Etsi tältä sivustolta

Kolmannen polven futismies Ilkka Junttila aloittaa palvelutuotepäällikkönä huhtikuussa

Julkaistu

Kokkolassa futisuransa 1980-luvun puolivälissä startannut Ilkka ”Ile” Junttila aloittaa huhtikuun alussa palvelutuotepäällikköjä FC Hongassa. Palvelutuotepäällikön työnkuva on monipuolinen ja Junttila tulee johtamaan kokonaisuutta, johon kuuluvat lasten ja aikuisten jalkapallokoulut, perhefutis, leirit, Espoon Liiga, Honka-turnaus sekä pelitällit. Seuran palvelutuotekokonaisuus on entisestään laajentunut sen myötä, kun Espoon Liiga tuli tänä vuonna FC Hongan järjestettäväksi. Espoon liigaa on alun perin ollut 1960-luvun lopussa perustamassa mm. Honka-legenda Raimo Konkola.

Junttila kertoo toimineensa jalkapallon parissa ihan muutamaa lyhyttä poikkeusta lukuun ottamatta koko elämänsä. ”Pelasin B-junioreiden SM-tasolle asti. Siitä eteenpäin eivät aivan paukut riittäneet. Reilu parikymppisenä muutin Kokkolasta Helsinkiin ja siihen aikaan tuli pelattua erilaisia höntsäpelejä ja firmapelejä”.

Vuonna 2012 Ilkka lähti takaisin Kokkolaan: ”Silloin mietin, että jos saisin tehdä ihan mitä vain , rajaamatta mitään astronauttia tai vastaavaa pois, niin siinä miettiessä nousi ylimmäksi ajatukseksi, että haluan tehdä futista päätyökseni. Ajatus oli Kokkolassa siihen aikaan melko absurdi, sillä ei siellä tainnut olla yhtä ainutta ihmistä, joka olisi tehnyt jalkapallon taustapuolella töitä päätoimisesti. Vuonna 2015 aloitin sitten päätoimisena KPV:ssa ja olin siellä vajaat viitisen vuotta markkinointipäällikön tittelillä.”

Nälkä kasvoi syödessä ja perhe päätti muuttaa takaisin Helsinkiin, sillä etelässä oli enemmän mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Vuonna 2019 Junttila aloitti NJS:ssa toiminnanjohtajana ja jatkoi pestissä vuoden 2021 loppuun. Sen jälkeen kolmannen polven futismies on vuoden verran toiminut yrittäjänä ja mm. tehnyt erilaisia projekteja Palloliitolle ja siinä ohella valmennushommia harrastepuolella ja ollut sitä puolta mukana kehittämässä eri seurojen kanssa. Kahden futista pelaavan pojan isällä on siis kattava näkemys suomalaiseen jalkapalloon monesta eri roolista käsin. 

Työn ohessa Junttila on suorittanut monenlaisia johtamiseen ja jalkapalloon liittyviä opintoja, mm. JET-tutkinnon sekä UEFA CFM -tutkinnon.

Junttila on futiksen lisäksi mm. harrastanut nuorempana teatteria ja ollut teatterissa töissäkin. Maaliskuisen Tanskaa vastaan pelatun miesten EM-karsintaottelun vannoutunut maajoukkueen kannattaja joutui poikkeuksellisesti katsomaan jälkilähetyksenä, koska oli tähtitieteen luennolla. Ilen maailmasta siis jonkin verran löytyy myös muita mielenkiinnon kohteita kuin jalkapallo!

”Vaikka olen mm. kaupallisella alalla ollut kymmenisen vuotta töissä, niin kyllä tässä futiksessa on jokin, mikä vetää puoleensa ja erityisesti kiinnostaa se, mitä futiksen taustalla tapahtuu.” 

Paljon mahdollisuuksia kehittää ja luoda uutta

Palvelutuotepäällikkö pääsee työssään organisoimaan ja kehittämään seuran palvelutuotevalikoimaa sekä mm. toimimaan ohjaajien esihenkilönä. Esimerkiksi jalkapallokoulut tai perhefutis toimivat usein ikään kuin seuran käyntikortteina uusille perheille ja toiminnan laatuun on tärkeää panostaa, jotta lapsen ja koko perheen kokemus heti alussa on positiivinen. 

”Aluksi minun on tarpeellista käyttää aikaa sen arviointiin, että mihin pitää panostaa ja toisaalta missä menee erityisen hyvin. Kokonaisuus pitää saada omissa ajatuksissa paketoitua. Kakku on laaja ja siihen on minulla tosi monta näkökulmaa. Titteli ei sinänsä kerro työn sisällöstä hirveästi, mutta voisi sanoa, että minulla on tässä vastuuta seuran ei-kilpailullisesta toiminnasta. Sitten on tärkeää perata sitä, että millaiselle toiminnalle on tarvetta ja kysyntää ja tämän eteen täytyy tehdä hommia. Se tästä pestistä tekee mielenkiintoisen, että suuntia ja vaihtoehtoja on paljon.”

Ison seuraorganisaation toiminta kiinnostaa

FC Hongassa Junttila pääsee kokemaan ison futisseuran toimintakulttuurin. ”Olen aiemmin nähnyt pienempien futisseurojen sekä liiton toimintaa. Haluan saada uuden näkökulman myös omaan osaamiseeni. Minua kiinnostaa ison organisaation pesti, jossa pääsee tekemään vaikuttavia asioita, kehittämään ja suunnittelemaan. Pystyn varmasti myös tuomaan FC Honkaan omia kokemuksiani ja osaamista ja sparraamaan muiden kanssa eri asioista. Suomessa on muutamia sellaisia futisorganisaatioita, joiden koen olevan kokonaan ammattiorganisaatiota. Oman osaamiseni kannalta näkökulmani on, että haluan päästä näkemään, millaista tällaisessa organisaatiossa on työskennellä. Haluan jatkuvasti oppia ja kehittyä paremmaksi!”

”Odotan kovasti honkalaisten tapaamista!”


Lämpimästi tervetuloa keltamustien tiimiin, Ile!

#MeOllaanHonka

Back to top