Uutiset

Helmaripolku tukemassa pelaajakehitystä – T09 ja T10 akatemiat Eerikkilässä 

T09 ja T10 akatemiat ovat tällä viikolla osallistuneet Helmari-tapahtumiin Eerikkilässä. Joukkuehenki on jälleen tiivistynyt yhdessä vietetyn ajan myötä! 

Joukkueita valmentavat tällä kaudella tiiviissä yhteistyössä Kia Varis sekä Pekka Heikkinen. 

“Olen tyytyväinen molempien ikäluokkien tapahtumiin. Jo näiden muutaman päivän aikana peli kehittyi ja joukkuehenki tiivistyi. Tuloksellisesti emme yltäneet sille tasolle mikä oli joukkueen tavoite, mutta työnteko jatkuu. Kaikkien pelaajien tekeminen ja halu on ollut korkealla tasolla, ja se näkyi niin Eerikkilässä kuin arjessa. Nyt suuntaamme katseet jo eteenpäin ja kohti sarjapelejä”, summaa Kia Varis. 

FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen oli alkuviikosta T10 Akatemian mukana ja on seurannut kummankin joukkueen toimintaa kauden aikana. T10-ikäluokan osalta akatemiatoiminta aloitettiin tälle kaudelle ja kehitys on Erosen mukaan mennyt oikeaan suuntaan. Joukkueet ovat kehityshaluisia ja kehityskykyisiä.  

Lisätietoa Palloliiton Huuhkaja- ja Helmaripolusta löydät täältä: https://www.palloliitto.fi/palvelut/pelaajakehitys/huuhkaja-ja-helmaripolku  


Mikäli olet kiinnostunut joukkueeseen liittymisestä niin voit mielellään olla yhteydessä vastuuvalmentajiin: 

T10 Akatemia: kia.varis1@gmail.com 

T09 Akatemia: pekka.j.heikkinen@hotmail.com 

 

#MeOllaanHonka 

Velimatti Sutela aloittaa kilpailu- ja olosuhdepäällikkönä sekä Kansallisen Liigan joukkueen managerina

Keltamustien organisaatio saa 1.4.2022 kokeneen vahvistuksen joukkoonsa, kun Velimatti Sutela aloittaa FC Hongan kilpailu- ja olosuhdepäällikkönä. Sutela tulee vastaamaan managerina myös Kansallisen Liigan joukkueen toiminnasta. 

Velimatti Sutelan työtehtäviin kuuluvat kilpailun ja olosuhteinen koordinointi ja niistä vastaaminen sekä niihin liittyvien järjestelmien ylläpito. Sutelan rooli tulee olemaan tärkeä myös Kansallisen Liigan joukkueen kehittämisen ja johtamisen osalta. Työnkuva tarkentuu vielä kevään aikana.

Sutela on ammatiltaan urheilutoimittaja ja hän on parikymppisestä alkaen toiminut urheilutoimittajana Suomessa ja Englannissa, missä hän asui ja työskenteli freelancerina mm. yhdelle Valioliigaseuralle sekä Englannin Jalkapalloliitolle ja nimenomaan naisten maajoukkueeseen liittyen. ”Kiinnostus naisten jalkapalloa kohtaan lähtee jo aika kaukaa. Jo 2000-luvun alussa aloin pohtimaan, että naisten jalkapallossa on paljon kehittämistä ja potentiaalia ja toiminta alkoi kiinnostamaan.

Sutela muutti takaisin Suomeen vuonna 2007 ja toimi sen jälkeen mm. FC Espoon B-tyttöjen ja naisten valmentajana. Vuosina 2017–2019 hän työskenteli FC Espoon toiminnanjohtajana ja on sen jälkeen toiminut mm. selostajana Kansallisen Liigan sekä futsal-liigan otteluissa. Lisäksi hän on ollut mukana PK-35 Vantaan Kansallisen Liigan joukkueen toiminnassa viimeisen puolen vuoden ajan.

Kun soitto tuli Hongan kokoisesta seurasta niin ei siinä kauaa tarvinnut miettiä. Honka pääsi juuri Palloliiton Laatujärjestelmän viidennelle tasolle, mikä kertoo siitä, että seurassa ovat prosessit kunnossa ja ne on käyty läpi. Uskon, että tähän hommaan on helppo tulla. Tätä mahdollisuutta olisi ollut mahdoton jättää käyttämättä”, pohtii Sutela.

Sutelalla on intohimoinen tarve kehittää naisten toimintaa. Pienin askelin, suunnitelmallisesti ja kärsivällisesti on mahdollisuus päästä eteenpäin niin tapahtumien, katsojamäärien kuin toiminnan sisällön osalta.

Minulla on tosi positiivinen fiilis aloittaa tässä tehtävässä. Odotan, että pääsen keskustelemaan Hongan ihmisten kanssa. Olen syntynyt Espoossa ja asunut kaikki Suomen vuoteni Espoossa. Tunnen espoolaiset olosuhteet, käytänteet ja prosessit aika hyvin ja uskon pääseväni hyvin alkuun. Kansallisen Liigan osalta on hyvä lähteä kasvattamaan tunnettuutta vielä lisää. Tuon Honkaan kokemusta ja näkemystä. Uskon, että Hongassa voimme aidosti yhdessä kehittää hommia ja että omalla panoksellani pystyn viemään seuratyötä eteenpäin.

Lämpimästi tervetuloa FC Honkaan, Vema!

2007 syntyneiden akatemiajoukkueet Helmari-Huuhkaja-tapahtumissa – Eerikkilässä on jalkapalloilijan hyvä olla!  

P07 sekä T07 akatemiajoukkueet osallistuivat maaliskuussa 2022 Eerikkilän Helmari- ja Huuhkajatapahtumiin. Tapahtumat olivat jälleen FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Erosen mukaan timanttisia: vankka SHA:han pohjautuva kokemus näkyy ja tapahtumat on hyvin organisoitu. Eerikkilässä on jalkapalloilijan hyvä olla!  

Eronen osallistui sekä poikien että tyttöjen tapahtumaan. ”P07 Akatemian osalta voin todeta, että vaatimustaso on joukkueessa hyvällä tasolla, mikä tulee esille myös pelaajakyselyistä. Joukkueessa on panostettu paljon kilpailullisen toimintaympäristön kehittämiseen ja se näkyy. On myös hienoa seurata, miten joukkue pyrkii rohkeasti toteuttamaan haastavaa pelitapaa”, Eronen summaa.   

“Näillä turnauksilla on ehdottomasti paikkansa. Saadaan paljon tietoa, missä mennään pelaamisen ja pelaajien suhteen sarjakauden kynnyksellä. Hieman hankalan ensimmäisen ottelun jälkeen pystyimme suoriutumaan tasaisen nousujohteisesti ja peli kehittyi turnauksen aikana niin kuin tietysti pitääkin”, toteaa P07 Akatemian vastuuvalmentaja Henri Kaasalainen. 

Vastuuvalmentajan mukaan turnauksen “minipelit” ovat erinomainen uudistus ja ne tukevat hyvin tapahtuman luonnetta. “Harmi, että nämä loppuvat nyt tämän ikäluokan osalta. Seuraava looginen steppi voisi olla kansainvälinen turnaus kauden loppuun kotimaassa, jolloin monen vuoden prosessi saisi arvoisensa lopun. Esimerkiksi vähän muokattu Kai Pahlman lopputurnaus voisi toimia Eerikkilän erinomaisissa olosuhteissa ”, Kaasalainen pohtii. 

T07 Akatemia vieraili Eerikkilässä maaliskuun puolivälissä.  

”T07 Akatemiassa alkaa uuden valmentajan, Stephen Gardiaksen, kädenjälki näkymään. Hienon lisän tapahtumaan pelaajille toi myös talenttivalmentaja Antoni Dagaan läsnäolo. Joukkue esiintyi pirteästi ja ottelut olivat tasaisia. Kilpailuformaatti on hyvä ja se heijastuu myös otteluiden korkeaan tasoon”, jatkaa Eronen.   

Vastuuvalmentaja Gardiaksen mukaan tapahtuma oli hieno kaiken kaikkiaan ja tiimi nautti kokemuksesta. “Pelaajat saivat paljon tietoa todella monista pelin näkökulmista. Oli myös hyvä nähdä, missä olemme joukkueena parhaiden joukossa. Valmennuksen näkökulmasta saimme nähdä, mitä meidän on parannettava ja kuinka voimme auttaa yksittäisiä pelaajia kehittymään, jotta meistä tulee parempi joukkue ja voimme nostaa tasoamme. Kaiken kaikkiaan pidin turnauksen kilpailullisuudesta ja siellä kerätystä datasta on hyötyä”, Gardias toteaa. 

Kummankin joukkueen joukkueenjohtajat olivat myös mukana tapahtumissa.  

“Allekirjoitan Kimmon Eerikkilää koskevan jalkapalloilijakommentin täysin, ja lisäisin vielä, että Eerikkilässä on myös joukkueenjohtajan hyvä olla. Näillä leireillä joukkueemme energia ja into saavat minut aina muistamaan, miksi tämä vapaaehtoistyö on minulle tärkeää. Ilolla sain taas seurata, miten nuoret naiset ovat kasvaneet sekä jalkapalloilijoina että persoonina. Ja tiukat matsit saivat tietysti jojonkin odottamaan sarjakauden alkua – onneksi kaudenavaus on jo aivan nurkan takana!”, kuvailee T07 Akatemian joukkueenjohtaja Sanna Tapola.  

“Pelit ovat tietenkin tällaisen tapahtuman keskeisin asia, mutta lisäksi Huuhkajatapahtumat ovat tärkeitä joukkueen yhteishenkeä lisääviä tilanteita. Yhteiset ruokailut, vapaamuotoinen jutustelu ja yhdessäolo ovat asioita, joihin arjessa ei usein ole aikaa ja toteutuvat helposti Eerikkilän toimivissa puitteissa. Joukkueenjohtajana minua jälleen ilahdutti huomata, miten vastuuntuntoisia ja hyvin käyttäytyviä nuoria herroja joukkueessa on kasvanut. Enkä voi olla kehumatta meidän valmennuskaksikkoamme Henri Kaasalaista ja Jussi Koivulaa, jotka taitavasti vaativat pojilta laadukasta tekemistä sekä kentällä että sen ulkopuolella”, jatkaa P07 Akatemian joukkueenjohtaja Anu Karjalainen. 

Kaiken kaikkiaan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen odottaa mielenkiinnolla, mitä kaikkea Huuhkaja- ja Helmaripolku ja tiedolla johtaminen tulevaisuudessa tuo suomalaiseen jalkapalloon.   


Lue lisää Suomen Palloliiton Huuhkaja – Helmaripolusta.   

 

Kuva: Juhani Järvenpää

FC Hongan tavoitteena on lisätä tyttöjen määrää – Pelaajapolkua kehitetään jatkuvasti 

FC Hongassa on voimakas halu kehittää tyttöjen ja naisten pelaajapolkua. Tällä hetkellä FC Honka ry:ssä harrastaa ja pelaa noin 400 tyttöä ja naista. Naisten pelaama jalkapallo on maailmalla selvästi nouseva laji ja tämä näkyy positiivisella tavalla myös suomalaisissa seuroissa.  

FC Hongassa on Kansallisen Liigan joukkue ja kattava pelaajapolku aivan pienistä jalkapallokoululaisista edustusjoukkueeseen asti. Maailman huippujoukkueissa pelaa myös monia suomalaisia naisia. Tytöillä on hienoja esikuvia niin Suomessa kuin maailmalla ja mahdollisuus aidosti unelmoida ammattilaisuudesta ja pelaamisesta missä vain! Mahdollisuuksia on tytöillä ja naisilla aiempaa enemmän niin Euroopassa kuin muualla maailmassa. Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä ja FC Honka on sitoutunut työskentelemään määrätietoisesti tavoitteiden saavuttamiseksi.

“FC Honka on osoittanut selkeää oma-aloitteisuutta panostaakseen kovasti tyttöjen joukkuetoiminnan parantamiseen. Kuluneiden kahden vuoden aikana olemme nähneet pelaajien tasossa suuren parannuksen kaikissa ikäluokissa samalla, kun olemme kehittäneet valmennusta. Naisten joukkueen valmennustiimi tekee tiivistä yhteistyötä TBSM- ja T07-valmentajien kanssa tarjotakseen selkeän polun edustusjoukkueeseen”, avaa FC Hongan naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Omar Adlani

Adlani kertoo, että FC Hongan tavoitteena on nostaa mahdollisimman monta pelaajaa Kansallisen Liigan ympäristöön, ensisijaisesti omaan naisten joukkueeseen. Kaikki ikäryhmät tarjoavat kilpailukykyisen, mutta kutsuvan ja turvallisen ympäristön, jossa pelaaja voi kehittää itseään päivittäin. 

“Kanadalaisena ulkopuolisena olen tuntenut oloni todella tervetulleeksi ja kotoisaksi täällä Hongassa, mikä on antanut minulle mahdollisuuden kehittää taitojani valmentajana ja toivon pelaajille samaa tunnetta ja ilmapiiriä”, Adlani jatkaa.

Tavoitteena on lisätä FC Hongan tyttöpuolen pelaajamäärää

FC Hongan tavoitteena on saada pelaajamassaa kasvatettua niin, että seurassa saadaan jatkossa muodostettua yhä useampia joukkueita myös tyttöpuolella jo heti pienten ikäluokissa. Suuntaus on tässä positiivinen ja innokkaita pieniä tyttöjä on saatu runsaasti mukaan jalkapallokouluihin ja sitä kautta joukkueisiin. Uusia joukkueita on perustettu pienten ikäluokkiin, ja seuran kaikkiin tyttöjoukkueisiin toivotaan motivoituneita pelaajia lisää! Toukokuussa aloitamme jälleen uudet, pienille tytöille suunnatut PlayMakers -jalkapallokoulut. Ilmoittautuminen avataan pian! Lisäksi seurassa on nuorisourheiluvaiheessakin 12–15-vuotiaille harrastejoukkueita, joihin voi hyvin liittyä mukaan, vaikka jalkapallosta ei vielä olisi aiempaa harrastuskokemusta.

 

FC Honka tarjoaa poikkeuksellisen hyvän oppimisympäristön motivoituneille ja sitoutuneille pelaajille. Tavoitteena on korkeatasoisen valmennuksen ja erinomaisen pelaajapolun kautta luoda heille mahdollisuus tavoitella paikkaa kansainvälisellä huipulla! Toiminnan laadun kautta seurassa on myös tärkeitä tukitoimia huippupelaajakehitykseen, kuten Palloliiton Huuhkaja-Helmaripolun korkeimman tason tapahtumat ja talenttivalmennus. 

“Nuorisovaiheen tyttöjen Akatemioistamme on itselleni noussut selkeästi kaksi ominaispiirrettä esiin: psykologinen turvallisuus ja palaute. Valmentajat aidosti välittävät pelaajista ja tämä näkyy niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Samanaikaisesti pelaajat saavat kuitenkin paljon suoraa palautetta toiminnastaan, minkä avulla on mahdollista ottaa taas uusia kehitysaskelia”, toteaa valmennuspäällikkö Kimmo Eronen, jonka palkkaaminen FC Honkaan on ollut yksi lisäpanostus tyttöjen nuorisourheiluvaiheen toimintaan. 

“Kansainvälisen tason pelaajakehitys on tietenkin massiivinen haaste, sen tavoitteleminen vaatii paljon. Uskon, että tässä yhtenä lähivuosien tärkeänä tukitoimena FC Hongalle tulee olemaan Huuhkaja-Helmaripolun korkeimman tason toiminta. Säännöllinen kilpailu kansallisen ja kansainvälisen huipun kanssa niin itse jalkapallon pelaamisen kuin eri ominaisuuksien kehittymisen suhteen on todella arvokas arjen työkalu valmentajille”, Eronen jatkaa.

Talenttivalmentaja tukemassa lahjakkaita pelaajia 

FC Hongan tyttöjen talenttivalmentajana on kauden alusta toiminut Antoni Dagaa, jonka tavoitteena on seuran lahjakkaimpien pelaajien valmennuksen sekä laadukkaan arjen varmistaminen. On hienoa, että FC Hongassa on talenttivalmentaja sekä tyttöjen että poikien puolella. Sama tilanne on vain muutamalla suomalaisella seuralla. 

Dagaan mukaan talenttivalmentaja vastaa kokonaisuudessaan lahjakkaimpien pelaajien hyvinvoinnista sekä mahdollisuuksista kehittyä yksilötasolla varmistaen, että pelaajan arki rullaa ja tasapaino niin urheilun kuin koulun ja arkielämän kesken on sopusuhtaista. Yksilötreenejä järjestetään, jotta pelaaja saa työstää omia kehityskohteitaan sekä vahvuuksiaan. Tämän lisäksi talenttivalmentaja kulkee pelaajien mukana heidän omissa ympäristöissään eli joukkueen treeneissä varmistaen, että pelaaja pääsee toteuttamaan joukkueen sisällä tapahtuvassa harjoittelussa myös omia vahvuuksiaan ja tavoitteitaan pelaajan kanssa yhdessä laaditun suunnitelman mukaisesti.  

“Työhöni kuuluu myös esimerkiksi pelien sekä harjoituksien videoiden läpikäyntiä yhdessä pelaajan kanssa, jolloin voidaan antaa pelaajalle yksilöllistä palautetta sekä pelaaja itse voi havainnoida omaa tekemistään kentällä. Näiden avulla voidaan laatia uusia suunnitelmia sekä menetelmiä, mitkä tukevat pelaajaa toteuttamaan itseään”, Antoni Dagaa kertoo. 

“Yksilön tukemisen lisäksi työhön kuuluu yhteistyö maajoukkuevalmentajien kanssa. 
Tiivis yhteistyö maajoukkuevalmentajien kanssa mahdollistaa pelaajien yhtenäisen kehityksen polun. Talenttiprosessissa olevat pelaajat saavat yksityiskohtaista tukea. Oli se sitten harjoitteen tai muun avun kanssa siten, että koko paketti tukee pelaajan kehitystä kohti hänen tavoitteitaan”, Dagaa jatkaa. 

Some-viikko käynnissä 

Tällä viikolla on mahdollisuus päästä seuraamaan tytöille suunnattua toimintaa FC Honka ry:n sosiaalisen median kanavissa, erityisesti Instagramissa. Jos et vielä seuraa FC Honkaa somessa niin nyt kannattaa viimeistään ottaa kanavat seurantaan!

 


T09- ja T10-akatemiajoukkueissa kokeilujakso 14.3.–20.3.2022 

Uusien pelaajien on mahdollista tulla ensi viikolla kokeilujaksolle T09- ja T10-akatemiajoukkueisiin. Ikäluokkien yhteistä toimintaa on tiivistetty ja akatemiajoukkueet harjoittelevat osittain yhdessä.

Keltaisessa joukkueessa on pelaajia kummastakin ikäluokasta ja Keltaiseen voi tulla kokeilemaan muulloinkin kuin kokeilujaksojen aikana. 

Ole yhteydessä: 

 

T09 Akatemia

Vastuuvalmentaja Pekka Heikkinen, pekka.j.heikkinen@hotmail.com tai joukkueenjohtaja Kaisu Anttonen, fchonkat09@gmail.com.

  

T10 Akatemia

Vastuuvalmentaja Kia Varis, kia.varis1@gmail.com tai joukkueenjohtaja Jari Kotomäki fchonkat10@gmail.com.

  

T09-10 Keltainen

Vastuuvalmentaja Penniina Toikkanen, penniina.toikkanen@gmail.com tai joukkueenjohtaja Paula Salonen, paula.salonen@fimnet.fi.  

  

FC Hongan muiden joukkueiden yhteystiedot löytyvät seuran nettisivuilta jokaisen joukkueen alta.  

 
Hienoa työtä keltamusta! Työ jatkuu kohti uusia kehitysaskeleita! 
 
Tervetuloa mukaan keltamustien joukkoon! 
 
#MeOllaanHonka 


Kuvat: Juhani Järvenpää

FC Honka saavutti Suomen Palloliiton laatujärjestelmän korkeimman tason 

FC Honka on saavuttanut ulkoisen arvioinnin jälkeen Palloliiton laatujärjestelmän korkeimman tason 5. Ulkoinen arviointi on osa Suomen Palloliiton jalkapalloseurojen laatujärjestelmän korkeimman tason kaksiosaista kokonaisuutta, jonka ensimmäisessä osassa seura on mukana Palloliiton tukemassa toiminnanohjauksessa.

Arviointitilaisuus järjestettiin 21.1.2022. Arviointikäynnillä arvioijat haastattelivat yhteensä 19 henkilöä. Haastateltavat edustivat seuran luottamushenkilöitä, johtoa, valmentajia ja vapaaehtoistoimijoita. 

Suomen Palloliiton laatujärjestelmä tukee seuran kehittämistä kolmella osa-alueella: urheilutoiminnassa, johtamisessa sekä viestinnässä/markkinoinnissa. Tasojen kriteerien vaativuus kasvaa alkaen tasolta 1 ja päättyen tasolle 5. FC Honka saavutti tason 4 keväällä 2019, minkä jälkeen seura on määrätietoisesti ja yhteistyössä Palloliiton kanssa tavoitellut laatujärjestelmän korkeinta tasoa 5. FC Honka on jo usean vuoden ajan systemaattisesti hyödyntänyt laatujärjestelmää seuran kehittämisessä.

Laatuarviointi koskee koko seurayhteisöä eli FC Honka ry:tä ja Esport Honka Oy:tä.

Pelaajakehitysohjelma osana laatutaso 5:n kehitysprosessia

Kokonaisvaltaisen kehittämisen tavoitteena on tukea seuroja tulokselliseen, pitkäjänteiseen ja suunnitelmalliseen toimintaan, jonka pohjana on vahva seuraidentiteetti ja seuran jäsenistön laajasti hyväksymä toimintamalli.

Osana tason 5 kehitysprosessia luotiin pelaajakehitysohjelmajota olivat rakentamassa FC Hongan keskeiset toimijat. Kehitysohjelma ja sen tavoitteet ovat yhteisiä koko FC Hongan organisaatiolle. Prosessin ohjaajana toimi Jorma Vertainen ja mentorina Henri Alho Palloliitosta.  

Ryhmä kokoontui prosessin aikana, helmi-lokakuussa 2020, yhteensä seitsemän kertaa eri teemojen ympärille. Lähijaksojen välillä kehitysryhmän jäsenet tekivät useita valmistelutehtäviä. Strategiakauden 2020–2024 tavoitteita ja mittareita on tarkennettu ja määritetty tahtotila strategiakauden loppuun.

Prosessin kautta syntyneen pelaajakehitysohjelman johdonmukainen käyttöönotto mahdollisti seuran siirtymisen laatujärjestelmän ylimmälle tasolle. 

Ulkoinen arviointi

Seuran ulkoisen arvioinnin toteuttivat Laatukeskuksen arvioijapooliin kuuluvat pääarvioija Heikki Niemi (Laatukeskus) sekä arvioija Mihaly Szerovay (Palloliitto / Jyväskylän yliopisto).

Ulkoinen arviointi ratkaisee saavuttaako seura laatujärjestelmän tason 5 ja se pohjautuu osittain EFQM-malliin ja Palloliiton tason 5 laatujärjestelmän kriteereihin.  

Ulkoisen arvioinnin voi jakaa kolmeen pääteemaan eli strategian toimeenpanoon, tärkeimpien sidosryhmien kuulemiseen ja suorituskyvyn mittaamiseen. Strategian toimeenpanossa tarkastellaan erityisesti, kuinka strategia toteuttaa seuran perustehtävää ja millä toimintatavoilla seuran eri toimijat (valmentajat, operatiiviset toimihenkilöt, luottamusjohto) on sitoutettu strategisten päämäärien saavuttamiseen. Koska seuran olisi tuotettava arvoa jäsenistölleen ja muille keskeisille sidosryhmilleen, niin seuran on myös kyettävä näyttämään, miten se on huomioinut toiminnassaan näiden keskeisten sidosryhmiensä odotukset ja tarpeet. 

Kolmas keskeinen teema on seuran suorituskyvyn mittaaminen eli millaisilla indikaattoreilla, tunnusluvuilla ja sidosryhmäkyselyillä seura tarkastelee päämääriensä saavuttamista, miten ne linkittyvät strategiaan ja millaisia mitattavia tavoitteita suorituskyvylle asetetaan.  

Ulkoisen arvioinnin tavoitteena on kannustaa seuraa selkeän strategisen suunnan määrittelyyn, strategian johdonmukaiseen toteuttamiseen sekä systemaattiseen, strategian suuntaiseen ja tulokselliseen toiminnan kehittämiseen ja seuran suorituskyvyn parantamiseen. Arviointi tuottaa arviointitiimin ulkopuolisen näkemyksen seuran toiminnan kilpailukykyisyydestä. Palauteraportti nostaa esiin arvioijien tunnistamat vahvuudet, jotka ovat seuran kilpailukyvyn vankkaa perustaa ja joita tulee siksi vaalia, sekä esittää parantamismahdollisuudet, joissa arvioijat näkevät potentiaalia seuran suorituskyvyn edelleen kehittämiseen.

Seuratyö ja vastuunkanto espoolaisen jalkapalloilun hyväksi jatkuu

”Palloliiton laatujärjestelmän taso 5:n saavuttaminen on koko Honka-yhteisölle tunnustus pitkään jatkuneesta johdonmukaisesta ja suunnitelmallisesta seuratyöstä. Se merkitsee Hongalle ja koko espoolaiselle jalkapallon seurayhteisölle todella paljon. Tämä välietappi on hieno asia, josta voimme kaikki olla ylpeitä. Meillä on nyt tieto siitä, missä olemme ja vahva käsitys siitä mihin olemme menossa. Erityisesti pelaajakehitysohjelman johdonmukainen käyttöönotto on ollut merkittävä askel ylimmän tason saavuttamiseksi. Työ ja vastuunkanto jalkapallon hyväksi jatkuu.

Käymme auditointiraportin huolellisesti läpi ja sen pohjalta vaalimme vahvuuksia ja panostamme kehitysalueisiin. Olemme varmoja, että jokainen tässä prosessissa mukana ollut honkalainen haluaa vielä lisää. Huippufutiksen osalta Esport Hongan väki ja lapsi- ja nuorisourheilun osalta FC Honka ry ovat siihen valmiita.

Palloliiton käytössä oleva laatujärjestelmä on suomalaisen urheiluseurakentän paras mittari toiminnasta. Erityisesti korkeimpien tasojen osalta seurat todella haastetaan kehittymään. Saavutettujen laatutasojen määrää ja keskiarvoja seuraamalla saa erinomaisen kuvan siitä, mihin suomalainen jalkapallo on menossa. Nyt tämän auditoinnin kautta saatu vastaus on eteenpäin ja vieläpä erittäin vahvasti”, FC Honka ry:n puheenjohtaja Antti Nousiainen sekä Esport Hongan GM Hexi Arteva toteavat.


Kuva: Juhani Järvenpää

FC Honka ja Leppävaaran Pallo yhteistyösopimukseen – sopimus vahvistaa molempien seurojen pelaajakehitystoimintaa ja identiteettiä 

Kuva: Juhani Järvenpää

Leppävaaran Pallo (LePa) on solminut yhteistyösopimuksen FC Honka ry:n sekä Esport Honka Oy:n kanssa. Yhteistyösopimus astui voimaan 7.2.2022.

Yhteistyön tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle pelaajalle yksilöllisesti paras ja laadukkain mahdollinen, kansainväliseen jalkapalloon tähtäävä pelaajapolku FC Hongan Akatemiassa, sekä tukea LePa:n kilpajoukkuetoiminnan kehittymistä. LePa rakentaa potentiaalisimpien pelaajiensa pelaajapolun kulkemaan FC Honkaan U12 ikävaiheessa. Tämän sopimuksen sisältö on pelaajapolun osalta vastaava kuin jo aiemmin julkaistu sopimus Etelä-Espoon Pallon (EsPa) ja FC Hongan välillä. FC Hongan akatemiasta seuraavan tason toimintaa järjestetään kaikissa kolmessa seurassa. Myös tällä toisella tasolla tehdään yhteistyötä ja kantavana ajatuksena joka tasolla on löytää jokaiselle pelaajalle parhaiten sopiva joukkue.

Espoolainen seurayhteisö tarjoaa korkeimman tason toimintaa U12-U15 ikäluokissa Espoon Palloseuran, FC Espoon ja FC Hongan nuorisourheiluvaiheessa.

“On hienoa päästä rakentamaan yhteistyötä yhden Suomen huipulla olevan jalkapalloseuran kanssa. Tämä yhteistyö tukee kokonaisvaltaisesti koko Leppävaaran Pallon seuratoiminnan kehittämistä. Leppävaaran Pallon toimintaa kehitetään koko ajan määrätietoisesti kohti ammattimaisempaa seuratoimintaa. Honka-yhteistyön kautta saamme varmasti paljon arvokasta tukea ja oppia meidän toimintamme laadun parantamiseen jokaisella tasolla”, toteaa Leppävaaran Pallon toiminnanjohtaja Jari Kujala.

“Tämä yhteistyö on erittäin looginen kahden tärkeimmän seurayhteistyön asian, eli seurojen profiilien ja maantieteen kannalta. Tämän vahvan perustan kautta uskon, että yhteistyö tulee pitkällä aikajänteellä vahvistamaan merkittävästi molempien seurojen pelaajakehitystoimintaa ja identiteettiä”, jatkaa FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen.

Uuden sopimuksen sisältö on käyty läpi FC Espoon kanssa ja hyvä yhteistyö espoolaisten jalkapalloseurojen kesken jatkuu.

 Yhteistyön käynnistyminen

Yhteistyö käynnistyy 2011 syntyneiden ikäluokasta. U12 FC Honka Akatemia rakennetaan FC Hongan ja yhteistyöseurojen pelaajista, sekä mahdollisten ulkopuolisten pelaajien pohjalta, yhdessä kehitetyn pelaajatarkkailuprosessin mukaisesti.

Nuorisourheiluvaiheen U12-U15 -ikäluokkien osalta kehitetään vuoden 2022 aikana säännöllisen yhteistyön toimintamalli.

11-vuotiaat ja nuoremmat pelaajat pelaavat lähtökohtaisesti aina kasvattajaseurassaan ja lapsiurheiluvaiheessa suositaan pelaajan lähiseuraa.

Kuva: Juhani Järvenpää

Yhteistyö vahvistaa espoolaista pelaajakehitystä

LePa ja EsPa rakentavat potentiaalisimpien pelaajiensa pelaajapolut kulkemaan FC Honkaan, mikä osoittaa FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Erosen mukaan heiltä poikkeuksellisen valistunutta profiloitumista seurakentässä.  “Koemme tästä todella isoa vastuuta, haluamme olla luottamuksen arvoisia ja saada yhteistyön toimimaan myös käytännössä korkealla tasolla”, Eronen sanoo.

“On mahtavaa päästä tekemään yhteistyötä Hongan kanssa. Urheilupuolen osalta sopimus Hongan kanssa mahdollistaa LePan ikäluokkien edistyneimmille pelaajille huippupelaajapolun sekä tytöissä, että pojissa aina aikuisten pääsarjatasoille asti. Merkittävänä asiana pidämme, että yhteistyöllä on mahdollista kehittää myös LePan omaa kilpailullisuutta”, summaavat LePan valmennuspäälliköt Otto Oja ja Timo Rönkkö.

”Espoolainen laaja ja monimuotoinen seurayhteisö elää ja kehittyy. Suuressa perheessä yhteistyön tasoja ja muotoja on monia. Kaikille seuroille on aina olemassa oma paikka ja rooli. Olemme erittäin iloisia siitä, että Tapiolan pohjoinen naapuri Leppävaara tulee entistäkin lähemmäksi.  Tervetuloa mukaan tähän hieman tiiviimpään tarinaan LePa”,  iloitsevat Esport Hongan puheenjohtaja Färid Ainetdin ja manageri Hexi Arteva.


Tulemme tiedottamaan tarkemmin sekä FC Hongan että Leppävaaran Pallon 2011 syntyneiden pelaajien vanhempia perjantaina 18.2.2022.

Lisätietoa: 

FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen, kimmo.eronen@fchonka.fi, 050 329 5793
LePan valmennuspäällikkö pojat U11-miehet Otto Oja, otto.oja@leppavaaranpallo.com, 050 325 5760
LePan valmennuspäällikkö tytöt Timo Rönkkö, timo.ronkko@leppavaaranpallo.com, 050 514 2655

Espoon Palloseura liittyy mukaan koulutusyhteisöön

Espoon Palloseura liittyy uutena seurana mukaan espoolaiseen koulutusyhteisöön. 

Valmentajakoulutus- sekä pelaajakehitysyhteistyön kautta on selkeänä tavoitteena saada osaavampia valmentajia sekä kehittää sitä kautta alueemme pelaajistoa. Valmennusosaaminen ja sen vaikuttavuuden vahvistaminen ovat keskeisiä keinoja pelaajan laadukkaan arjen luomisessa. Suomen Palloliiton tavoitteena onkin, että jokaisella lapsella ja nuorella on osaava ja koulutettu valmentaja. 

Koulutusyhteisössä ovat nyt mukana seuraavat seurat:

  • Espoon Palloseura
  • FC Espoo seurayhteisö (LePa, FC Kasiysi, KaPy, PEP)
  • EBK
  • HooGee
  • FC Wild
  • Espoon Tikka
  • FC Kirkkonummi

Kari Laukkanen on toiminut vuoden 2020 alusta FC Hongassa valmennusosaamisen kehittäjänä, joka ottaa kokonaisvastuun espoolaisen seurayhteisön valmentajien kehittämisestä ja alemman tason koulutuksista aina Futisvalmentajan startista ikäluokkavalmennukseen ja UEFA C -tasolle asti. Lisäksi kehittäjän tehtäviin kuuluu vastata yhteisön valmentajien koulutusrekisteristä, organisoida valmentajaverkoston toimintaa ja järjestää yhteisiä tapaamisia, teemakoulutuksia ja tietoiskuja. Kehittäjä on myös mukana koordinoimassa seurayhteisön Huuhkaja- ja Helmaritoimintaa.

”On hienoa saada Espoon Palloseura mukaan yhteisöömme. Olemme tämän kautta valtakunnallisesti merkittävä koulutusyhteisö lähes 12 000 pelaajan kautta”, toteaa FC Hongan valmennusosaamisen kehittäjä Kari Laukkanen.

”Espoon koulutusyhteisö on antanut heti alusta alkaen itsestään aktiivisen ja kehittymishaluisen kuvan. Odotamme innolla mukaan liittymistä”, sanoo Espoon Palloseuran urheilutoimenjohtaja Janne Kangasniemi.

Tervetuloa mukaan, EPS!

VALMENTAJAKOULUTUKSET >>

T08 Akatemia varmisti paikan kansainväliseen turnaukseen voitettuaan Helmari-tapahtuman

FC Hongan T08 Akatemia osallistui Eerikkilän urheiluopistolla kolmipäiväiseen Helmari-tapahtumaan 19.1.-21.1.2022. Voitto ratkesi, kun finaalissa kaatui HJK. Yhteensä joukkueita oli mukana kuusi. Voiton myötä T08 Akatemia sai suoraan paikan syksyn 2022 kansainväliseen turnaukseen, jossa parhaiten menestyneet suomalaiset joukkueet pääsevät haastamaan kansainvälisiä huippuja.

FC Hongan valmennuspäällikkö Kimmo Eronen oli paikan päällä Eerikkilässä seuraamassa otteluita ja joukkueen toimintaa. 

”Oli hienoa seurata joukkueen tekemistä niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Joukkueen toiminta oli ryhdikästä ja kaikin puolin hyvällä tasolla. Oli hienoa nähdä, kuinka joukkue pystyi tapahtuman aikana kehittämään omaa pelaamistaan ja Eerikkilästä poistui varmasti astetta parempi joukkue kuin sinne meni”, kuvailee Eronen.

Lisäksi valmennuspäällikkö halusi erikseen nostaa valmennuksen tekemää työtä: ”Valmennus toimii todella hyvällä asenteella ja vastuuvalmentaja Nico Niemisen ja valmentaja Joonas Haapaniemen tekemistä on ilo seurata.”

Nico Niemisen mukaan Helmari-tapahtuma oli tähän kohtaan kautta erittäin hyvä tapahtuma päästä mittaamaan omaa tasoaan Suomen kärkijoukkueita vastaan. ”Tavoitteena oli kehittää omaa pelaamista ja viettää arvokasta yhteistä aikaa joukkueen kesken rennolla mielellä. Nämä tavoitteet täyttyivät enemmän kuin hyvin. Tästä on hyvä jatkaa harjoittelua kohti kesää”, Nieminen kertoo.

Vaikka voitto varmasti maistui niin vähintään yhtä tärkeää on nuorten mahdollisuus kokoontua ja saada positiivia, yhteisiä kokemuksia varsinkin näin korona-aikana. 

Hienoa työtä, koko T08 Akatemian porukka!


Huuhkaja- ja Helmaripolku on suomalaisen jalkapallon yhteinen oppimisen ja tiedolla johtamisen alusta – seurojen pelaajakehityksen tueksi. Uudistuneella kokonaisuudella vahvistetaan suomalaisen pelaajakehityksen tuloksia kokoamalla jalkapallon ydintoimijat yhteen, pelin ympärille. Huuhkaja- ja Helmaripolku jakautuu kahteen osakokonaisuuteen: tiedolla johtamiseen ja Huuhkaja-Helmariliigaan (kilpailujärjestelmä). 

Aiemmin järjestetyt kansallisen (SHA) ja alueellisten valmennuskeskusten järjestämät kehittymisen seurantatapahtumat sekä Huuhkaja-Helmaripäivät yhdistyvät uuteen Huuhkaja- ja Helmaripolkuun, ja poistuvat itsenäisinä palvelunimikkeinä vuoden 2022 alusta alkaen.

Huuhkaja- ja Helmaripolku koostuu kilpailullisista ja laadukkaista peleistä, pelikeskeisestä koulutuksesta ja vuorovaikutuksesta muiden valmentajien kanssa, pelaajien sekä joukkueiden kehittymisen järjestelmällisestä seurannasta osana arjen valmennusta, ja innostavista elämyksistä sekä näyttömahdollisuuksista tulevaisuuden Huuhkajille ja Helmareille.

LUE LISÄÄ

FC Hongassa valmentajana aloittanut Stephen Gardias haluaa saada nuoret rakastamaan jalkapalloa!

FC Hongan pitkäaikaisen työntekijän, Ari Innalan siirryttyä FC Haka junioreiden valmennuspäälliköksi avautui FC Hongassa päätoimisen valmentajan paikka. Stephen Gardias aloitti FC Hongan T07 Akatemian sekä TB Youthin päätoimisena valmentajana tammikuussa. Stephen siirtyi FC Honkaan Espoon Palloseurasta, missä hän on työskennellyt lähes viisi vuotta.

Tansaniasta kotoisin oleva Stephen Gardias tuli Suomeen opiskelemaan ja pelaamaan jalkapalloa vuonna 2006.  Stephenin perheeseen kuuluvat vaimo ja kuusi lasta, joista pienimmät ovat vasta kuukauden ikäiset kaksoset.

Jalkapallolla on ollut iso vaikutus Stephenin elämään: ”Olen pienestä asti seurannut jalkapalloa ja tykännyt lajista. Isäni oli todellinen jalkapallofani ja kävimme Tansaniassa katsomassa jalkapalloa usein Stadionilla. Tunnelma otteluissa oli hieno! Oli meteliä, mahtava fiilis ja tunnetta ja siitä on syntynyt rakkaus lajia kohtaan! Sitä tunnetta pitäisi vielä suomalaiseen jalkapallokulttuuriin saada lisää ja pikkuhiljaa kulttuuri onkin muuttumassa mm. sen kautta, kun Suomi on päässyt arvokisoihin. Urheilu parhaimmillaan lähentää ihmisiä ja yhteiskuntaa.”

”Tulen kahdeksanlapsisesta perheestä. Yksi veljistäni harrasti jalkapalloa ja hän myös vaikutti siihen, että halusin tulla jalkapallon pelaajaksi. Olen pelannut jalkapalloa siitä asti kuin muistan! Aina oli lapsena pallo mukana sisällä ja ulkona ja urheilu on aina kiinnostanut minua paljon”, kertoo Stephen.

”Ensimmäinen jalkapalloseurani oli tansanialainen Moro United. Suomessa olen pelannut Klubi 04:ssä sekä puolitoista kautta FC Hongan kakkosjoukkueessa, joka oli silloin nimeltään Kelohonka. Sen jälkeen olen pelannut FC Kontussa, jossa aloitin myös valmentamisen ennen kuin siirryin Espoon Palloseuraan”, Stephen jatkaa.

Stephenin oma jalkapalloura loppui loukkaantumiseen ja siirtyminen valmentajaksi tuntui siinä vaiheessa luontevalta. ”Minusta tuntui, että kuulun kentälle ja tähän lajiin mukaan. Voisin sanoa, että jalkapallo on minun toinen rakkaani ja vaimo on ensimmäinen! Jalkapallo on lähellä sydäntäni”, avaa Stephen. ”Olen tykännyt valmentaa nuoria, sekä tyttöjä että poikia. Olen sitä miettinyt, että tyttöjen valmentaminen voisi olla se, missä haluan kehittyä ja katsoa, että minne asti se tie voi viedä. Totta kai olen pitänyt myös poikien valmentamisesta ja tulevaisuus on tietyllä tavalla vielä auki. Nyt haluan kuitenkin keskittyä vain tyttöjen valmentamiseen ja kehittyä siinä itse ja kehittää pelaajia.”

Millainen valmentaja?

Stephen pitää tärkeänä sitä, että pelaajien mielestä jalkapallon pelaaminen on hauskaa riippumatta siitä, ovatko kyseessä pienet lapset vai aikuiset. Hauskuuden lisäksi tulee olla riittävän korkea vaatimustaso. Stephenin mukaan on tärkeää olla riittävän läheinen pelaajien kanssa. Silloin saa pelaajista myös eniten irti.

”Olen melko avoin uusille ideoille, mutta minulla on myös vahva oma persoona. Valmentajan pitää osata sopeutua ympäristöönsä. Valmentajan ei tarvitse muuttaa omaa persoonaansa, mutta pitää olla valmis toimimaan erilaisten ihmisten kanssa erilaisissa ympäristöissä ja ymmärtää ympäristön vaatimukset.”

”Rakastan olla kentällä! Kun laitan futiskengät jalkaan ja kävelen kentälle päin, niin tulee tuttu, hyvä fiilis. On hienoa päästä vaikuttamaan nuorten elämään ja arkeen. Haluan saada nuoret rakastamaan lajia! Ne pelaajat, jotka rakastavat lajia, voivat menestyä ja päästä pitkälle! Sellaiset pelaajat ovat valmiita sitoutumaan prosessiin. Tie huipulle ei ole helppo eikä yksinkertainen ja jokaiselle tulee ylä- ja alamäkiä. Valmentajan on tärkeää auttaa pelaajia eteenpäin. Loppujen lopuksi valmentamisessa on kyse ihmisten välisistä suhteista ja vuorovaikutuksesta”, avaa Stephen.

Stephen haluaa kannustaa nuoria pelaajia näyttämään tunteensa kentällä niin onnistumisten kuin epäonnistumisten yhteydessä. Hän toivoo, että pelaajat viihtyvät kentällä ja uskaltavat tehdä omia ratkaisuja.

Uuden tarinan alku

Stephen kertoo viihtyneensä Espoon Palloseurassa todella hyvin: ”EPS on ollut minulle hyvä ympäristö, ja meillä on ollut hyvä porukka. EPS on ollut sydämeni seura! Yksi ihminen, joka on minuun EPS-vuosien aikana vaikuttanut paljon, on José Riveiro. Kun tulin Kontusta EPS:ään, kuulin ensimmäistä kertaa Riveiron kouluttavan. Mikä upea filosofia! Tuntui niin selkeältä se, miten hän ajatteli jalkapalloa ja se, kuinka positional play voidaan ajatella. Riveiron opit auttoivat valmennusurallani hyvin alkuun ja uskon, että sain häneltä koko loppu-uralleni eväitä. Hän pakotti meidät miettimään eikä antanut suoraan vastauksia. Hieno ja nöyrä tyyppi! Olen iloinen, että hän on päässyt urallaan pitkälle. Toivon, että voin itsekin jonain päivänä vaikuttaa nuoriin valmentajiin samalla tavalla”, pohtii Stephen.

”Olen saanut EPS:ltä paljon arvokasta mukaani: hyviä ystäviä, jotka varmasti pysyvät ystävinä, opettajia. Olen saanut paljon apua muilta valmentajilta itseni kehittämiseen. Kiitän todella paljon kaikesta Espoon Palloseuraa. Nyt on ehkä hyvä aika kuitenkin siirtyä eteenpäin. Muutos on henkilökohtaisesti minulle suuri eikä tämä ollut helppo päätös. Odotan kuitenkin kovasti uutta alkua Hongassa: Miten minä voin kehittyä? Kuinka minä voin kehittää FC Honkaa?”

”Kun muutin Suomeen niin minulla oli mielessäni kaksi pääkaupunkiseudun isoa seuraa, FC Honka ja HJK, joista olin kuullut. Ajattelen, että Hongan kuuluu olla yksi Suomen parhaista seuroista. Odotan, että saan työskennellä Hongan muiden valmentajien kanssa ja että pääsen tutustumaan heihin paremmin. Joitakin jo tunnekin entuudestaan. Toivon, että tämä on hyvän tarinan alku! Honka on iso, ammattimainen seura, joka haluaa menestyä. Haluan tuoda lisäarvoa Hongan tiimin työskentelyyn!”, avaa Stephen ajatuksiaan ja tavoitteitaan.


Lämpimästi tervetuloa FC Honkaan, Stephen!

Ari Innalalle lämmin kiitos FC Hongassa tekemästäsi hyvästä työstä ja kivasta työkaveruudesta!

#MeOllaanHonka

Miika Salmi aloittaa FC Hongan maalivahtivalmentajana vuoden alussa – FC Interiin siirtyvä Ville Vastamäki jättää hyvillä mielin paikkansa kovan luokan ammattilaiselle!

 

Maalivahtivalmentaja Miika Salmi on viimeisen kahdeksan vuoden aikana muuttanut jalkapallon perässä eri puolille Suomea. Tällä hetkellä Rovaniemen Palloseurassa maalivahtivalmentajana toimiva Miika on alun perin kotoisin Porista, missä myös jalkapalloharrastus on alkanut Toejoen Veikkojen riveissä ja jatkunut melko nuoresta alkaen FC Jazzissa. Oikeastaan FC Honkaan siirtyvä Miika on Espoon osaltakin paluumuuttaja, sillä ennen Rovaniemelle siirtymistä Miika valmensi useamman vuoden FC Espoossa ja LePa:ssa.

FC Hongan maalivahtivalmentaja Ville Vastamäki siirtyi FC Interin edustusjoukkueen valmennustiimiin ja sen myötä aukesi valmentajan paikka FC Hongassa. Olemme iloisia, että Miika saapuu Tapiolaan jatkamaan Villen tekemää hyvää työtä! Miika aloittaa Hongassa vuoden 2022 alussa.

FC Hongassa työskentelyn lisäksi Miika tulee toimimaan tulevalla kaudella TU16 maajoukkueen maalivahtivalmentajana.

 

Pelaajasta valmentajaksi

Miika kävi nuorena pelaajaurallaan FC Jazzissa läpi kaikki vaiheet aina edustusjoukkueeseen asti. Miika edusti maalivahtina myös poikamaajoukkueissa. Loukkaantumisen myötä pelaaminen vähitellen jäi.

Miika on suorittanut Vierumäellä valmennuspuolen AMK:n. Valmistuttuaan Miika valmensi jonkin aikaa Lahdessa ennen kuin siirtyi Espooseen noin neljäksi vuodeksi. RoPS:iin Miikan houkutteli spesifi työnkuva sekä mahdollisuus työskennellä ammattilaisorganisaatiossa.

”Käytännössä on aina ollut selvää, että tulen tekemään urheilun parissa töitä ja sen takia lähdin Vierumäelle opiskelemaan. En ajatellut silloin, että minusta tulisi valmentaja. En kokenut itseäni millään tavalla valmentajaksi, vaikka olinkin jo Porissa vähän valmentanut. Mutta sitten, kun koulutuksen kautta pääsin vähän syvemmin mukaan ja ymmärsin, mitä valmentaminen oikeastaan on, niin valmentajan ammatin arvokin nousi omissa silmissäni. Ymmärsin, miten vaikeaa, haastavaa ja hienoa se on! Tällä hetkellä koen olevani ehdottomasti täysin valmentaja eikä minulla ole mitään varasuunnitelmaa tai muita ajatuksia sen lisäksi”, kertoo Miika.  

Miika kokee, että kaikista arvokkain asia, mikä maalivahtiurasta on seurannut, on nimenomaan valmentaminen, jossa pääsee tiettyjen yksilöiden kanssa todella syvällekin.

Vaikka maalivahtivalmennuksessa valmennetaan osittain yksilöitä, on maalivahti kuitenkin tiiviis osa joukkuetta ja kaikki asiat ovat linkittyneet yhteen. Pelaajat toimivat aina joukkueena tiettyjen lainalaisuuksien ja logiikoiden mukaan.

”Maalivahtipelaaminen on ehdottomasti isossa kuvassa joukkueurheilua, mutta siinä on pieni vivahde yksilöurheilun maailmasta lähinnä spesifien maalivahtiharjoitteiden osalta. Koen myös maalivahtivalmentajana, että valmennan joukkuetta”, Miika kuvailee.

”Koen voimakkaasti olevani valmentajana nimenomaa ihmisten valmentaja. Vahvuuteni on kyky toimia eri ihmisten kanssa. Pelillisellä puolella minulla on vahva näkemys siitä, mitkä osaamisvaatimukset maalivahdeilla tällä hetkellä on ja miten niitä haluan opettaa. Koen, että näkemykseni on samankaltainen kuin Hongassa ylipäätään.”

 

Nykymaalivahdin rooli ja vaatimukset

 ”Oma ajatteluni maalivahtina pelaamisesta ja modernista jalkapallosta on vuosien varrella, erityisesti Espoon vuosien aikana, muuttunut. Isossa kuvassa on selkeää, että nykymaalivahdin tulee olla parempi hyökkäyssuuntaan mitä on aikaisemmin ollut vaatimuksena ja hyökkäyspelin osalta onkin varmasti tullut isoin harppaus eteenpäin. Toki myös maalivahdin puolustuspelin vaatimukset kasvavat koko ajan ja edellyttävät nykyään koko joukkueen organisoitua toimintaa. Kauas on tultu siitä, että yritetään vain ehtiä laukausten eteen. Mitä korkeammalle tasolle mennään, korostuu myös maalivahtien toiminnassa kyky toteuttaa joukkueen yhteisiä suunnitelmia. Nykyään maalivahti on tärkeä osa joukkueen yksittäisen ottelun suunnitelmaa ja tapaa pelata”, kuvailee Miika nykymaalivahdin roolia ja vaatimuksia.

”Jalkapallo on jatkuvasti kehittyvä laji. Tuntuu, että uutta tulee koko ajan lisää. Valmentajana koitan pysyä aallon harjalla, jotta tiedän, missä mennään ja osaan poimia oikeat ja oleelliset asiat käytäntöön.”

Huipulle pääseminen ei oikeastaan Miikan mukaan vaadi maalivahdilta mitään erityistä muuta kuin mitä muiltakaan jalkapallon tai muunkaan lajin urheilijoilta. Urheilijaksi kasvaminen vaatii motivaatiota ja kykyä harjoitella paljon ja halua tehdä omaa juttuaan. Huipulle tähtäävällä urheilijalla tulee olla kyky oppia asioita ja kehittyä. Jalkapallossa on toki tiettyjä fyysisiä vaatimuksia, jotka korostuvat nykyään enemmän ja jotka tulee huomioida. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vaikka vähän lyhyempikin maalivahti voisi luoda hyvää uraa. Tietyistä fyysisistä ominaisuuksista on kuitenkin merkittävää etua jalkapallossa niin kuin muissakin lajeissa.

 

Takaisin Espooseen

FC Honka organisaationa on Miikalle tuttu Espoossa vietettyjen vuosien myötä. ”Tiedän hyvin, missä Hongassa tällä hetkellä mennään, keitä valmentajia ja pelaajia siellä on ja mitä käytäntöjä Hongassa on. Koen, että tiedän hyvin, mihin olen tulossa.”

”Isossa kuvassa Honka vetää puoleensa ihmisten takia. Seurassa on paljon hyviä pelaajia ja hyviä valmentajia ja siksi Honka näyttäytyy todella motivoivana ympäristönä. On hienoa tulla ympäristöön, jossa maalivahtipuolella on jo tehty erinomaista työtä. Hongalla on maalivahtivalmennuksen osalta hyviä rakenteita, on tehty hyvää työtä ja on ollut hyviä maalivahtivalmentajia. Siihen kelkkaan hyppääminen ja toiminnan kehittäminen tuntuu mielekkäältä.”

Miika toteaa, että tavoitteet ovat korkealla. Hongassa tehty hyvä ja organisoitu työ asettaa vaatimuksen myös hyvistä tuloksista. ”Jalkapallo on tulosurheilua. Jos meillä on resurssit kunnossa ja mahdollisuus tehdä niin silloin myös tulosten pitää näkyä. Tietenkin pitää miettiä, että mitä voimme maalivahtivalmennuksessa tehdä vielä paremmin ja mitä voimme kehittää. Samaan aikaan meidän pitää pystyä tuottamaan tuloksia ja menestystä ja mennä eteenpäin.”

 

Mitä hyvää mukaan RoPS:sta?

”Rovaniemeltä otan ehdottomasti mukaan kokemuksen toimia tiiviisti ammattilaisjoukkueen arjessa. Iso osa työnkuvastani viime kaudella oli toimia edustusjoukkueen valmennustiimissä. Koen, että se on ollut erittäin arvokasta itselleni ja kehittymiselleni valmentajana. Tästä on myös kiittäminen RoPS:n valmennustiimiä, jossa oli erinomaisia valmentajia ja opin jokaiselta jotain. Sen lisäksi, että tästä on itselleni ollut hyötyä, niin varmasti pystyn tuomaan hyödyn myös valmennustiimille Hongassa ja sitä kautta tietenkin pelaajille”, avaa Miika. 

 

Ville Vastamäen terveiset

”Jalkapallossa asiat tapahtuvat hyvin nopeasti ja niin nytkin. Missään tapauksessa tarkoituksenani ei ollut viettää seurassa vain yhtä kautta. Eteeni tuli vain urani kannalta niin mielenkiintoinen tarjous, että ei oikeastaan ollut mahdollisuutta kieltäytyä. Iso kiitos Hongalle mahdollisuudesta tarttua tähän uuteen haasteeseen.

Hongassa viettämäni kausi oli opettavainen ja työntäyteinen. Pääsin työskentelemään useiden huippuvalmentajien ja loistavien maalivahtien kanssa, mutta ennen kaikkea hienojen ihmisten kanssa, jotka eivät varmasti unohdu koskaan. Seura on erittäin ammattimainen ja tulevaisuus niin maalivahtien kuin seurankin osalta näyttää valoisalta. Paikkani voin jättää hyvillä mielin sillä tilalleni tulee kovan luokan ammattilainen Miika Salmi. Loistavan ammattitaidon lisäksi Miika on myös hieno ihminen. Maalivahtivalmennuksen taso tulee pysymään erinomaisella tasolla ja kolmannen maalivahtivalmentajan rekrytoiminen auttaa myös seuran maalivahtipuolta vieläkin paremmalle tasolle.

Lopuksi haluan kiittää kaikkia seuran toiminnassa mukana olevia henkilöitä kuluneesta vuodesta ja toivottaa onnea ja menestystä tulevaisuuteen. Nähdään kentillä!” 


Iso kiitos Ville Vastamäki tekemästäsi työstä FC Hongan ja pelaajien eteen. Oli mukavaa työskennellä kanssasi ja varmasti tapaamme kentillä!

Lämpimästi tervetuloa keltamustien joukkueeseen, Miika Salmi!

Yhteistyössä