Etsi tältä sivustolta

Jalkapalloilijan tyypilliset vammat, niiden ennaltaehkäisy ja kuntoutus – Pohjola Sairaalan erikoislääkäri Peter Åströmin vinkit pelaajille

Julkaistu

Peter Åström toimii Pohjola Sairaalassa ortopedian ja traumatologian erikoislääkärinä. Pohjola Sairaala on FC Hongan kumppani ja ohjaamme seuran pelaajat loukkaantumistilanteissa Pohjola Sairaalan hoitopolulle.
 
Åströmillä on paljon kokemusta urheilumaailmasta ja hän on toiminut aktiivisesti ja pitkään myös FC Hongassa. Tällä hetkellä Åström toimii joukkuelääkärinä FC Hongan miesten edustusjoukkueessa sekä Jokereiden KHL joukkueessa ja amerikkalaisen jalkapallon miesten maajoukkueessa. Peter on myös toiminut FC Hongassa useamman vuoden ajan 2004 syntyneiden poikien akatemiajoukkueen huoltajana ja edelleen B-junioreiden kanssa on jonkin verran huoltotehtäviä.
 
Peter kertoo taustastaan sekä jalkapalloilijan tyypillisistä vammoista, rasitusvammoista ja niiden kuntoutuksesta. Peterillä on vinkkejä myös ammattilaisuudesta haaveileville pelaajille!


Työskentelen Helsingin Pohjola Sairaalassa, jossa pidän vastaanottoa. Tarvittavat leikkaukset suoritetaan myös sairaalan tiloissa. Hoidan pääasiassa olka- ja kyynärpäävaivoja, mutta vastaanotollani käy potilaita hyvin vaihtelevien ongelmien kanssa.
 
Suuri osa potilaista on urheilijoita sekä aktiiviliikkujia, mutta ihan kaikenlaiset ihmiset hakeutuvat vastaanotolleni. Vaikka vastaanottotyö tehdäänkin itsekseen omassa vastaanottohuoneessa, teemme Pohjola Sairaalassa päivittäin tiivistä yhteistyötä kollegoiden sekä fysioterapeuttien kanssa. Lisäksi muut ammattiryhmät ovat tarvittaessa tukena. Näin saavutamme yhdessä parhaan hoitokokonaisuuden.
 
Teen töitä aktiivisesti eri lajien urheilijoiden kanssa. Joukkuelääkärinä toimin Esport Hongan miesten joukkueessa, Jokereiden KHL joukkueessa sekä amerikkalaisen jalkapallon miesten maajoukkueessa, joten vietän vastaanottotoiminnan lisäksi kentän laidalla kohtalaisen paljon aikaa.
 
FC Hongassa toimin joukkuelääkärinä yhdessä liikuntalääketieteen erikoislääkäri Aleksi Kallioniemen kanssa. Lisäksi joukkueen lääkintähuoltotiimiin kuuluvat seuran fysioterapeutit ja fysiikkavalmentajat. Tämä kokoonpano tuottaa hyvän, monipuolisen ja toimivan kokonaisuuden, sekä sairaalassa että TUP:ssa. Alkuhoito ja tutkimukset tapahtuvat Pohjola Sairaalassa, jonka jälkeen pelaajan kuntoutus siirtyy vähitellen joukkueen fysioterapeutin haltuun.
 
Jalkapalloilijan tyypilliset vammat, rasitusvammat ja niiden hoito
 
Jalkapallossa sattuu paljon ruhje- ja vääntövammoja, erityisesti pallontavoittelu- ja kontaktitilanteissa. Tapaturmat painottuvat alaraajoihin, mutta vammoja tulee toki vaihtelevasti koko kehon alueelle. Harjoituksissa vietetään otteluita enemmän aikaa, joten valtaosa vammoista sattuu harjoituksissa. Nuoremmilla futaajilla esiintyy verrattain paljon erilaisia rasitusperäisiä vaivoja. Nämä rasitusperäiset vaivat kehittyvät yleensä vähitellen pidemmän ajan kuluessa.
 
Rasitusvammat syntyvät hieman eri alueille riippuen pelaajan iästä. Tyypillisimmin nämä esiintyvät nopeamman kasvun aikana. Tytöillä nämä vaivat vaikuttavat olevan jostain syystä hieman yleisempiä. Rasitusvammat paikallistuvat useimmiten jänteiden kiinnityskohtien kasvulinjojen (apofyysi) alueelle.
 
Tyypillisiä kasvuikäisten rasitusperäisiä vammoja ovat kantaluun takaosan (Severin tauti), sääriluun yläosan (Osgood-Schlatter), polvilumpiojänteen yläosan (Sinding-Larsen-Johansen) sekä lantion alueen apofyysitumakkeiden ylirasitusvammat. Lannerangan rasitusmurtumat ja näiden esiasteet (osteopatia) esiintyy yleensä voimakkaimman kasvupyrähdyksen aikana.
 
Rasitusvamman oireilu kehittyy yleensä vähitellen. Tavanomainen harjoittelukipu väistyy tavallisesti muutaman päivän kuluessa raskaammasta tai poikkeavasta rasituksesta. Mikäli oireilu jatkuu, tuntuen sekä suorituksen aikana että tämän jälkeen on syytä käydä arvioittamassa tilanne joko lääkärillä tai fysioterapeutilla.
 
Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kipua aiheuttavia liikesuorituksia tulisi välttää. Jos kipu estää harjoittelun, eikä kivulle löydy selkeätä selittävää tekijää, kuten ruhje tai muu akuutti lievä vamma on syytä arvioittaa tilanne.
 
Vammojen ennaltaehkäisy
 
Keho tottuu raskaampaan rasitukseen, kun kuormitusta nostetaan vähitellen. Liikkuvuuden ja lihasvoimien harjoittelu on hyvä sisällyttää harjoitteluun jo varhaisessa vaiheessa. Monipuolinen harjoittelu on kannatettavaa, erilaisten liikuntamuotojen tukiessa toisiaan. Palautuminen on tärkeä osa urheilijan elämää. Monipuolinen ja terveellinen ravinto sekä riittävä unen määrä edesauttavat palautumista ja kudosten kehittymistä.
 
Korkeat harjoitusmäärät ilman riittävää lepoa ja unta, korkealla intensiteetillä tehtävät useat harjoitukset sekä yksipuolinen harjoittelu lisäävät riskiä vammoille. Myös ylisuuret odotukset voivat altistaa rasitusvammoille. Lapset kehittyvät eri tahtiin ja näin ollen kestävät rasitusta eri tavoin. Tämä on tärkeää ottaa huomioon erityisesti joukkuelajeissa, joissa lapset jaetaan joukkueisiin ja sarjoihin kronologisen iän mukaan.
 
Useamman lajin tai muutoin monipuolisen liikunnan harrastaminen on suotuisaa lapsen motorisen kehityksen kannalta. Ei siis ole tarvetta harrastaa välttämättä ohjatusti eri lajeja, vaan tärkeää on liikunnan monipuolisuus. Monipuolinen liikunta suojaa lasta rasitusvammoilta, kunhan harjoitusmäärät ovat maltilliset ja viikossa löytyy lepopäiviä.
 
Vinkkejä ammattilaisuudesta haaveileville
 
Haaveet ovat saavutettavissa! Vertaa itseäsi muihin järkevissä määrin. Pidä silmät ja korvat auki, ole avoin ja kiinnostunut uusista asioista. Keskity omiin vahvuuksiin ja kehitä heikompia osa-alueita. Tee paljon töitä ja muista urheilun ja vapaa-ajan tasapaino. Koulu, perhe ja kaverit ovat tärkeä osa elämää. Liiku ja urheile itseäsi, älä muita varten. Pelaa joukkueelle.
 

Back to top