Etsi tältä sivustolta

Paluu juniorivalmentajaksi: Arvostettu ja kokenut Abdi Mohamed aloittaa T2012 Akatemian vastuuvalmentajana sekä pienryhmävalmennuksen valmentajana 

Julkaistu

Abdi Mohamed, yksi Suomen arvostetuimmista juniorivalmentajista, on tehnyt sopimuksen FC Honka ry:n kanssa tulevalle kaudelle 2023–2024. Hän tulee vastaamaan 2012 syntyneiden tyttöjen akatemiajoukkueen valmennuksesta yhdessä valmennusparinsa kanssa. Joukkueen toisen valmentajan nimi julkaistaan myöhemmin. 

Mohamed toimii tällä kaudella Miesten Kakkosta pelaavan Honka Akatemian päävalmentajana Esport Hongan organisaatiossa ja palaa ry:n puolelle muutaman vuoden tauon jälkeen.  

FC Hongassa aloitetaan joukkuetoiminnan tueksi seuravetoinen pienryhmävalmennus kauden 2023–2024 aikana ja Abdi Mohamed tulee olemaan tärkeässä roolissa tässä konseptissa. Hänen osaamisensa ja asiantuntemuksensa tulee siis hyödyttämään seuran pelaajia yhtä joukkuetta laajemmin. Asiasta tiedotetaan lisää lokakuussa 2023. 

Vakuuttava kokemus valmentajana

Mohamedilla on pitkä ja monipuolinen valmentajakokemus. Ympyrä tietyllä tavalla sulkeutuu, sillä Mohamed on uransa alkuvaiheilla valmentanut Korson Palloseuran tyttöjoukkueessa, joka oli lähes samaa ikäluokkaa kuin tuleva 2012 syntyneiden akatemiajoukkue.  

”Kiinnostuin kunnolla valmentamisesta silloin, kun siirryin Pertti Kemppisen Tanokeen. Siinä oli sellaisia ihmisiä, joka olivat kiinnostuneita lajista ja halusivat oppia lisää. Pääsin tosi hyvään ryhmään sitä kautta”, Mohamed kertoo. 

Ennen FC Honkaa Abdi Mohamed on valmentanut Korson Palloseuran lisäksi mm. HJK:ssa ja KäPassa. ”Kaikki ovat olleet minulle omalla tavallaan tärkeitä seuroja. Olen yleensä ollut yhdessä seurassa 3–4 vuotta ja siirtynyt sitten toiseen seuraan. Nyt ei tarvitse vaihtaa talosta pois johonkin toiseen taloon. Se kertoo siitä, että olen viihtynyt täällä.” 

Abdi Mohamed saapui Niko Laihon houkuttelemana FC Honkaan kaudeksi 2018 ja valmensi kaksi kautta ry:n puolella ensin 2003–2004 syntyneitä ja sitten 2004–2005 syntyneitä poikia yhdessä valmennusparinsa Tero Tainion kanssa. U17-joukkueen päävalmentajaksi Esport Hongan organisaatioon hän siirtyi kaudeksi 2020. Mohamedin ensimmäisellä kaudella Honka voitti B-poikien Suomen mestaruuden. Joukkueessa pelanneista Hongan edustusjoukkueeseen ovat nousseet Otso Koskinen, Elias Äijälä ja Lauri Laine, minkä lisäksi moni pelaaja pelaa hyvällä tasolla muissa joukkueissa. Kaudeksi 2021 Mohamed siirtyi Honka Akatemian päävalmentajaksi.  

”Kun joku valmentaja on lähtenyt Esportin puolelta niin seura on nähnyt, että olen oikea henkilö hommaan. Olen ollut otettu, että Hongassa on aina uuteen kysytty mukaan ja se on iso syy, miksi halusin jäädä Honkaan. Tämä on hyvä ympäristö olla ja täällä pystyy luomaan paljon ihmissuhteita.” 

Paluu juniorivalmentajaksi

Mohamed on vuosi vuodelta siirtynyt FC Hongassa vanhempiin ikäluokkiin. ”Ei minulla ole koskaan ollut sellaista tavoitetta, että minun pitäisi olla Hongan edustuksen päävalmentaja tai että pitäisi valmentaa vanhempia pelaajia. Olen lähtenyt aina sillä ajatuksella, että menen tekemään sellaista, mistä tykkään.” 

Yksi syy paluuseen takaisin juniorijoukkueen valmentajaksi on se, että Mohamed haluaa erilaisia haasteita. ”Olen halunnut siirtyä uusiin seuroihin ja joukkueisiin, jotta voin nähdä, millaista eri paikoissa on. Koen, että olen itse vahvimmillani ja parhaimmillani vähän nuorempien kanssa. Ei ole mikään statuskysymys, että joku olisi arvokkaampi kuin joku toinen. Pitää tehdä sitä, mistä tykkää!” 

Paluu tyttöjen valmentajaksi tuntuu luontevalta. 

”En ole missään vaiheessa erotellut, että pitäisi valmentaa poikia tai tyttöjä vaan ajattelen, että he ovat kaikki lapsia. Lapset ovat lapsia!” kuvailee Mohamed, joka on pitkällä urallaan valmentanut niin tyttöjä kuin poikia. 

Millainen valmentaja?

Mohamedin mukaan valmennuksessa kaikki perustuu taitoon ja tavoite on, että jokainen yksilö on kauden jälkeen taitavampi kuin lähtötilanteessa. ”Se aikanaan lähti siitä, kun olin seuraamassa uimaopettajia. He opettivat erilaisia tekniikoita. Juttelimme siinä ja uimaopettaja totesi, että jos ei näitä työkaluja opetettaisi, niin uinnissa nämä lapset hukkuisivat. Siitä se oma ajatus lasten ja nuorten kanssa lähti, että se on vähän sama jalkapallossa: jos ei pallo pysy hallussa eikä pysty syöttämään eikä potkaisemaan niin siinä vähän niin kuin vajoaa. Jos joku kysyy, että mitä joukkueesi osaa niin aina voin sanoa, että jokainen yksilö tekee pallon kanssa taitavia asioita kauden jälkeen. Joukkueessani kaikki tytöt tai pojat ovat taitavia pallon kanssa ja yleensä se johtaa siihen, että pelikin näyttää joltain!”  

Mohamedin mukaan uuden joukkueen kanssa on aluksi tärkeää oppia tuntemaan pelaajat ja heidän harjoitushistoriansa. Uusi vastuuvalmentaja lähettää vanhemmille terveisiä: ”Yleensä puhutaan, että valmentajalle pitää antaa työrauha. Sanon päinvastoin eli haluaisin, että vanhemmat olisivat aktiivisesti mukana. Olen huomannut, että kun ihmisiä ottaa aidosti mukaan tähän niin he ovat aidosti tukemassa.” 

Mohamed korostaa, että on tärkeää, että kaikki joukkueessa sitoutuvat toimintaan: valmentaja, lapset ja vanhemmat. Sitten kaikki on oikeastaan kunnossa! 

Yhteistyöseurat tiiviisti mukana 2012-ikäluokan joukkueiden muodostamisessa

Tulevalle kaudelle kootaan nyt toista kertaa nuorisourheiluvaiheen nuorimman ikäluokan joukkue FC Hongan sekä sen yhteistyöseurojen pelaajista niin tytöissä kuin pojissa. Yhteistyösopimuksiin pohjautuva prosessi on käynnissä 2012 syntyneiden osalta. Kokemukset 2011 syntyneiden ikäluokasta ovat olleet erinomaisia pelaajakehityksen ja yhteistyön näkökulmista. Luottamus on kova sen suhteen, että myös 2012 syntyneiden ikäluokalle ja sen motivoituneille pelaajille saadaan loistava toimintaympäristö niin treeniolosuhteiden kuin erinomaisen valmennuksen kautta.  

Abdi Mohamedin rooli seurayhteistyössä tarkentuu vielä, mutta hän odottaa kovasti myös tätä roolia uudessa tehtävässään: ”On tosi tärkeää, että Hongalla on jotain myös antaa seurayhteistyössä ja voimme auttaa ja tukea muita.” 

Terveiset Esport Hongan Akatemia-joukkueeseen

”Olen valmentanut osaa Akatemian pelaajista monta vuotta, nuoresta asti. Uskon, että moni pääsee tässä lajissa eteenpäin, kunhan jaksaa sinnikkäästi tehdä asioita. Kentän laidalla nähdään! Erityiskiitos valmennustiimille: kaksi tai kolme vuotta ovat kaikki sitoutuneesti olleet mukana. Joukkueenjohtaja Pirkko Ilmoselle ja huoltaja Pekka Nikille iso kiitos. He ovat vapaaehtoisina laittaneet omaa aikaansa ja panostaneet. Jos voisin varastaa, niin varastaisin Pirkon ja Pekan mukaani!” 

Kiinnostuitko?

T2012 Akatemiaan voidaan ottaa joitakin motivoituneita pelaajia myös muista kuin FC Hongan yhteistyöseuroista. Erityisesti maalivahdeille on paikkoja tarjolla ja FC Honka pystyy tarjoamaan loistavat olosuhteet motivoituneille maalivahdeille. Seuran maalivahtivalmennus on huipputasoa!  

Mikäli olet kiinnostunut 2012 syntyneiden tyttöjen akatemiatoiminnasta niin ole yhteydessä nuorisourheiluvaiheen valmennuspäällikkö Kimmo Eroseen, kimmo.eronen@fchonka.fi / 050 329 5793 tai vastuuvalmentaja Abdi Mohamediin, abdi.mohamed@fchonka.fi.Kuvat 1 ja 3: Juhani Järvenpää. Kuva 2: T12 Pre-Akatemian Instagram.

Back to top