Uutiset

HUB Kehittymisen seurantatapahtumat käynnistyivät FC Hongan pelaajille

FC Hongan pelaajia on osallistunut kuluvalla viikolla Esport Arenalla HUB kehittymisen seurantatapahtumiin. Pelaajien testaus on osa Esport Hongan Team Performance Hub (TPH) tukipalvelukeskuksen toimintaa.

Fyysinen harjoittelun ja suorituskyvyn optimointi ovat osa valmennuskokonaisuutta ja suunnitelmallista pelaajakehitystä sekä sen tavoitteita. Fyysistä valmennuskonseptia kehitetään yhteistyössä Esport Oy:n fyysisen valmennuksen ammattilaisten kanssa.

P06 Akatemian pojilla huimaa kehitystä erityisesti nopeudessa

P06 Akatemian pelaajat osallistuivat testeihin tiistaina. Kun perusasiat oli käyty läpi ja lämmittelyt hoidettu oli edessä mittaukset: pituus, istumapituus ja paino.

”Mittaukset ovat tärkeitä. Esim. istumapituus on oleellinen tieto, kun arvioimme pelaajan fyysisen kehittymisen tasoa ja rasitusvammojen todennäköisyyttä. Tämän ikäiset pelaajat voivat olla hyvin eri vaiheissa fyysisen kehittymisen osalta. On tärkeää, että harjoittelussa osataan ottaa huomioon, millainen kokonaisrasitus on hyväksi kullekin pelaajalle ja millainen harjoittelu tukee pelaajaa parhaiten”, toteaa joukkueen vastuuvalmentaja Niko Laiho.

Mittausten jälkeen siirryttiin nopeusosioon. Testit koostuivat 10, 20 ja 30 metrin matkoista ja nopeuden mittaaminen suoritettiin valokennoilla.

”Joukkueen pelaajat ovat kehittyneet huimasti erityisesti nopeudessa! Olemme panostaneet voimaharjoitteluun, millä on ollut merkittävää vaikutusta pelaajien nopeuteen ja sen kehittymiseen. Tehty työ on tuottanut tulosta”, kertoo Laiho.

Hyppytestit koostuivat staattisesta ja kevennetystä hypystä. Jalkapallokentällä puolestaan testattiin juoksua pallon kanssa sekä ilman palloa ja tästäkin saatiin tärkeää tietoa pelaajan taitotasosta ja potentiaalista.

Fyysisten testien puolella suoritettiin vielä ketteryystestit sekä kestävyystesti (MAS). Kestävyystestissä pelaajien tuli juosta 1200 m:n matka mahdollisimman nopeasti.

Päivän päätteeksi pelaajat vastasivat vielä kirjallisiin kysymyksiin, joiden avulla kartoitetaan pelaajan kokonaisvaltaista toimintaa, sisukkuutta, kasvun asennetta, koettuja pelitaitoja, tavoiteorientaatiota, motivaatioilmastoa, psyykkisiä vahvuuksia, sijoittumista sekä päätöksentekotaitoja.

”Testit tehdään aina samankaltaisissa olosuhteissa, jolloin pystymme hyvin vertailemaan saatuja tuloksia. Saamme testeistä merkittävää tietoa, jolla on vaikutusta joukkueen harjoitteluun ja jonka pohjalta voimme tehdä korjauksia joukkueen toimintaan. P06 Akatemian pelaajien nopeuden kehittyminen on tästä hyvä esimerkki. Aiempien testitulosten pohjalta on valmennuksessa keskitytty tämän osa-alueen kehittämiseen ja on upeaa nähdä, että toiminnalla on ollut vaikutusta ja olemme tehneet oikeita asioita”, Niko Laiho summaa.


Ensi viikolla Esport Arenalle saapuvat testattavaksi yhteistyöseurojemme FC Espoon sekä EsPan pelaajat. Upeaa, että espoolaisilla pelaajilla on mahdollisuus osallistua testeihin omassa lähiympäristössään!

FC Hongan ja FC Espoon yhteistyösopimus selkeyttää espoolaisen nuoren polkua kohti kotimaista ja kansainvälistä huippua

FC Espoo, FC Honka ry ja Esport Honka oy ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jolla määritellään seurojen välinen yhteistyö ja pelaajien liikkuminen seurojen välillä. Yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle pelaajalle yksilöllisesti paras ja laadukkain mahdollinen pelaajapolku kohti pelaajan omaa huippua parhaissa mahdollisissa olosuhteissa. Pelaajien siirtymisten kannalta pelaajan etu on ensisijainen. 

Sopimus astuu voimaan 1.9.2021 ja on kerrallaan voimassa kolme vuotta. Sopimus kattaa automaattisesti myös kaikki FC Espoon kasvattajaseurat, jotka ovat FC Kasiysi, LePa, KaPy sekä PEP.

”Meidän tavoitteemme on, että pelaajat saavat olla oman kehitysvaiheen mukaisessa ympäristössä. Yhteistyön seurauksena pelaajien siirtymistä tulee tapahtumaan molempiin suuntiin. Huippuvaiheen suhteen tavoite on saavuttaa tilanne, jossa mahdollisimman monella espoolaisella lahjakkaalla pelaajalla on mahdollisuus pelata Hongan edustusjoukkueessa Veikkausliigaa tai Kansallista Liigaa”, toteaa FC Hongan urheilutoimenjohtaja Petri Vuorinen.

”Pelaajien siirtymisen kannalta pelaajan etu on ensisijainen. Pelaajien siirtyminen on seurajohtoista ja siirtymisestä seurojen välillä keskustellaan seurojen pelaajakehityksestä vastaavien henkilöiden kesken. Tähän olemme luoneet mittarit seurantaa varten. Toinen tärkeä yhteistyön tavoite on myös yhdessä kehittää espoolaista pelaajapolkua. Tämä tapahtuu mm. espoolaisessa pelaajakehitysryhmässä”, Vuorinen jatkaa.

”Nyt julkaistava sopimus palvelee FC Espoon ja sen kasvattajaseurojen tahtotilaa siitä, että Espoon kaupungin sisältä löytyisi luontainen polku pelaajakehityksen kotimaiseen huipputasoon. Pohjatyötä tähän on kasvattajaseuroissakin tehty osaltaan jo vuodesta 2019 alkaen ja kaikki FC Espoon kasvattajaseurat ovat tyytyväisiä paikalliseen ratkaisuun nyt kun Honka on vakiinnuttanut asemansa ylimmillä tasoilla niin Kansallisessa liigassa kuin Veikkausliigassakin. Meille FC Espoo -yhteisössä on hyvin tärkeää, että myös tyttöjen ja naisten pelaajapolkuun saadaan lisää vaihtoehtoja. Uskomme, että todellisia voittajia tässä ovat ylipäätään espoolaiset jalkapalloilijat, lapset ja nuoret, tytöt ja pojat, aikuisia unohtamatta”, toteaa FC Espoon toiminnanjohtaja Mikko Taivassalo

Yhteistyösopimuksella halutaan varmistaa kaksi paikkaa korkeimmalle mahdolliselle sarjatasolle juniorisarjoissa sekä tukea mahdollisuuksien mukaan aikuisten edustusjoukkueiden menestystä. 

”Olen iloinen näin suuren espoolaisen yhteisön kanssa saavutetusta yhteisymmärryksestä. FC Espoo jäsenseuroineen on vuosien ajan kasvattanut merkittävän määrän suomalaisia huippufutareita nuorisomaajoukkueisiin ja eri pääsarjaseuroihin. Nyt meillä on vihdoin mahdollisuus selkeyttää espoolaisen nuoren polkua kohti kotimaista ja kansainvälistä huippua. Tämä on jo nyt todella kova juttu kansallisella tasolla”, kommentoi Hexi Arteva, FC Hongan GM.

Sopimuksella ei ole vaikutusta seurojen alueelliseen identiteettiin, seuratunnuksiin tai -väreihin eikä seurojen nimiin. 


Yhteydenotot:

Petri Harainen, FC Honka ry:n toiminnanjohtaja: petri.harainen@fchonka.fi, 040 350 5055

Hexi Arteva, Esport Honka oy:n GM: hexi.arteva@esport.fi, 040 555 0366

Antti Pehkonen, FC Espoon valmennusjohtaja: antti.pehkonen@fcespoo.fi, 044 751 8771

Mervi ja Jyrki Kataisen säätiön 7000 euron tuki mahdollistaa monen lapsen ja nuoren jalkapalloharrastuksen jatkumisen

Mervi ja Jyrki Katainen lahjoittivat säätiönsä kautta 7000 euron summan FC Honka ry:n juniorirahastoon, jonka tarkoituksena on tukea vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastusmaksuja. Lahjoituksen turvin voidaan varmistaa usean lapsen ja nuoren harrastamisen jatkuminen tilanteessa, jossa perheen taloudellinen tilanne on haastava. Varoilla tuetaan tasavertaisesti toimintamaksun piirissä olevia FC Honka ry:n junioripelaajia.
 
Lämmin kiitos lahjoituksesta!


 
”Haluamme säätiömme kautta tukea laajemminkin lasten ja nuorten liikuntaharrastuksia. Pidämme tärkeänä sitä, että kaikilla olisi mahdollisuus harrastaa ja liikkua.
 
Merville jalkapallo on ollut rakas harrastus lapsesta asti, mutta harrastamme molemmat myös monia muita lajeja, kuten tennistä ja pyöräilyä, ja kannustamme myös lapsia ja nuoria liikkumaan monipuolisesti.
 
Arvostamme sitä, että Honka korostaa yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta. Honka tekee hienoa työtä mahdollistaessaan harrastamisen suurelle joukolle lapsia ja nuoria – sekä niille, jotka haluavat kehittyä huippu-urheilijoiksi että niille, jotka haluavat nauttia harrastamisesta vähemmän tavoitteellisesti. Yhteisöllisyys viestii välittämistä ja tuo inhimillisyyttä ja lämpöä ihmisten elämään. Vastuullisuutta korostaa se, että seura nähdään yhteisönä, joka ei vain opeta pelaamaan, vaan myös kasvattaa käyttäytymään reilusti ja toisia kunnioittaen.
 
Joukkueurheilu kehittää monipuolisesti sosiaalisia taitoja: ryhmässä toimimista, erilaisuuden ymmärtämistä ja onnistumisen elämysten ja pettymysten jakamista muiden kanssa. Näistä taidoista on todella paljon hyötyä myös elämässä yleensä.
 
Harrastusmaksut ovat nykyään monissa lajeissa melko korkeita, kun olosuhteet ja valmennus ovat kehittyneet ja ammattimaistuneet. On tärkeää huolehtia, etteivät kustannukset muodostu kenellekään harrastamisen esteeksi. Tässä työssä tarvitaan jatkossakin toimijoiden hyvää yhteistyötä. Seurojen työntekijät ja vapaaehtoistoimijat tekevät korvaamattoman arvokasta työtä, ja kaupunki tukee harrastamista luomalla hyvät olosuhteet harrastamiseen.
 
Koronatauon aikana v. 2020 hankittiin lasten ja nuorten urheiluseuroissa jopa 27000 lisenssiä vähemmän kuin v. 2019. Kannustamme kaikkia joukkueita olemaan yhteydessä joukkueesta pois jääneisiin ja pyytämään heitä uudelleen mukaan. Liikuntaharrastusten jatkuminen on tärkeää lasten ja nuorten fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin kannalta.
 
Hyvää futiskesää kaikille kentillä ja kenttien laidoilla!”
 
Mervi ja Jyrki Katainen
 

Ole mukana tukemassa vähävaraisia perheitä ja lahjoita!
 

 

17-vuotias Matias Kivikko siirtyy vuoden mittaisella lainasopimuksella Venezia FC:n riveihin

Puolustaja Matias Kivikko siirtyy vuoden mittaisella lainasopimuksella italialaisen, ensi kaudeksi Serie A:han nousseen Venezia FC:n riveihin. Sopimuksessa on myös osto-optio.

17-vuotias puolustaja on pitkän linjan honkalainen. Hän pelasi ensimmäistä kertaa seuran keltamustassa paidassa jo kuusivuotiaana.

Kivikko kantoi viime kaudella suurta vastuuta Hongan suomenmestaruuden voittaneessa U17-joukkueessa. Hän oli avauskokoonpanossa yhtä vaille kaikissa BSM-karsintaotteluissa, ja pelasi BSM-sarjassa kaikissa yhdessätoista ottelussa täydet minuutit. Lisäksi tilillä on viisi Kakkosen ottelua Honka Akatemian paidassa.

Kivikon mukaan Honka on ollut hänelle seurana hyvä paikka kehittyä niin pelaajana, kuin kentän ulkopuolellakin.

– Hongassa minulla on ollut monta eri valmentajaa, joilta olen päässyt näkemään jalkapalloa ja taktiikoita monista eri näkökulmista. Valmentajilla on ollut jonkin verran erilaisia pelitapoja, joiden kautta olen oppinut sopeutumaan paremmin uuteen. Lisäksi olen oppinut paljon kärsivällisyyttä ja sitä, kuinka omaa muuta elämää voi tasoittaa jalkapallon kanssa.

Kivikko on käynyt Haukilahden lukion urheilulinjaa. Koulu on ollut hyvin tukena jalkapallouralla.

– Opettajat ovat aina päästäneet ajoissa harjoituksiin ja esimerkiksi aamutreenien vuoksi koulusta on saanut olla poissa. Itse koulunkäyntikin on sujunut samalla ihan mallikkaasti, hän kertoo.

Tavoitteet uudessa seurassa ovat selvät.
– Tavoitteenani on kehittyä pelaajana ja päästä pelaamaan mahdollisimman paljon. Lisäksi on hienoa päästä kokemaan kokonaan uusi jalkapallokulttuuri sekä yksin asuminen. Pitkällä tähtäimellä tavoitteenani on tietenkin ammattiura ulkomailla.

-Matias on hieno esimerkki pelaajasta, joka on kulkenut läpi koko Hongan pelaajaputken. Hän on itse tehnyt kovan työn ja samalla moni ihminen on ollut mukana vaikuttamassa hänen uraansa tähän saakka. Yhteistyö Venezia FC:n kanssa on sujunut hienosti ja uskomme, että se on hyvä seura Matiaksen kehittymisen kannalta, kommentoi urheilutoimenjohtaja Petri Vuorinen.

 

Kuva: Juhani Järvenpää

Onnittelut lukiosta ja ammattikoulusta valmistuneille ja aurinkoista loman aloitusta kaikille honkalaisille!

Yksi kevään uusista ylioppilaista on FC Hongan N2 joukkueessa vuodesta 2018 alkaen pelannut Emma Hämäläinen, joka valmistui Porkkalan lukiosta.

Emma kertoo lukion jälkeisistä suunnitelmistaan:

”Lukion jälkeen aion pitää välivuoden, sillä en oikeastaan ole vielä aivan varma siitä, mitä haluaisin tulevaisuudessa opiskella. Välivuoteni aikana aion tehdä paljon töitä, selvittää hieman tulevaisuuden suunnitelmiani opiskeluihin liittyen ja totta kai keskittyä täysillä myös fudikseen!

Haaveilen tällä hetkellä eniten ulkomaanmatkoista ja lämpimästä sekä tapahtumarikkaasta kesästä. Jalkapallon osalta haaveilen, että pelaisin henkilökohtaisella tasolla hyvän kauden ilman loukkaantumisia.”

Onnittelut Emma 💛.

#meollaanhonka

Hallitus ja päätoimiset työntekijät kartoittivat henkilöstöresurssien tarpeet – rekrytointien kautta entistä laadukkaampaa pelaajakehitystyötä

 
FC Hongan tavoitteena ja visiona on tuloksellinen pelaajakehitystyö. Huippu-urheiluun tähtäävän pelaajapolun kautta Honka tarjoaa pelaajilleen erinomaisen ympäristön kehittyä ja tavoitella sekä kansallista että kansainvälistä kärkeä. Pelaajakehitystyön laadun edelleen kehittäminen on yksi tärkeimmistä lähivuosien tavoitteista. FC Hongan toimintaa ohjaa tuore strategiamme, joka on suunniteltu vuosille 2020-2024.  
 
FC Honka ry on kasvanut henkilöstömäärältään viimeisen kolmen vuoden aikana merkittävästi. Tällä hetkellä työllistämme 22 päätoimista työntekijää sekä noin 40 osa-aikaista työntekijää. Organisaatiorakenne ja henkilöstön toimenkuvat ovat rakentuneet tunnistetun tarpeen mukaisesti. 
 
Laadukkaan pelaajakehitystyön toteutumiseen tarvitaan riittävät resurssit. Seurassa on tunnistettu lisäresurssien tarve lapsiurheiluvaiheen pienimpien lasten ikäluokissa sekä valmennuksen johtamisessa.  

 
Resurssien ja tulevan kauden tarpeiden kartoittaminen  

 
FC Honka ry:ssä käynnistettiin keväällä 2021 prosessi, jonka tavoitteena oli kartoittaa henkilöresurssien nykytilanne ja esittää ihannetilanne, jotta laadukas pelaajakehitystyö toteutuisi jokaisella osa-alueella mahdollisimman hyvin. Prosessin lähtökohtana oli henkilöstön osallistuttaminen: jotta todelliset resurssitarpeet voitiin tunnistaa mahdollisimman kattavasti, oli tärkeää, että seuran päätoimiset työntekijät olivat mukana prosessissa yhdessä FC Honka ry:n hallituksen kanssa. 
 
Prosessin alussa urheilutoimi jaettiin neljään eri osa-alueeseen, joiden ympärille muodostettiin työryhmät:  
 
1. Lapsiurheiluvaihe 
2. Nuorisourheiluvaihe U12-U15; keltainen ja vihreä linja 
3. Nuorisourheiluvaihe U12-U15; akatemia ja musta linja 
4. Nuorisourheiluvaihe B- ja A-juniorit 
 
Pienryhmätyöskentelyn jälkeen kokonaisuus käytiin yhdessä hallituksen ja päätoimisten kesken läpi. Pienryhmätyöskentelyn kautta syntyi selkeä kuva ja konkreettiset ehdotukset siitä, millainen organisaatioranteen tulisi optimitilanteessa tulevalla kaudella olla. 

 
Uudet rekrytoinnit lapsi- ja nuorisourheiluvaiheeseen 
 

Prosessin myötä FC Honkaan on rekrytoitu tai tullaan rekrytoimaan uusia henkilöitä seuraaviin tehtäviin: 

  • Valmennuspäällikkö nuorisourheiluvaiheeseen vastaamaan akatemia ja mustan linjan toiminnasta
  • Ikäluokkavastaava lapsiurheiluvaiheen nuorimpiin ikäluokkiin sekä palvelutuotteisiin 

Haku valmennuspäällikön tehtävään tullaan avaamaan lähiaikoina ja siitä tiedotetaan seuran nettisivuilla ja some-kanavissa. 
 
Lapsiurheiluvaiheen ikäluokkavastaavaksi on palkattu seurassa jo vuodesta 2018 valmennustehtävissä toiminut Edward Kukko (kuvassa), joka jatkaa toistaiseksi myös P07 Musta1 -joukkueen vastuuvalmentajana sekä P08 Mustan joukkueen valmentajana. Edward on osoittautunut erinomaiseksi valmentajaksi ja olemme iloisia, että hän liittyy nyt päätoimisten työntekijöiden joukkoon. Hän aloittaa uudessa tehtävässään heti. 

 
Seurayhteisön yhteinen visio 

 
FC Hongan seurayhteisön yhteisenä visiona on kattava pelaajapolku lapsiurheiluvaiheesta aina edustusjoukkueisiin asti sekä tyttö- että poikajoukkueissa. Henkilöstöresurssien kartoitusprosessi, uudet rekrytoinnit sekä työnkuvien tarkentaminen ja kirkastaminen ovat askeleita kohti yhteisen vision toteutumista. Me ollaan Honka! 

FC Hongan kunniajäseneksi valittu Jorma Savolainen: vapaaehtoistoimijan mieli pysyy virkeänä!

Pitkäaikainen honkalainen, Jorma Savolainen hyväksyttiin ansaitusti FC Hongan kunniajäseneksi seuran vuosikokouksessa 24.3.2021. Savolainen on järjestyksessään seuran 20. kunniajäsen.

Savolainen on ollut FC Hongan toiminnassa mukana jo vuodesta 1982, jolloin hän aloitti huoltajan roolissa poikansa joukkueessa. Samassa roolissa hän toimi vuosia eri joukkueissa, joskin välillä Savolainen avusti myös joukkueenjohtajan tehtävissä.

Savolainen laski, että hän on toiminut FC Hongassa noin 20 eri valmentajan kanssa! Valmentajina joukkueissa ovat toimineet mm. Raimo Konkola, Peter Rosenbröjer, Matti Valakari, Jussi Väisänen, Keijo Tikka, Kari Lingman, Tommi Lingman, Esko Jäntti, Esko Helminen, Mika Turunen, Jari Möykky, Harri Nyberg, Timo Askolin, Petri Knorring, Jonna Norppa-Rahkola, Kimmo Makkonen, Janne Suokonaukio, Marko Saloranta sekä Timo Lounio. Siinä muutamia valmentajia pitkän vapaaehtoisuran ajalta! Savolainen nosti erikseen myös ystävänsä Kari Paleniuksen, joka on toiminut mm. naisten edustusjoukkueen joukkueenjohtajana.

Savolaisella on paljon hyviä muistoja vuosien varrelta. Erityisellä lämmöllä hän muistelee joukkueiden kanssa tehtyjä matkoja, jotka ovat suuntautuneet mm. Italiaan, Sveitsiin ja Ranskaan. Miesten joukkueen nousu nelosesta kolmoseen 1990-luvun alkupuolella on jäänyt erityisesti mieleen.

Huoltajan tehtävistä Savolainen luopui vuonna 2011, mutta on edelleen eläkkeellä ollessaankin jatkanut aktiivista toimintaa FC Hongassa. Kunniajäsenen löytää usein edustusjoukkueiden otteluista, joissa hän edelleen toimii vapaaehtoisena, tai muuten kentän laidalta otteluita seuraamasta.

”Olen aina tykännyt olla nuorten kanssa. FC Hongasta olen saanut ystäväporukan ja tapaamme edelleen esimerkiksi syntymäpäivillä tai kentän laidalla. Vapaaehtoistoiminnan kautta mieli pysyy virkeänä ja kentän laidalla on ollut hyvä rentoutua työvuosienkin aikana. Lapsille ja nuorille haluan sanoa, että futis on hyvä ja positiivinen harrastus, jota ei kannata lopettaa!” sanoo Jorma Savolainen.

Kiitos Jorma vuosia kestäneestä toiminnastasi FC Hongassa. Kuinka upeaa ja arvokasta onkaan, että seurassa toimii edelleen ihmisiä, jotka ovat nähneet FC Hongan toimintaa ja kehittymistä vuosikymmenien ajan!

FC Hongan juniorijalkapallo tuottaa yhteiskunnalle 12,3 miljoonan euron hyödyt vuosittain

FC Hongan jalkapallotoiminnan yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. FC Honka liikuttaa vuositasolla lähes 1500 lasta ja nuorta ja toiminnassa on mukana noin 350 vapaaehtoista eri rooleissa.  

Jalkapallon tuomia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä sekä toiminnan tuomia terveydenhuollon säästöjä on nyt ensimmäistä kertaa mallinnettu ja laskettu. UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

FC Hongan yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 12,31 M€ vuodessa. Summaan sisältyy 5,28 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 2,32 M€ sosiaalisia hyötyjä sekä 4,72 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä.

”UEFA SROI -mallinnus osoittaa, miten valtava merkitys urheiluseuroissa tapahtuvalla liikuttamisella on niin yksilöiden kuin yhteiskunnankin hyvinvoinnille. Korona-aikana keskustelu on käynyt välillä kiivaanakin eri toimialojen välillä ja aika ajoin on tuntunut, että liikunnan ja urheilun ääni ei ole tullut kuulluksi. Kansanterveyden näkökulmasta on kuitenkin kiistatonta, että liikunnallisella elämäntavalla on huomattavia positiivisia vaikutuksia – myös talouden mittareilla mitattuna. Ei mikään hyvinvointiyhteiskunta voi sellaista ohittaa.  Me olemme Hongassa onnellisia siitä, että voimme omalla työllämme – pelaajat, vapaaehtoiset, seuratyöntekijät ja kannattajat yhdessä – kantaa vastuuta sekä luoda pitkävaikutteista merkitystä ja hyvinvointia ihmisten arkeen”, kommentoi FC Honka ry:n puheenjohtaja Mariet Louhento.

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina. 

FC Honka_SROI_tulokset_2021


 Yhteystiedot:

Toiminnanjohtaja Petri Harainen, FC Honka ry, 040 350 5055, petri.harainen@fchonka.fi

GM Hexi Arteva, FC Honka, 040 555 0366, hexi.arteva@esport.fi

Jalkapallolla valtava sosiaalinen merkitys ja arvo espoolaisten arjessa ja elämässä – Juniorijalkapallo tuottaa Espoolle lähes 50 miljoonan euron hyödyt

Espoon jalkapalloseurojen toiminnan yhteiskunnalle tuomat hyödyt sekä sosiaaliset vaikutukset ovat merkittäviä. Espoon suurimmat jalkapalloseurat liikuttavat viikkotasolla lähes 5400 lasta sekä nuorta ja toimintaan on kiinnittynyt lähes 1200 eri ikäistä vapaaehtoista.

Espoolaisen jalkapallon tuomia taloudellisia ja yhteiskunnallisia hyötyjä sekä toiminnan tuomia terveydenhuollon säästöjä on nyt ensimmäistä kertaa mallinnettu ja laskettu.

Jalkapalloon sijoitettu euro on kannattava sijoitus yhteiskunnalle

Espoon suurimmat jalkapalloseurat (FC Honka, Espoon Palloseura, Leppävaaran Pallo, FC Espoo, Etelä-Espoon Pallo, Kasiysi) olivat mukana UEFA GROW -hankkeessa, jossa selvitettiin seurojen toiminnallaan yhteiskunnalle tuomat hyödyt.

UEFA SROI -mallinnus (Social Return on Investment) on toteutettu kahdessatoista Euroopan maassa ja sillä mitataan jalkapalloon sijoitetun pääoman sosiaalista tuottoa jalkapallon harrastajien osalta.

Espoon jalkapalloseurojen yhteiskunnalle tuottama kokonaishyöty on UEFA SROI -mallin mukaisesti 49,61 M€ vuodessa. Summaan sisältyy 20,83 M€ suoria taloudellisia vaikutuksia, 8,66 M€ yhteiskunnallisia hyötyjä sekä 20,16 M€ jalkapalloharrastuksen tuomia terveydenhuollon säästöjä. Jalkapallolla on siis valtava merkitys ja arvo espoolaisten arjessa ja elämässä!

Esport Honka Oy:n GM Hexi Artevan mukaan UEFA:n luoma malli liittyen jalkapallon taloudellisiin vaikutuksiin ja terveydenhuollon säästöihin, sekä ylipäätään yhteiskunnallisiin hyötyihin on mitä mainioin: ”On sitten kyseessä kansallinen tai kunnallinen taso, niin tällä tavalla faktapohjaisesti auki laskemalla saamme mittakaavaa siitä, miten iso asia jalkapalloseurat ja jalkapalloyhteisö on. Mallinnuksella saavutamme mitattavan ja verrattavan tavan kertoa meistä. Pidän etenkin siitä, että tällä mallilla pystymme oikeastaan ensimmäistä kertaa koskaan laskemaan etenkin kaupunkitasolla tärkeää sosiaalista tuottoa ja sitä kautta vaikuttavuutta.”

”Espoon tavoite on olla Euroopan kestävin kaupunki kaikilla kestävyyden osa-alueilla: taloudellisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti. Aktiivisen ja yhteisöllisen elämäntavan omaksuminen lapsesta saakka on todella hyvä tapa lisätä sekä terveydellistä ja sosiaalista hyvinvointia.  Olen usein todennut, että onnistumme parhaiten silloin, kun saamme asukkaat, yhteisöt ja yritykset mukaan ja teemme yhdessä. Urheiluseuroilla on merkittävä rooli kestävän kaupungin ja yhteisön rakentamisessa – nyt tehty mallinnus todentaa tätä erinomaisesti. Arvostan urheiluseurojen työtä valtavasti ja haluan Espoon kaupungin puolesta osoittaa kiitokset kaikille aktiivisille, jotka ovat mukana rakentamassa kestävää tulevaisuutta”, Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä toteaa.

Espoolaisten jalkapalloseurojen toiminta on vastuullista, laaja-alaista ja monipuolista

SROI-mallinnuksen avulla todettu jalkapallotoiminnan vaikuttavuus perustuu suurelta osin espoolaisten jalkapalloseurojen toiminnan laaja-alaisuuteen. Monipuolisen toiminnan kautta jalkapallon sosiaalinen vaikuttavuus on merkittävää.

”Espoo on todellinen muuttajien kaupunki ja tämä aiheuttaa paineita erityisesti nuorille. Pitää juurtua, ja yksi parhaimmista keinoista on urheilu ja nimenomaan joukkueurheilu, jossa opitaan toimimaan yhdessä. Jalkapallo on paitsi taitojen ja pelin opettamista, myös kasvattamista ja arvojen siirtoa nuorille. Espoolaisen jalkapallokulttuurin luomista. Tavoitteena on liikuttaa ja tarjota onnistumisen iloa ennen kaikkea lapsille ja nuorille, mutta kasvavassa määrin tukea myös aikuisten ja seniori-ikäisten liikuntaa ja harrastamista jalkapalloyhteisössämme. Seuroilla on suuri yhteinen yhteiskunnallinen rooli. Ihmisten liikuttaminen edistää luonnollisesti hyvinvointia, mutta sillä on myös voimakas syrjäytymistä ehkäisevä toiminta”, avaa Espoon Palloseuran toiminnanjohtaja Janne Ohralahti jalkapallon merkitystä ja seuratoiminnan laaja-alaisuutta.

Ohralahden mukaan seuratoiminnassa ei pelata yhtä kautta tai yhtä uraa. On tärkeä luoda jalkapallokulttuuria, jossa on pelipaikkoja kaikille. Kilpailijoille, harrastajille, seuratoiminnan kehittäjille, valmentajille, yhteistyökumppaneille ja kaikille tuhansille vapaaehtoisille. Sillä tavalla luomme kauaskantoista hyvinvointia Espooseen.

Leppävaaran Pallon toiminnanjohtaja Jari Kujala kuvailee seuran monipuolista tarjontaa eri ikäisille harrastajille: ”Meillä on hyvin laaja-alaista toimintaa jalkapallon sekä iltapäiväkerhon parissa. Jalkapalloa tarjoamme perhefutiksesta aina ikämiesten jalkapalloon asti. Tarjoamme monen tasoista toimintaa, jotta jokaiselle löytyisi sopiva taso liikkua jalkapallon parissa, mm. kävelyfutis, kerhotoiminta, harraste-, haaste- ja kilpatoiminta. LePa liikuttaa!”

”Tarjoamalla laadukkaasti ohjattua jalkapallotoimintaa, lapset ja nuoret saavat mielekästä tekemistä ja viettävät mielellään aikaansa jalkapallon parissa. Pelaajat pääsevät toimimaan erilaisten ihmisten kanssa, mikä vähentää syrjäytymistä ja pienentää riskiä ajautua yhteiskunnan laitamille. On tieteellisesti myös todistettu, että urheilulla on positiivinen vaikutus aivotoimintaan ja tämä taas auttaa esimerkiksi koulunkäynnissä sekä oppimisessa”, jatkaa Etelä-Espoon Pallon puheenjohtaja Jussi Mononen.

SROI-mallinnuksessa huomioidaan myös vapaaehtoistyön tuoma sosiaalinen hyöty, joka perustuu EU:n tekemään arviointiin urheilun vapaaehtoistyön arvosta.

FC Honka ry:n toiminnanjohtaja Petri Haraisen mukaan vapaaehtoistoimijoiden arvo seuratyölle on nyt ja tulevaisuudessa korvaamaton: ”Seuratoiminta on viimeisten vuosien aikana ammattimaistunut isoin harppauksin. Vaikka seuroissa toimivien päätoimisten työntekijöiden määrät ovat kasvaneet niin se ei poista kuitenkaan sitä faktaa, että seuratoiminta ei pyörisi ilman vapaaehtoistoimijoita.”

”Tällainen kokonaisuus osoittaa hienosti kuinka paljon merkitystä meidän jalkapalloseurojen toiminnalla on, myös mm. tässä Suur-Leppävaaran alueella ja Espoossa ylipäätäänkin. Tämä on upea konkreettinen osoitus niin kaikille vapaaehtoisille kuin seuran ammattilaisillekin arvokkaasta työstä lasten ja nuorten eteen”, toteaa FC Espoon toiminnanjohtaja Mikko Taivassalo.

Vastuullinen seuratoiminta on nykypäivää ja toiminnan suunnittelussa huomioidaan lajitaitojen oppimisen lisäksi harrastamisen sosiaalinen vaikutus ja toiminnan tuottama hyvinvointi.

”Kasiysin yksi merkittävimpiä arvoja on vastuullisuus. Haluamme tuoda perheet yhteisen harrastuksen piiriin ja yksinkertaisesti edistää yhteisömme hyvinvointia liikunnan tuoman ilon ja hyötyjen avulla. SROI-mallinnus vahvistaa, tutkitun tiedon avulla, meidän seuramme käsitystä jalkapallon avulla tehtävästä vaikuttamisesta yhteisössämme”, toteaa seuran toiminnanjohtaja Mikko Hiltunen.

Kuva: Juhani Järvenpää

UEFA SROI – Jalkapallon hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle

UEFA SROI –mallinnuksen mukaan suomalaisen jalkapallon hyöty suomalaiselle yhteiskunnalle on 1,25 miljardia euroa vuosittain.

Suomen Pankin pääjohtaja ja entinen SM-tason jalkapallon pelaaja Olli Rehn toteaa Seuran artikkelissa että urheiluseurojen sekä erilaisten järjestöjen ja yhdistysten toimintaa arvioitaessa olisi laajemminkin järkevää katsoa ensisijaisesti muuta kuin tilikauden viivan alle jääviä euroja.

”Nämä lukemat kertovat jalkapallosta yhteiskuntaan tulevista kokonaisvaikutuksista, jotka ovat paljon suurempia kuin mitä tilinpäätöksistä pystyy päättelemään.”

”Taloustieteessä on viimeisimmät 10-20 vuotta puhuttu inhimillisen kehityksen indeksistä ikään kuin vaihtoehtona bruttokansantuotteelle. UEFA:n metodissa on paljon samaa, eli on pyritty huomioimaan inhimillisiä ja sosiaalisia vaikutuksia.”

UEFA SROI:n mukaan jalkapallo tuo vuosittain suomalaiseen terveydenhuoltoon 358 miljoonan euron säästöt muun muassa alentamalla riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetekseen, syöpään ja mielenterveysongelmiin. Lajin sosiaaliset hyödyt ovat yli 210 miljoonaa huomioiden vapaaehtoistyön arvo, koulutustulokset, syrjäytymisen ennaltaehkäisy ja rikollisuuden lasku. Lisäksi jalkapallon suorat vaikutukset Suomen taloudelle ovat yli 200 miljoonaa euroa harrastemaksuina, olosuhteisiin liittyvinä rakentamisen tuottoina ja työpaikkoina.

”Jalkapallo- ja futsaltoiminnan merkitys ja mallinnuksen avulla laskettu vaikuttavuus suomalaisen yhteiskunnan kannalta on kiistaton. Jäsenseurojamme, joita on noin 900, löytyy joka puolelta maata Hangosta Ivaloon ja Vaasasta Ilomantsiin. Liikutamme viikoittain noin 600 000 suomalaista ja toimintamme mahdollistajina ovat ne noin 100 000 vapaaehtoistoimijaa, tuhannet osapäivätoimiset ja lähes tuhat päätoimista henkilöä. Talous- ja terveysvaikutusten ohella sosiaaliset vaikutuksen ovat suomalaisten hyvinvoinnin kannalta korvaamattomia”, toteaa Suomen Palloliiton seurapalvelujohtaja ja apulaispääsihteeri Timo Huttunen.


Tietolähteet

UEFA SROI -mallinnuksen tietolähteinä on käytetty mm. Maailman terveysjärjestön WHO:n ja OECD:n tutkimuksia ja tilastoja. Suomalaisina tietolähteinä on käytetty Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen (KIHU), Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL), Valtion Liikuntaneuvoston (VLN), Liikunnan ja Kansanterveyden edistämissäätiön (LIKES), Suomen Diabetesliiton, Suomen syöpärekisterin, Suomen Mielenterveysseuran, Oikeuspoliittisen tutkimuskeskuksen ja Tilastokeskuksen tutkimuksia ja tilastoja.


Yhteystiedot:

GM Hexi Arteva, FC Honka, 040 555 0366, hexi.arteva@esport.fi

Puheenjohtaja Petteri Vartiainen, Espoon Palloseura, 040 504 2742, petteri.vartiainen@espoonpalloseura.fi

Seurapalvelujohtaja/Apulaispääsihteeri Timo Huttunen, Suomen Palloliitto, 040 823 5270, timo.huttunen@palloliitto.fi

Kiitos, upeat vapaaehtoisina toimivat äidit!

Äitienpäivänä haluamme kiittää erityisesti kaikkia erilaisissa vapaaehtoisrooleissa toimivia äitejä. FC Hongassa toimii vapaaehtoisena yli 150 upeaa naista, joiden työpanos on seuralle korvaamaton!

Yksi heistä on Annukka Santasalo-Aarnio, joka toimii vanhempivalmentajana P14-ikäluokassa.

”Toimin FC Hongan P14 Vihreässä joukkueessa ja valmennan 7-vuotiaita poikia. Valmentamisessa minua motivoi oppimisen ilon seuraaminen ja lasten kasvu liikunnalliseen elämäntapaan. Jalkapallo on eriomainen laji harjoittaa monipuolisesti taitoja: liikunnallisia, sosiaalisia sekä myös tunteiden käsittelyä.

Joukkuetoiminnassa on erityisesti tänä vuonna ollut parasta yhteisöllisyys ja se, että voi toimia osana joukkuetta. Vapaaehtoisena minulla on mahdollisuus kokea oppimisen riemua ja heittäytyä mukaan toimintaan.

Oma taustani ei ole jalkapallossa, vaan yksilöurheilussa (itse kilpaillut ja valmentanut). On ollut todella mielenkiintoista omien lasten harrastuksen kautta päästä sisään kokonaan uuteen lajiin.”


Kiitos Annukka ja muut vapaaehtoisemme! Aurinkoista äitienpäivää kaikille äideille!

#MeOllaanHonka

Yhteistyössä