Etsi tältä sivustolta

Kari Laukkanen aloittaa valmennusosaamisen kehittäjänä

Julkaistu

Kehittyvä valmennusosaaminen on sekä suomalaisen että honkalaisen jalkapallon ydin. Seura on mukana kaksivuotisessa pilottiprojektissa, joka mahdollistaa koulutuksen suunnittelun ja järjestämisen edistyneellä tavalla.

Palloliiton seurayhteisön valmennusosaamisen kehittäjä -pilotti on tärkeä askel kohti 2020-luvun Palloliittoa. Hankkeen tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on tulevaisuudessa osaava ja koulutettu valmentaja.  Tavoitteen mukaisesti FC Honka kantaa alueellista vastuutaan valmennusosaamisen kehittämisessä ja tulee kouluttamaan alueen seurayhteisön valmentajia Palloliiton uudistuneilla koulutussisällöillä. Eteläisellä alueella pilotissa ovat mukana Hongan lisäksi FC Lahti ja HJK.

Valmennusosaamisen ja koulutuksen nostamisella yhdeksi Hongan uuden strategian keskeisistä painopisteistä halutaan viestiä sen merkityksellisyydestä suomalaisen jalkapallon kehittämisessä. Tehtävänkuvaa hoitamaan on valittu Kari ”Laku” Laukkanen, joka aloittaa päätoimisessa tehtävässään vuoden vaihteessa. Laukkanen on toiminut vuosia Palloliiton kouluttajana ja työskennellyt myös mm. nuorten maajoukkueiden valmennustiimeissä. Honkaan Laukkanen siirtyy toisesta espoolaisseurasta, Kauklahden Pyrinnöstä, jossa hän on toiminut pitkään valmennuspäällikön tehtävissä. Laukkasen oma ura ennen koulutus- ja valmennustehtäviä on myös merkittävä; hänellä on 49 A-maajoukkueottelun lisäksi mittava ura maalivahtina mm. Saksan Bundesliigassa. Laukkanen on valmennuskoulutuksen osalta suorittanut UEFA Pro -lisenssin.

– Näen erittäin mielenkiintoisena haasteena lähteä kehittämään valmennusosaamista yhdessä alueen muiden kouluttajien ja seurojen kanssa. Meillä on hyvät mahdollisuudet rakentaa toimiva koulutusverkosto Espooseen sekä sen lähialueille nyt, kun piirin toiminta lakkaa vuoden vaihteessa, Laukkanen toteaa.

Palloliiton koulutusuudistus tarjoaa valmentajille entistä monipuolisempia mahdollisuuksia kehittää ja päivittää omaa valmentajaosaamistaan. Käynnissä olevan pilotin avulla valmennusosaamisen eri prosessit ja koulutukset viedään mahdollisimman lähelle pelaajien ja valmentajien arkea. Uudistuksen myötä E- ja D-valmentajakoulutukset on korvattu futisvalmentajan starttikoulutuksella sekä kahdella ikävaihekoulutuksella (5–7- ja 8–11-vuotiaat). Tämän lisäksi entinen C-valmentajakoulutus on muuttunut UEFA C:ksi, joka toimii etenkin 12–15-vuotiaiden ikävaihekoulutuksena ja antaa perustan myös aikuisten tai vanhempien nuorten valmentamiselle. Valmentajien on mahdollista suorittaa myös C+ lasten valmentajien erikoiskoulutus tai UEFA B ja edetä UEFA A:n kautta aina UEFA Pro:lle asti. Myös maalivahtivalmentajien, futsalvalmentajien ja fyysisen osa-alueen valmentajien omat erikoistumiskoulutukset ovat tärkeä osa uudistusta.

– Valmennusosaaminen ja sen vaikuttavuuden vahvistaminen on keskeinen keino pelaajan laadukkaan arjen luomisessa. Laku tulee meille äärimmäisen tärkeään tehtävään ja on keskeisessä roolissa toimivan mallin rakentamisessa. Hän tulee työskentelemään aktiivisesti seurayhteisön valmentajien kanssa ja hänen tehtävänään on omalta osaltaan pitää huolta alueen valmennuksen ja valmentajien tasosta sekä osaamisesta. On hienoa, että Lakun osaaminen ja kokemus saadaan laajasti alueella hyödynnettäväksi, toteaa FC Hongan toiminnanjohtaja Petri Harainen.

Honka rakentaa yhdessä Palloliiton kanssa prosessia uuden mallin mukaisen toiminnan mahdollistamiseksi. Uudistettujen sisältöjen mukaisia koulutuksia on Hongassa järjestetty jo alkuvuodesta lähtien, mutta tarjontaa tullaan laajentamaan merkittävästi ensi vuonna. Laukkasen ohella koulutuksia toteuttavat Hongan ja seurayhteisön kouluttajista koostuva verkosto, jolla mahdollistetaan laadukas toteutus suunnitelmallisesti ja kattavasti.

#Honka2020

 

Back to top