka toimii useammassa roolissa FC Hongan organisaatiossa.
Jussi Tapola, vapaaehtoinen monessa roolissa
FC Hongan vapaaehtoistoimija Jussi Tapola luotsaa joukkueenjohtajana sekä Naisten liigajoukkuetta että FC Hongan aivan nuorimpien tyttöjen T12-13 Tiikerit -joukkuetta. Lisäksi Jussi on Akatemia T07 -joukkueen valmennustiimissä kauden 2020-2021 alusta.
Milloin olet aloittanut Naisten liigajoukkueen joukkueenjohtajana ja miten päädyit tehtävään?
Aloitin Naisten liigajoukkueen jojona vuonna 2019.
Päädyin tehtävään lyhykäisesti sanottuna siksi, että minulla on palava halu kehittää rakastamaani lajia. Pidempi tarina olisi, että pelasin juniorivuodet Vantaalla Tikkurilan palloseurassa ja AC Vantaassa, valmensin opiskeluaikana VJS:ssä, kunnes sain kaksi omaa tytärtä, ja olin pois futiksen parista noin 10 vuotta. Muuttaessani Tapiolaan huomasin että minulla onkin aikaa omalle harrastukselle ja otin yhteyttä Mariet Louhentoon, joka sitten muutamien keskustelujen jälkeen tarjosi mahdollisuutta ottaa hoitaakseni Naisten jengin joukkueenjohtajan tehtävät.
Tehtäväalue Naisten joukkueessa on aika laaja. Pääasiallisiin tehtäviin kuuluu normaalit joukkueenjohtajan tehtävät, yhteydenpito vastustajiin, Tasosta huolehtiminen, pelimatkojen suunnittelu ja toteutus ja niin edelleen.
Itse koen kuitenkin joukkueenjohtajan olevan mahdollistaja muille joukkueen jäsenille, niin valmentajille kuin pelaajillekin keskittymisen itse asiaan. Ja ehkä tämä ajatukseni vie minut sellaisiin tehtäviin jotka eivät normaalisti joukkueenjohtajalle kuulu, kuten talkootöihin tai vierasjoukkueen pyyhkeiden pesuun.
Mikä on ollut parasta Naisten joukkueenjohtajan tehtävien hoidossa ja mikä haastavinta?
Parasta ehdottomasti on ollut olla sellaisessa ryhmässä, joka jakaa samanlaisen palon jalkapalloon kuin itselläni on. Haastavinta on varmasti ollut tänä vuonna reagoiminen koronaviruksen aiheuttamiin muutoksiin liki kaikessa toiminnassa.
Olet aloittanut uuden, 2012 ja 2013 syntyneiden tyttöjen joukkueenjohtajana. Mikä sai sinut ryhtymään tähän tehtävään ja millaisia ajatuksia ja odotuksia sinulla tästä on?
Tähän tehtävään ajauduin varmaan samalla tavoin kuin useat muutkin jojo-kollegat. Pokkani petti vanhempainkokouksessa ensimmäisenä.. 😄 Noh, ei vaan. Nuorempi tyttäreni aloitti juuri jalkapallon ja vanhempainkokouksessa ajattelin, että minulla saattaisi olla ihan hyvä taustaosaaminen hommaan, eikä jonkun toisen tarvitse opetella kaikkea aivan alusta.
Sinulla on nyt johdettavana kaksi hyvin eri tyyppistä joukkuetta. Mikä mielestäsi on joukkueenjohtajan tärkein tehtävä lasten joukkueessa?
Tiedottaminen vanhemmille varmasti korostuu itselle, sillä Kansallisen liigan joukkueessamme ei juuri vanhempia ole päivittäisessä tekemisessä mukana. Muilta osin koen että mainitsemani mahdollistajan rooli on sama sekä aikuisten, että lasten joukkueissa. Toimintatavat toki ovat erilaisia.
Mitä muita ajatuksia sinulla herää tästä, että olet joukkueenjohtajana pienimpien ja isoimpien joukkueissa?
Onhan se hauska yhteensattuma. Mutta ennemmin haluan sanoa kaikille FC Hongan joukkueenjohtajille tämän: ”Tiedän että joukkueenjohtajan tehtävä on välillä raskasta, välillä yksinäistä ja välillä riittämättömyyden tunne on uskomattoman suuri. Tällöin on tärkeää muistaa se, että te kaikki olette tämän seuran selkäranka (sanokoot muut mitä tahansa) ja teette aivan uskomattoman tärkeää duunia, ei pelkästään lastenne tai joukkueenne eteen vaan jopa koko yhteiskunnan eteen. Te mahdollistatte omalla työllänne parempaa tulevaisuutta! Me ollaan Honka!”.
Kuva: Juhani Järvenpää