Etsi tältä sivustolta

FC Honka P09 Akatemian Ranskassa pelattu kutsuturnaus sujui nousujohteisesti – vastuuvalmentaja Henri Kaasalaisen ajatukset turnauksesta

Julkaistu

FC Hongan P09 Akatemia kutsuttiin Mondial de la St Pierre -turnaukseen, joka järjestettiin Ranskan Nantesissa 24.4.–27.4. Turnauksella on pitkät perinteet ja tänä vuonna se järjestettiin jo 47. kerran. Honkalaisille osallistuminen tähän turnaukseen oli ensimmäinen pitkään aikaan (aiemmin osallistuttu vuosina 1985 ja 1986), mutta jatkoa seuraa heti ensi vuonna, sillä myös P10 Akatemia sai kutsun turnaukseen vuodelle 2025. Todella hienoa! 2009 syntyneet siis tekivät järjestäjään vaikutuksen peliotteillaan ja käytöksellään.

Turnauskonseptin mukaisesti kutsuttuna oli kahdeksan Ranskan Ligue 1 ja 2 seuraa. Kahdeksan joukkuetta kutsuttiin ulkomailta ja näihin kuului myös FC Honka. Isäntäjoukkueen lisäksi seitsemän (non professional) joukkuetta pääsi osallistumaan viime vuoden puolella pelattujen karsintaturnausten kautta. Yhteensä joukkueita oli turnauksessa siis 24.

Joukkueen vastuuvalmentaja Henri Kaasalainen kertoo, ettei hänellä oikein ollut tuoretta käsitystä ranskalaisesta juniorijalkapallosta. Edelliset kokemukset olivat vuodelta 2010, jolloin Hongan -95 syntyneet kävivät turnauksessa Ranskassa.  Suomalaisilla joukkueilla turnausmatkat perinteisesti suuntautuvat muualle Eurooppaan, kuten Saksaan, Hollantiin, Espanjaan tai pohjoismaihin.


Turnauksen taso sopivan haasteellinen

”Kutsuturnausten ominaispiirre ja ero ns. massaturnauksiin on tasalaatuisuus. Kaikki olivat suhteellisen hyviä joukkueita, pienet marginaalit ja paljon ristiin pelaamista. Yli kymmenellä joukkueella olisi ollut realistiset mahdollisuudet voittaa turnaus. Loppusijoitukset olisivat voineet olla myös hyvin erilaiset”, kuvailee Kaasalainen

FC Hongan ensimmäisenä tavoitteena oli päästä alkulohkosta puolivälieriin. Samassa lohkossa pelasivat Sveitsiläinen FC Wintherhur ja Ranskalaiset Voltiguers, AS Sautron sekä viimevuotinen voittaja Le Havre ja lopulta finaaliin selvinnyt Estac Troyes. Hongan sijoitus oli lohkossa kolmas. ”Sijoitus oli pettymys, koska tavoitteet oli muuta kuin pelkkä kokemusten kerääminen. Parempi tulos olisi vaatinut vähintään neljä hyvää ja yhden erinomaisen pelin, lähellä oltiin tätä tavoitetta. Ensimmäinen peli AS Sautronia vastaan jäi meiltä pahasti vajaaksi. En tiedä, oliko se jännitystä, huonoa valmistautumista vai molempia, mutta hävittiin se 1–0. Yksi heikosti puolustettu erikoistilanne ja peli oli siinä, koska oma hyökkäyspelaaminen matalaa blokkia vastaan oli aika hampaatonta”, kertoo Kaasalainen.

Turnauksen toinen ottelu pelattiin ESTAC Troyesia vastaan. Tästäkin ottelusta tuli maalin tappio, mutta pelillisesti se oli kuitenkin Kaasalaisen mukaan selkeä tason nosto ensimmäisestä ottelusta. ”Tässä pelissä päästiin intensiteetissä sille tasolle, mikä oli turnauksessa vaade. Ensimmäinen peli nurmella lähes vuoteen ja pallollisessa pelissä jäi petrattavaa, vaikka paikat oli ottelu voittaa.”


Toisen päivän onnistumisista itseluottamusta – turnaus nousujohteinen

Honka pelasi toisen päivän aamuna taitavaa Sveitsiläistä FC Winterhuria vastaan. Ottelu oli Kaasalaisen mukaan Hongalta erinomainen ja kokonaisuutena erittäin laadukas nuorten jalkapallopeli. Pojat saivat itseluottamusta ja erityisesti pallollisessa pelaamisessa päästiin omalle tasolle. Honka voitti ottelun 2–1. Päivän toisessa ottelussa vahva vire jatkui ja pelaajien isäntäperheiden joukkue Voltiguers kaatui maalein 2–0. Erinomaisen toisen päivän kruunasi iltaottelu päästadionilla yhtä turnauksen ennakkosuosikkia Le Havrea vastaan. Tasaisessa pelissä pisteet jaettiin tuloksella 0–0. Toivo Kalmari torjui jälleen kerran rangaistuspotkun ja osaltaan antoi joukkueelle mahdollisuuden myös voittaa.  

Kolmantena pelipäivänä käynnistyivät sijoitusottelut. Ensimmäisessä pelissä oli paluu nurmikentälle ja vastassa SOC. Kaatosateessa käyty ottelu päättyi Hongan 4–1 voittoon. Päivän toisessa pelissä vastassa oli USSA Vertou, joka jäi ”kuolemanlohkossa” kolmanneksi loppujen lopuksi todella niukasti. Joukkue pelasi mm. PSG:n ja Zwollen kanssa tasan ja voitti SC Bragan. Hienon esityksen päätteeksi 3–1 voitto ja Honka aiheutti USSA Vertoulle ensimmäisen tappion heidän seitsemännessä pelissään.

”Se oli meiltä erinomainen peli, mitä nyt ottelun lopussa vähän kerjättiin verta nenästä”, toteaa Kaasalainen. Joukkue sai ansaittua tunnustusta myös vastustajan valmennusjohdolta yksilöiden pelirohkeudesta ja joukkueen selkeästä pelillisestä identiteetistä. ”Näitä samoja nostoja tuli myös turnauksen toimihenkilöiltä ja katsojilta. On ylpeyden aihe, että voidaan edustaa FC Honkaa ja antaa jonkinlainen kuva, millainen seura on kyseessä. Välillä onnistutaan ja välillä ei, mutta isossa kuvassa varmasti välittyi se, minkälaisten asioiden perässä ollaan ja minkä tyyppistä jalkapalloa yritetään opetella.”

FC Honka pääsi B-finaaliin Nantes La Mellinetia vastaan. Sekin ottelu oli vastuuvalmentajan mukaan Hongalta hyvä jatkumo suhteellisen laadukkaasta peruspelaamisesta. Honka voitti ottelun 2–1. 

Nousujohteisen turnauksen kokonaissaldoksi jäi viisi voittoa, kaksi tappiota ja yksi tasapeli. Hongan maaleista vastasivat Elias Pietari ja Samuel Nyman neljällä osumalla. Aarni Kanerva ja Joel Visuri osuivat kahdesti sekä Simo Laine ja Veikko Karppinen kertaalleen. Etelä liigassa hyviä maalimääriä iskenyt Mustafa Mahmood loukkaantui harmittavasti jo toisessa ottelussa.

”Se, mikä harmittaa on, että olisimme tarvinneet sen kokemuksen yhdestä todellisesta painepelistä. Se on kuitenkin ihan eri juttu, kuin B-finaali. Meillä on vielä tulossa Hollannin turnaus ja mahdollisesti Kai Pahlman. Rahkeita olisi ollut parempaan, mutta oppia varmasti saatiin näitä tapahtumia silmällä pitäen. Saadaan kauteen 18 kansainvälistä ottelua, se on todella arvokas lisä arkeen. Olosuhde opettaa pelaajia ja valmentajia turnauksen aikana, ei siinä tarvitse kuin elää hetkessä ja nauttia. Tärkein työ sitten turnauksen jälkeen, miten ja mitä asioita tuodaan harjoituksiin ja sarjapeleihin yksilö- ja joukkuetasolla. Tapahtuman jälkeen mennään helposti hetki samoilla höyryillä, mutta haaste on, miten saadaan pitkäkestoisempaa vaikutusta”, summaa Kaasalainen.


Ranskalaisten ja muiden joukkueiden pelaamisen erityispiirteitä

Kaasalaisen mukaan turnauksessa nähtiin hyvin erilaisia lähestymistapoja peliin. SC Braga Portugalista, FC Winterhur Sveitsistä, PEC Zwolle ja PSG lukeutuivat niihin joukkueisiin, joiden pelaaminen perustui enemmän etujen etsintään syöttöketjuja ja koko kenttää hyödyntämällä. Vastapainona oli taas joukkueita, jotka lähtökohtaisesti jokaisesta tilanteesta pyrkivät luomaan mahdollisimman nopeasti paikan murtautua. Jos oli vähän huonompikin paikka tempokuljettaa vaikka kahden pelaajan välistä, niin se kyllä käytettiin.  

”Se oli meille selkeä etu, että ranskalaiset joukkueet eivät oikein pystyneet hanskaamaan sitä, että me ei heti anneta palloa pois, vaan ehkä hieman kärsivällisemmin pelattiin. Kun saatiin vastustaja prässäämään niin yleensä pystyttiin hyvin etenemään. He halusivat pitää pakan aika tiiviinä ja vähän odottivat sitä ykkös- ja kakkospalloa, missä olivat todella vahvoja ja sitten lähtivät siitä aika terävästi etenemään. Ovat kuulemma tottuneet enemmän siihen, että pallo tulee nopeammin viimeiseen linjaan maassa tai ilmassa muutamalla syötöllä, joten ei ole välttämättä järkevää prässätä hirveän monella pelaajalla. Aina, jos saivat syötön katkon tai suoran riiston, niin kyllä sinne joku 1v1 tilanne luotiin aika nopeasti ja tarkoituksenmukaisesti.”


Onnistumisia, oppimista ja haasteita

Kaasalaisen mukaan joukkueen ei tarvinnut omaa tekemistään sopeuttaa missään pelissä: ”Pystyimme aika hyvin määrittelemään pelin rytmin ja pelaamaan sellaista futista, jota me pelaamme täälläkin, vaikka tietysti lyhyt peliaika tuo omat erityspiirteensä. Ehkä isoimmaksi onnistumiseksi lasken sen, että aika vähän meille tehtiin maaleja avoimessa pelissä. Laadukkaan puolustamisen seurauksena ei jouduttu olemaan pitkiä aikoja ilman palloa. Voidaan olla pallon kanssa myös rohkeita, kun ei tarvitse pelätä jokaista virhettä, vaan pystytään hoitamaan myös haastavia 1v1 tilanteita puolustussuuntaan. Boxin puolustamisessa tehtiin ratkaiseva ero monessa pelissä. Paljon estettiin maalintekoyrityksiä taitavalla puolustamisella, blokattiin avainsyöttöjä, keskityksiä ja laukauksia. Tässä oltiin varmasti yksi turnauksen parhaita joukkueita.”

Yksi, mikä Kaasalaisella jäi erityisesti mieleen turnauksesta, oli viimeistelyn tehokkuus. Turnauksessa nähtiin aika paljon maaleja siihen nähden, että pelit olivat lyhyitä (2 x 15 min ja 2 x 20 min).

”Ehkä isoin ero esim. liigapeleihin on se, että vaikka Suomessa on määrällisesti tosi paljon maalintekoyrityksiä niin ne eivät korreloidu maaleina. Turnauksessa mekin käytimme paikkamme keskiarvoa paremmin. Osaamisen lisäksi kyse on varmasti keskittymisestä, usein saatamme ampua 20–30 kertaa pelissä ja tehdä muutaman maalin. Se on sellainen asia, missä ollaan Suomessa yleisesti ottaen tosi paljon jäljessä, viimeistelyn laatu on verrattain heikkoa. Tässä varmasti yksi asia, mihin täytyy kiinnittää huomiota ja nostaa standardia. Meillä on varmasti liikaa ”ihan hyviä yrityksiä” harjoituksissa ja sitä kautta otteluissa”, Kaasalainen pohtii.

Erikoistilannepuolustaminen tuotti Hongan joukkueelle vastuuvalmentajan mukaan jonkin verran haasteita. ”Me hoidettiin ensimmäinen tilanne, mutta sitten kakkospalloissa liikaa katsottiin palloa ja hukattiin pelaajia.”


Olosuhteet, tunnelma ja tuomaritoiminta

Turnaus käynnistyi virallisesti vierailulla Nantesin pormestarin luona.

Päästadionilla oli isolla rahalla tehty viimeisen päälle uusi tekonurmi, jossa väkeä riitti aamusta iltaan pelejä seuraamassa. Jokaisena päivänä päästiin varmasti tuhanteen katsojaan iltapäivän ja illan otteluissa. Toisaalta välillä pelattiin postimerkin kokoisella kentällä, mikä täällä juuri ja juuri kelpaisi harjoituskäyttöön. Sitten taas isolle luonnonnurmelle. Kenttien vaihtaminen tuo aina oman mielenkiintoisen lisänsä otteluiden luonteeseen ja vaatii hyvällä tavalla sopeutumista.

Tuomaritoiminta oli Kaasalaisen mielestä erittäin hyvää, vaikka osa tuomareista oli todella nuoria. Jokaisessa pelissä oli kokeneempi neljäs erotuomari, joka valvoi peliä ja antoi palautetta muille tuomareille puoliajalla ja ottelun jälkeen. ”Yhdessä pelissä vihelsi 2010 syntynyt kundi ja en ole niin hyvää ja jämäkkää tuomaria nähnyt vähään aikaan!”

Yksi erikoinen tapahtuma turnaukseen sisältyi, nimittäin PSG suljettiin ulos turnauksesta Estac Troyesia vastaan käydyn välierän jälkeen ja pronssipeli jäi pelaamatta. Tämä liittyi erääseen ottelutilanteeseen ja sitä seuranneeseen käyttäytymiseen tuomareita kohtaan. Turnauksen kurinpito teki ratkaisunsa ottelun jälkeen. Tehtiin selväksi, että minkäänlainen epäasiallinen käytös tuomareita kohtaan ei ole hyväksyttävää ja säännöt koskevat kaikkia.


Kutsu on joukkueelle arvostuksen osoitus ja merkittävä säästö kustannuksissa

FC Honka P09 Akatemia osallistui turnaukseen kutsuttuna. Käytännössä se tarkoitti sitä, että turnauksen järjestäjä huolehti suurelta osin kustannuksista, kuten asumiskuluista, ruuista sekä osallistui taustojen matkustuskuluihin.

”Kutsuturnaus mahdollistaa meille sen, että voimme osallistua toiseenkin turnaukseen kauden aikana. Meillä on toinen samantyylinen lyhyempi turnaus kesäkuussa Hollannissa”, kertoo Kaasalainen.

Pelaajat asuivat paikallisissa perheissä, mikä oli jo itsessään erilainen ja hieno kokemus. Joukkueesta piti huolta turnauksen aikana 17-vuotias Raphael, joka erittäin kielitaitoisena ja viimeisen päälle kohteliaana herrasmiehenä toimi pojille erinomaisena esimerkkinä vieraanvaraisuudesta, maltista ja rauhallisuudesta silloinkin, kun kaikki asiat eivät menneet ihan putkeen. Vankasta lajiymmärryksestä ei ollut ainakaan haittaa.


Kiitokset

Loppuun vielä Kaasalaisen lämpimät kiitokset Jusalle, joukkueenjohtaja Saija Vataselle sekä  huoltaja Ari-Pekka Kanervalle: Korvaamatonta settiä! Tässä ei jääty kenellekään muulle seuralle. Ei se staffin määrä, vaan timanttinen laatu.


Lopulliset sijoitukset turnaussivustollaKuvat 1,2 ja 3: FLO_PHOTOGRAFOOT

Back to top