Etsi tältä sivustolta

Matka maailman ympäri! Pyöräilykampanjan kautta lisäämme arkiliikuntaa sekä pienennämme FC Hongan hiilijalanjälkeä

Julkaistu

FC Hongan pyöräilykampanja on käynnistynyt!

Haastamme kaikki FC Hongan joukkueet mukaan kilpailuun: mikä joukkue pyöräilee tai kävelee pisimmälle maailmassa? Saammeko yhdessä seurana kerrytettyä riittävät kilometrin maailmanympärysmatkaan, joka on noin 40 075 km? Kilpailuun voivat osallistua niin juniori- kuin aikuisjoukkueet. 

Kampanja on avattu ja jatkuu aina 14.7. saakka! Voittajajoukkue palkitaan elokuussa!

Joukkueenjohtajille ja vastuuvalmentajille on jaettu Excel, johon pääsee kirjaamaan kertyneet pyöräily- ja kävelykilometrit aina viikon päätteeksi. Samalla pääsee vertaamaan, missä muut joukkueet menevät.

Kannustamme kaikkia pelaajia kulkemaan treenimatkat pyörällä tai kävellen! Kampanjan kilometreihin lasketaan mukaan muutkin kuin treenimatkat.

Aikuinen on lapselle ja nuorelle tärkeä roolimalli. Kannustamme koko perhettä lisäämään arkiliikuntaa!


Kampanjan yhteistyökumppani

Yeply – liikkuva pyörähuolto 

Keltamustia värejä kantava Yeply tarjoaa pyörähuoltoa Tapiolan urheilupuistossa honkalaisille ja muille alueen asukkaille!  

Yeplyn palvelu on nopeaa, ystävällistä ja vaivatonta.

“Tuomme pyörähuollon lähellesi kuin jäätelöauto konsanaan. Tarjoamme kausihuollon luomu- ja sähköpyörille pakettina kerta- tai kuukausimaksulla. Saat fillarisi ajoon jopa vielä saman illan aikana.”

Yritys on ensimmäisen kerran paikalla huhtikuussa Tapiolan urheilupuistossa, Honka-talon edustalla seuraavina aikoina:   

Varaa aika huoltoon yllä olevista linkistä!

Kampanjan taustaa

Liikunnan lisääminen

Tutkimusten mukaan kouluikäisten lasten ja nuorten kokonaisliikuntamäärien tavoitteet eivät täyty. 7–15-vuotiaiden suomalaisten liikkumista, liikuntakäyttäytymistä ja -kulttuuria käsittelevän Liitu-tutkimuksen (2022) mukaan vain osa edes seuroissa aktiivisesti urheilevista lapsista saa liikuntaa suositusten mukaisen määrän.

Liikunnan lisäämisessä arkiliikunnan merkitys korostuu: kun automatkat korvataan viikoittain pyöräilyllä tai kävelyllä niin liikunnan määrä lisääntyy kuin huomaamatta. Liikunnallinen elämäntapa opitaan lapsuudessa ja nuoruudessa ja ohjatun liikunnan lisäksi liikunnalliseen elämäntapaan on hyvä kiinnittää huomiota arjen valinnoilla.

FC Hongassa tavoitteena on se, että lapset ja nuoret liikkuisivat kolme tuntia päivittäin. Kokonaismäärään lasketaan kaikki liikunta ohjatuista treeneistä koululiikuntaan ja arjen liikkumiseen. Urheilun ja jalkapalloilijana kehittymisen näkökulmasta kolmen tunnin päivittäinen liikunta on hyvä tavoite.

FC Hongassa on käynnissä liikuntapäiväkirjaprojekti, jossa tavoitellaan sitä, että seuran akatemiapelaajista 90 % liikkuisi 21 tuntia viikossa. Lisäksi lapsiurheiluvaiheessa kartoitetaan paraikaa kyselyin sitä, että kuinka paljon lapset liikkuvat viikoittain.

Nyt käynnistyvä pyöräily- ja kävelykampanja on osa kokonaisuutta, jolla tavoitellaan liikuntamäärien lisäämistä.


Ympäristö

FC Hongassa tehtiin vuonna 2023 selvitys seuratoiminnan aiheuttamista ilmastopäästöistä. Aineistona käytettiin vuoden 2022 lukemia. Selvityksen pohjalta nousi kolme merkittävintä ilmastokuormaa aiheuttanutta tekijää: kaukolämmön kulutus, harjoituksiin kulkeminen sekä kansainväliset turnausmatkat. Kampanjan kautta haluamme pienentää harjoitusmatkojen aiheuttamaa ilmastokuormaa: siirrytään autokyydeistä pyöräilyyn ja kävelyyn!

FC Honka osallistui lisäksi vuonna 2023 Jyväskylän yliopiston sekä Tanskan, Hollannin ja Suomen jalkapalloliittojen ja olympiakomiteoiden ideoimaan tutkimus- ja kehittämishankkeeseen koskien harrastamisen kestäviä kulkutapoja ja urheilun kestävyyssiirtymää. Tutkimukseen liittyvä kysely lähetettiin honkalaisille vastattavaksi. Pääkaupunkiseudun jalkapalloseuroissa tehdyn tutkimuksen mukaan lasten matkat futistreeneihin eivät ole ylitsepääsemättömän pitkiä pyöräiltäviksi – noin 60 % matkoista on alle 3 km ja jopa 85 % alle 5 km.

Tutkimuksesta nousi esiin myös futisvanhempien yksimielisyys siitä, että lasten itsenäistä kulkemista tulee tukea kaikin keinoin. Samaten noin puolet koki harrastuksiin kyydittämisen kuormittavana ja raskaana. Silti valtaosa vanhemmista kuskaa lapset treeneihin autolla, vaikka polkupyörä olisi yleensä yhtä lailla realistinen vaihtoehto

Kestävä liikkuminen on jalkapalloseurassa luonteva ympäristöteko. On tärkeää, että ympäristöasiat huomioidaan entistä enemmän myös jalkapallon puolella yhtenä osana vastuullisuuden kokonaisuutta.


Lisätietoa:

Back to top